Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr

Υπερψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για τα κλειστά επαγγέλματα, με τροποποιήσεις και έντονες αντιπαραθέσεις μέχρι την τελευταία στιγμή 

Υπερψηφίστηκε και επί των άρθρων στην Ολομέλεια της Βουλής την Πέμπτη το νομοσχέδιο για απελευθέρωση των λεγομένων «κλειστών» επαγγελμάτων.

Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε από το ΠΑΣΟΚ. Ο υφυπουργός Οικονομικών Φ.Σαχινίδης εξαπέλυσε επίθεση στη Νέα Δημοκρατία, λέγοντας πως ενώ το κόμμα δηλώνει υπέρ της κατάργησης των περιορισμών δεν υπερψηφίζει το νομοσχέδιο «με προσχήματα και για μικροπολιτικούς λόγους». Αντίθετα, με αναφορά στις αντιδράσεις στο νομοσχέδιο και από συμπολιτευόμενους βουλευτές απάντησε ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο υφυπουργός Οικονομικών σε παρέμβασή του επισκόπησε την κριτική που δέχθηκε το νομοσχέδιο, αρνούμενος να απαντήσει σε νομοτεχνικού τύπου παρατηρήσεις, «όχι λόγω απαξίας τους, αλλά γιατί αδικούν την ουσία μιας βαθύτατα πολιτικής συζήτησης».

Ο πυρήνας του προβληματισμού, κατά τον κ. Σαχινίδη, αφορά το δίλημμα «να μείνουν τα πράγματα ως έχουν ή να αλλάξουν» και υπ’ αυτήν την έννοια, «όλοι οι βουλευτές της αντιπολίτευσης, λένε να μην προχωρήσουμε». Όμως, «όσοι υπερασπίζονται να αφήσουμε τα πράγματα ως έχουν, είναι κατώτεροι των περιστάσεων και φοβούμαι ότι θέλουν τελικά η χώρα να παραμείνει παγιδευμένη στην μεγαλύτερη κρίση που αντιμετωπίζει μετά τον πόλεμο».

«Δεν μας λένε οι συνάδελφοι της ΝΔ, εάν κατά την εκτίμησή τους ανοίγουν οι επαγγελματικές δραστηριότητες. Αν καταργούνται και συμφωνούν μ’ αυτό, να μας πουν γιατί δεν το ψηφίζουν. Αν όχι, να μας πουν πού δεν καταργούμε, πού παρεκκλίνουμε απ’ αυτά που είναι σωστά επί της αρχής, για να βελτιώσουμε την τοποθέτησή μας» ανέφερε ο υφυπουργός.

«Άλλοι λένε πως δεν υπάρχει μελέτη επιπτώσεων. Όταν τέθηκαν αυτοί οι περιορισμοί, κατατίθεντο και μελέτες για να μπορούμε να κάνουμε σήμερα αξιολόγηση αν λειτούργησαν προς όφελος της οικονομίας; Άλλοι λένε πως η πολιτεία δεν έχει την χρονική άνεση μέσα σε τέσσερις μήνες να εξετάσει το ποιοι περιορισμοί θα πρέπει να τεθούν. Ας ψηφίσουμε το νομοσχέδιο και ας έρθουμε όλοι μαζί να δουλέψουμε να τους βάλουμε. Άλλοι λένε, πως δεν ανοίγουν τα επαγγέλματα με το νομοσχέδιο και θα πάμε σε χειρότερη κατάσταση. Στην περίπτωση αυτή, ποια είναι η αντιπρόταση; Άκουσα πως είναι κι αναγκαίο να έχουμε μια ελάχιστη ικανοποιητική αμοιβή για τα επαγγέλματα γνώσης, για να διασφαλίσουμε την ποιότητα των υπηρεσιών που χρησιμοποιούν οι καταναλωτές. Ορισμένα έχουν ήδη. Γιατί λοιπόν να μην έρθει το σύνολο των άλλων επαγγελμάτων γνώσης να μας ζητήσει το ίδιο - και μετά να έρθει και ο κτηνοτρόφος;» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Σαχινίδης.

Παρά ταύτα, το νομοσχέδιο δέχθηκε βολές και εκ των ένδον της κυβερνητικής πλειοψηφίας, κάτι που έκανε τον εισηγητή της Νέας Δημοκρατίας, Μάριο Σαλμά να θριαμβολογήσει: «Ο κ. Γείτονας, ο κ. Καρτάλης, ο κ. Κουρουμπλής και ο κ. Κατρίνης στην Επιτροπή ανέβηκαν στα κεραμίδια. Ο κ. Κακλαμάνης είπε ότι δεν ψηφίζει το άρθρο 7. Η κυρία Σκραφνάκη, ήταν εντελώς αντίθετη στο νομοσχέδιο, όπως και ο κ. Τσώνης, που ήταν εναντίον λόγω της ιατρικής απελευθέρωσης» σημείωσε ο κ. Σαλμάς. «Για να βελτιωθεί το νομοσχέδιο ζήτησαν το λόγο - όχι για να το κατηγορήσουν» αντέτεινε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Μάρκος Μπόλαρης.

Παρότι ουδείς βουλευτής καταψήφισε το νομοσχέδιο επί της αρχής, ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, διαμαρτυρήθηκε όντως για το άρθρο 7 και δήλωσε πως το καταψηφίζει, θεωρώντας αντισυνταγματικό και παράλογο, να καλούνται οι απόφοιτοι των ΤΕΙ, που δεν γίνονται δεκτοί ως μέλη στο Τεχνικό Επιμελητήριο, να καταβάλουν εισφορές στο ΤΕΕ, είτε να απολογούνται για «αδικαιολόγητα χαμηλές» αμοιβές τους.

Το άρθρο 7, αν και καταργεί τις υποχρεωτικώς ελάχιστες αμοιβές, δίνει το δικαίωμα στο ΤΕΕ να καλέσει σε απολογία τους μηχανικούς σε περίπτωση που διαπιστωθούν «ασυνήθιστα χαμηλές συμβάσεις».

Ομόθυμη δε, υπήρξε η απαίτηση των κομμάτων, να αποκλειστεί η δυνατότητα δημιουργίας δικηγορικών εταιρειών πανελλαδικής δραστηριότητας, κάτι που τελικά, έκανε δεκτό ο υφυπουργός.

Πολλοί βουλευτές ζήτησαν ειδική αντιμετώπιση του κλάδου των συμβολαιογράφων και προσδιορισμό του αριθμού τους από τώρα, ενώ και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χρ. Πρωτόπαπας, εκτίμησε πως τα περιθώρια που δίνονται στην κυβέρνηση να ρυθμίσει τα του κλάδου με προεδρικά διατάγματα «είναι ευρύτατα» και «αυτό δημιουργεί ένα θέμα».

Από πλευράς πλειοψηφίας, δεν έλειψαν και διστακτικές τοποθετήσεις, όπως αυτή του βουλευτή Καβάλας, Δημ. Παπουτσή, που έκρινε ορθότερο να περιλαμβανόταν στο νομοσχέδιο κατώτατη αμοιβή για τους δικηγόρους, ενώ εξέφρασε και τον φόβο του για την εξόρμηση εταιρειών της πρωτεύουσας στην επαρχία, με πλέον ανταγωνιστικές προϋποθέσεις.

«Το πρόβλημα της ανάπτυξης είναι οι φόροι του κράτους και όχι οι κατώτατες αμοιβές», τόνισε ο Μάκης Βορίδης (ΛΑΟΣ). «Από τα εκατό ευρώ που παίρνει ένας δικηγόρος, του μένουν να καταναλώσει είκοσι δύο ευρώ. Και εσείς μου λέτε να κάνουμε ανάπτυξη με την κατάργηση της κατώτατης αμοιβής!».

«Εννέα χώρες στην Ε.Ε. έχουν θεσπίσει κατώτατα όρια αμοιβής δικηγόρων», ανέφερε και ο Τάσος Νεράντζης (ΝΔ). «Ψηφίζετε ένα νομοσχέδιο για να μπορέσετε κατά την έγκριση της 4ης δόσης του δανείου, να πείτε ότι η κυβέρνηση πήρε μέτρα για άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων» σχολίασε ο βουλευτής της ΝΔ, Χρήστος Ζώης.

«Δεν υπάρχουν κλειστά επαγγέλματα, αλλά εκατοντάδες που αναφέρονται και θα ανοίξουν για την ελεύθερη δράση του μεγάλου κεφαλαίου, για τις μεγάλες εταιρίες. Κλειστές δεν ήσαν οι πόρτες για τους νέους επιστήμονες. Οι πύλες ανοίγουν για την είσοδο των μεγάλων εταιρειών» ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Σπύρος Χαλβατζής.

«Αφήνετε τις μεγάλες εταιρείες να ρημάξουν τα πάντα. Δεν λέτε όμως πως χάνει όμως και φόρους το ελληνικό Δημόσιο», εγκάλεσε την κυβέρνηση η Ευαγγελία Αμανατίδου-Πασχαλίδου (ΣΥΡΙΖΑ). «Εξαιρείτε τους αυτοκινητιστές δημοσίας χρήσης από την ίδρυση προσωπικών ή ομόρρυθμων εταιρειών και τους εντάσσετε στην υποχρεωτική ίδρυση ανώνυμων. Για άλλη μια φορά αφανίζετε τους μικρούς επαγγελματίες και ευνοείτε μόνον τις μεγάλες εταιρείες» ανέφερε μεταξύ άλλων η βουλευτής.

Πηγή: www.in.gr
Δημοφιλή σήμερα

Πλήθος κόσμου στο λαϊκό προσκύνημα για τον Μητροπολίτη Σιατίστης Παύλο

Πλήθος κόσμου στο λαϊκό προσκύνημα για τον Μητροπολίτη Σιατίστης Παύλο

14/1/2019
Το βράδυ της Κυριακής 13 Ιανουαρίου 2019 εκοιμήθει ο Μητροπολίτης Σιατίστης Παύλο. Το απόγευμα της Δευτέρας 14...
Σε λαϊκό προσκύνημα στη Χαλκίδα το σκήνωμα του Μητροπολίτη Σιατίστης Παύλου

Σε λαϊκό προσκύνημα στη Χαλκίδα το σκήνωμα του Μητροπολίτη Σιατίστης Παύλου

14/1/2019
Το σκήνωμα του μακαριστού Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης Παύλου θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στο...
Τα πρώτα ονόματα του ψηφοδελτίου του Φάνη Σπανού

Τα πρώτα ονόματα του ψηφοδελτίου του Φάνη Σπανού

15/1/2019
Ο Υποψήφιος Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός, ανακοίνωσε τα ονόματα δύο υποψήφιων περιφερειακών συμβούλων, από το ψηφοδέλτιο του....

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας