Είναι μόλις 23 ετών και ο νεαρότερος εκλεγμένος στο νέο Καλλικρατικό Δήμο Χαλκίδας και δικαίως επελέγη για Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Λουκισίων. Ο Γιάννης Τσούρτος μίλησε στο eviaportal.gr, αποκλειστικά, για την απόφασή του να εμπλακεί με τα κοινά, αλλά και για τα προβλήματα που εν έτη 2011 αντιμετωπίζει το Δημοτικό Διαμέρισμα Λουκισίων.

Ο ίδιος δηλώνει και δείχνει αποφασισμένος να παλέψει για τη βελτίωση της καθημερινότητας των συμπολιτών του και την υλοποίηση ενεργειών, που θα φέρουν ανάπτυξη στην περιοχή.

Eviaportal.gr: Πώς πήρες την απόφαση να ασχοληθείς με τα κοινά και να κατέβεις υποψήφιος στο Δήμο Χαλκίδας, με τον Θανάση Ζεμπίλη;

Γ.Τ.: «Το είχα το μικρόβιο… παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει παράδοση στην οικογένειά μου. Δεν έχει ασχοληθεί κάποιος από την οικογένειά μου με τα κοινά, για να έχω ερεθίσματα. Ωστόσο εγώ το είχα μέσα μου. Βλέποντας και την αδιαφορία των προηγούμενων για τον τόπο μου, την εγκατάλειψη που βιώνουν τα Λουκίσια τα τελευταία χρόνια, πήρα την απόφαση να ασχοληθώ. Μάλιστα, πήγα μόνος μου στον Θανάση Ζεμπίλη και του δήλωσα ότι θέλω να είμαι υποψήφιος. Τον εμπιστεύτηκα γιατί έχει και την εμπειρία των τεσσάρων ετών και ύστερα από μια κουβέντα που κάναμε μαζί, μπήκα στον Συνδυασμό. Είναι σημαντικό ότι οι συμπολίτες μου με εμπιστεύτηκαν. Μάλιστα τα Λουκίσια ήταν πάντα «πράσινα» και είναι η πρώτη φορά που γύρισαν. Ο Δήμαρχος είχε πει ότι αν γυρίσουμε το «φρούριο του ΠΑΣΟΚ»…. Δε φοβάμαι τίποτα…»

Eviaportal.gr: Πιστεύεις ότι ο Καλλικράτης θα βοηθήσει στη βελτίωση ζωής και καθημερινότητας των κατοίκων Λουκισίων;

Γ.Τ.: «Τα Λουκίσια βιώνουν πλήρη εγκατάλειψη τα τελευταία 12 χρόνια. Ο «Καποδίστριας» δεν βοήθησε καθόλου την κοινότητά μας. Σ’ αυτό έπαιξε ρόλο και η διαμάχη που υπήρχε όλα τα προηγούμενα χρόνια με τη Δροσιά. Πιστεύω, πως πλέον με τον Καλλικράτη όλα αυτά θα ξεπεραστούν και θα μπορέσουμε να δώσουμε λύσεις σε χρόνια προβλήματα. Είναι σημαντικό ότι με τη νέα Διοικητική Μεταρρύθμιση εκτός των άλλων αποκτήσαμε υπηρεσίες που δεν υπήρχαν ή που υπολειτουργούσαν»

Eviaportal.gr: Ποια είναι τα κύρια προβλήματα στην καθημερινότητα των κατοίκων Λουκισίων;

Γ.Τ.: «Από πού να ξεκινήσω…. Καταρχήν, σκεφτείτε πως δεν υπάρχει αστική συγκοινωνία στα Λουκίσια. Ένα πρόβλημα που δυσκολεύει τη ζωή και την καθημερινότητα των συμπολιτών μου και ειδικά της νεολαίας. Έχω μιλήσει με το Δήμαρχο για το θέμα αυτό και υπάρχει προοπτική λύσης. Το παλεύουμε για να έχουμε αποτέλεσμα άμεσα. Από κει και πέρα η καθαριότητα φαίνεται να μπαίνει σιγά σιγά σε μια σειρά. Και ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα, στο οποίο έχουμε δώσει προτεραιότητα είναι η αλλαγή του δικτύου ύδρευσης. Αυτή τη στιγμή το χωριό των Λουκισίων τροφοδοτείται με δίκτυο αμιάντου, όταν εμείς τοροφοδοτούμε με νερό, όλη την περιοχή και τη Χαλκίδα!»

Eviaportal.gr: Πέρα από την καθημερινότητα, τι στόχους βάζεις εσύ ως Πρόεδρος του Τ.Σ. Λουκισίων για ανάπτυξη της περιοχής;

Γ.Τ.: «Τα Λουκίσια είναι μια περιοχή που μπορεί να αναπτυχθεί τουριστικά, αρκεί να γίνουν κάποιες σημαντικές παρεμβάσεις. Πρέπει επιτέλους να γίνουν κινήσεις για αξιοποίηση του Λιμανιού της Αρχαίας Ανθηδώνας, που σήμερα βρίσκεται σε άθλια κατάσταση και εγκαταλελειμμένο, ενώ μπορεί να επιφέρει έσοδα στην περιοχή, ως μνημείο και τουριστικός πόλος έλξης επισκεπτών. Επιπλέον στα Λουκίσια βρίσκεται ο Ναός του Αγίου Γεωργίου, που χρονολογείται από τον 11ο αιώνα και θεωρείται μικρογραφία της Αγ. Σοφιάς. Έγινε βέβαια, συντήρησή του από την 23η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Όμως δεν υπάρχει δρόμος πρόσβασης στο Ναό, παρά μόνο ένας χωματόδρομος…..

Τέλος, σ’ ότι αφορά την τουριστική ανάπτυξη των Λουκισίων, είναι σημαντικό για μας, να επαναλειτουργήσουν οι Παιδικές Κατασκηνώσεις. Το έχουμε συζητήσει με το Δήμαρχο και έχει δεσμευτεί πως θα γίνουν ενέργειες για τη συντήρηση των κτιρίων και την επαναλειτουργία τους. Οι παιδικές κατασκηνώσεις έκλεισαν επί Καποδίστρια, δυστυχώς. Νοικιάζονταν κυρίως από Θήβα και αν λειτουργήσουν πάλι, μπορούμε από από κει να τραβήξουμε κόσμο και να ενισχυθεί οικονομικά η περιοχή μας. Άλλωστε, τα Λουκίσια διαθέτουν παραλίες, καθαρές σύμφωνα και με τον δειγματοληπτικό έλεγχο που έχει γίνει, προσβάσιμες σε λουόμενους, που προσφέρονται για καλοκαιρινές διακοπές και εκδρομές».

Eviaportal.gr: Τα Λουκίσια διαθέτουν και ομάδα ποδοσφαίρου. Τι γίνεται με τις αθλητικές υποδομές;

Γ.Τ.: «Η Αθλητική Ομάδα Λουκισίων που στηρίζεται καθαρά από την κοινότητά μας, τους συμπολίτες μου μέσω χορηγίων, βρίσκεται 4 χρόνια στο Περιφερειακό Πρωτάθλημα και μάλιστα πριν δύο χρόνια κέρδισε το Κύπελο Εύβοιας. Η αλήθεια είναι ότι επί Καποδίστρια το μόνο που έγινε είναι το Γήπεδο Λουκισίων. Βέβαια, τώρα το ηλεκτροδοτήσαμε και αναλάβαμε την καθαριότητά του. Στόχος μας είναι να μπορέσουμε να κατασκευάσουμε και καθίσματα».

Eviaportal.gr: Ασχολείσαι όμως από όσο γνωρίζω και ενεργά με τα πολιτιστικά δρώμενα των Λουκισίων.

Γ.Τ.: «Ναι. Είμαι μέλος στον Εξωραϊστικό Πολιτιστικό Σύλλογο «Ανθηδών», που ιδρύθηκε το 1979. Αυτή τη στιγμή έχει χορευτικά τμήματα, μοντέρνο και παραδοσιακό, που παίρνουν μέρος σε εκδηλώσεις τόσο στα Λουκίσια όσο και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Επίσης, έχουμε δημιουργήσει Τράπεζα Αίματος ως Σύλλογος. Και με αφορμή τις απόκριες, να σας πω, ότι εκτός από τις εκδηλώσεις του καλοκαιριού, που κάθε χρόνο πραγματοποιούμε και είναι διήμερες, διοργανώνουμε και φέτος Καρναβάλι την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς, στις 6 Μαρτίου. Το γλέντι θα στηθεί στην πλατεία των Λουκισίων, με Καρναβάλι, φαγητό, κρασί και μουσική. Οπότε καλώ όλους και να συμμετέχουν και να έρθουν να γλεντήσουμε μαζί στα Λουκίσια, την αποκριά».

Eviaportal.gr: Οι προσωπικοί στόχοι ποιοι είναι;
Γ.Τ.: «Αν εννοείτε πολιτικά, πρέπει να σας πω ότι δεν αποτελεί στόχο μου μια πολιτική καριέρα. Δεν με αφορά τίποτα παραπάνω από το να προσφέρω όσο μπορώ στον τόπο μου, γιατί και εγώ στα Λουκίσια ζω και μένω».

Ακολουθείστε μας στο Google News