Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr

Kανένας φόρος δεν επιβάλλεται αναδρομικά λόγω της τακτοποίησης των ημιυπαίθριων χώρων διευκρίνισε ο υφυπουργός Εσωτερικών Γ.Ντόλιος, σε δηλώσεις του μετά την αναστάτωση που δημιουργήθηκε από την εγκύκλιό του για τους ημιυπαίθριους.

Ωστόσο, η «καυτή πατάτα» περνάει στα χέρια των δήμων, που καλούνται να αποφασίσουν εάν θα επιβάλουν αναδρομικά ανταποδοτικά τέλη, όπως έχουν δικαίωμα.

Με αφορμή το αλαλούμ που έχει δημιουργηθεί η ΝΔ εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση. «Ο πολίτης χάνει την εμπιστοσύνη του στο κράτος, γιατί του λέει ψέματα και τον κοροϊδεύει» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Γ.Μιχελάκης.

Πρόκειται για το «απόλυτο πολιτικό λάθος· ο κόσμος έπρεπε να γνωρίζει» δήλωσε στον ΒΗΜΑ 99,5 ο πρόεδρος των ιδιοκτητών ακινήτων Στρ.Παραδιάς.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φοροτεχνών Επιστημόνων Κων.Αναστόπουλος επιβεβαίωσε πως υπάρχει δυνατότητα και για επιπλέον επιβαρύνσεις, επισημαίνοντας πως είναι στην ευχέρεια κάθε δήμου να αποφασίσει για τα τέλη.

Ο Γ.Ντόλιος είπε ότι δεν υπάρχει αναδρομική επιβολή φόρων (ΤΑΠ, ασφαλιστικές εισφορές κ.τλ.), αλλά παραμένει μόνο το δικαίωμα των δήμων να συνυπολογίζουν στο εξής τους ημιυπαίθριους στα ανταποδοτικά τέλη μέχρι και σε βάθος πενταετίας.

Ο κ. Ντόλιος δήλωσε, δε, ότι θεωρεί υποχρέωση των δήμων τον συνυπολογισμό των χώρων αυτών για τα δημοτικά ανταποδοτικά τέλη, αφού στην αντίθετη περίπτωση θα υπήρχε διακριτική μεταχείριση, απέναντι σε εκείνους που έχουν δηλώσει και σε εκείνους που δεν έχουν δηλώσει τους ημιυπαίθριους χώρους.

Η σύγχυση προκλήθηκε από εγκύκλιο του κ. Ντόλιου που προέβλεπε την αναδρομική επιβολή δημοτικών τελών από τους ιδιοκτήτες των ημιυπαίθριων και άλλων χώρων που έχουν αλλάξει χρήση, εφόσον δεν είχαν δηλώσει ακριβώς τα τετραγωνικά τους μέτρα στην έκταση του ακινήτου, σε αντίθεση με όσα προβλέπει η νομοθεσία περί τακτοποίησής τους, αλλά και με τις διαβεβαιώσεις της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ ότι δεν θα υπάρξει καμία τέτοιου είδους επιπλέον επιβάρυνση σε όσους προσέλθουν στη ρύθμιση.
 
Όπως διευκρίνισαν στελέχη του ΥΠΕΚΑ, μιλώντας στο «Βήμα», ο νόμος υπερισχύει της εγκυκλίου και δεν τίθεται θέμα αναθεώρησης των δημοτικών τελών.

Σύμφωνα με το άρθρο 6, παρ. 6 του Ν.3843/2010 «για τους χώρους αυτούς δεν οφείλονται αναδρομικά οποιεσδήποτε εισφορές φορέων κοινωνικής ασφάλισης ή άλλες επιβαρύνσεις για την αλλαγή χρήσης που έχει συντελεστεί».

Εξάλλου, όπως αναφέρεται σε σχετική εγκύκλιο του ΥΠΕΚΑ, οι χώροι που «τακτοποιούνται» δεν λαμβάνονται υπ' όψιν για τον υπολογισμό των δημοτικών τελών.

Η εγκύκλιος

Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών, που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του υπουργείου και υπογράφεται από τον υφυπουργό Γ.Ντόλιο, παραμένει στους δήμους η δυνατότητα αναδρομικής επιβολής των ανταποδοτικών τελών (τέλη φωτισμού και καθαριότητας), σε περιπτώσεις αλλαγής χρήσης (ημιυπαίθριοι),

Η εγκύκλιος αυτή αφορά 500.000 ιδιοκτήτες που έχουν υποβάλλει δηλώσεις τακτοποίησης των ημιυπαίθριων χώρων των ακινήτων τους.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος με το νόμο 3843/2010, απάλλασσε τους ενδιαφερόμενους από κάθε δημοτικό τέλος.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο Ντόλιου, οι ημιυπαίθριοι, ανοικτοί και κλειστοί, ανεξάρτητα αν έχουν αλλάξει χρήση ή όχι, χαρακτηρίζονται στεγασμένοι χώροι και επιβαρύνονται με δημοτικά τέλη (καθαριότητας, φωτισμού και ηλεκτροδότησης).

Προβλέπονται, επίσης, πρόστιμα για όσους δηλώνουν ψευδή στοιχεία για τα πραγματικά τετραγωνικά του ακινήτου τους και έτσι τα δημοτικά συμβούλια μπορούν να τους επιβάλλουν αναδρομικά τέλη για τις επιφάνειες που δεν έχουν δηλωθεί.

πηγή: www.in.gr
Δημοφιλή σήμερα

Πλήθος κόσμου στο λαϊκό προσκύνημα για τον Μητροπολίτη Σιατίστης Παύλο

Πλήθος κόσμου στο λαϊκό προσκύνημα για τον Μητροπολίτη Σιατίστης Παύλο

14/1/2019
Το βράδυ της Κυριακής 13 Ιανουαρίου 2019 εκοιμήθει ο Μητροπολίτης Σιατίστης Παύλο. Το απόγευμα της Δευτέρας 14...
Σε λαϊκό προσκύνημα στη Χαλκίδα το σκήνωμα του Μητροπολίτη Σιατίστης Παύλου

Σε λαϊκό προσκύνημα στη Χαλκίδα το σκήνωμα του Μητροπολίτη Σιατίστης Παύλου

14/1/2019
Το σκήνωμα του μακαριστού Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης Παύλου θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στο...
Τα πρώτα ονόματα του ψηφοδελτίου του Φάνη Σπανού

Τα πρώτα ονόματα του ψηφοδελτίου του Φάνη Σπανού

15/1/2019
Ο Υποψήφιος Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός, ανακοίνωσε τα ονόματα δύο υποψήφιων περιφερειακών συμβούλων, από το ψηφοδέλτιο του....

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας