Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Προτάσεις του βουλευτή Εύβοιας του ΠΑΣΟΚ, Συμεών Κεδίκογλου, για να μην σπαταλάται δημόσιο χρήμα προς όφελος παράνομων κυκλωμάτων στο χώρο της υγείας.

Πολλές φορές στις παρεμβάσεις του στην αρμόδια Επιτροπή για την υγεία και στον κοινοβουλευτικό έλεγχο, ο βουλευτής έχει επισημάνει ότι ειδικά στον τομέα της φαρμακευτικής δαπάνης στα νοσοκομεία υπάρχουν μεγάλα περιθώρια εξοικονόμησης. Στην περίπτωση των πολιτικών προσφύγων για παράδειγμα, επειδή δεν γίνεται καταγραφή της συνταγογράφησης και επειδή οι πολιτικοί πρόσφυγες δεν έχουν, ως γνωστό, βιβλιάριο υγείας και εξυπηρετούνται επιδεικνύοντας μόνο την κάρτα πρόσφυγα, έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο με τις ίδιες εξετάσεις και για το ίδιο νόσημα ένας πρόσφυγας να λαμβάνει πολλαπλώς τα συνταγογραφούμενα φάρμακα από διαφορετικά νοσοκομεία και να τα μεταπουλά.
Και ενώ αυτό το κύκλωμα δρα ανεξέλεγκτα, σύμφωνα με στοιχεία της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων (ΠΕΦΝΙ), η συνολική ετήσια δαπάνη ειδικά στις κατηγορίες πολιτικών προσφύγων και απόρων υπολογίζεται σε 100 με 120 εκ. ευρώ.

Κατόπιν αυτών των δεδομένων, ο βουλευτής κατέθεσε ερώτηση στον Υπουργό Υγείας με την οποία εισηγείται συγκεκριμένα μέτρα και προτάσεις για τον καλύτερο έλεγχο της διανομής φαρμάκων στην ειδική αυτή κατηγορία των πολιτικών προσφύγων, ώστε να μην σπαταλείται δημόσιο χρήμα προς όφελος παράνομων κυκλωμάτων.
Επίσης, ο βουλευτής κατέθεσε και αναφορά στο ίδιο υπουργείο με προτάσεις που στοχεύουν στην επεξεργασία του φαρμάκου στο εσωτερικό του νοσοκομείου και στην αξιοποίηση των μέσων της επιστήμης και της τεχνολογίας, ώστε να αξιοποιείται το σύνολο των προμηθειών και να ελαχιστοποιείται το κόστος, καθώς λόγω και της ιδιότητάς του ως ιατρός διαθέτει τη θεωρητική και εμπειρική γνώση επί του θέματος.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης.
 
Θέμα: Για την ορθολογικοποίηση της νοσοκομειακής φαρμακευτικής περίθαλψης- Η περίπτωση των πολιτικών προσφύγων.
Η μείωση της σπατάλης και ο εξορθολογισμός των δημόσιων δαπανών είναι το μεγάλο στοίχημα, όπως ορίζεται και στον προϋπολογισμό του 2011.
Ειδικά στο κομμάτι της νοσηλευτικής φαρμακευτικής δαπάνης υπάρχουν μεγάλα περιθώρια εξοικονόμησης. Σήμερα υπάρχουν πολλές διαφορετικές κατηγορίες δικαιούχων που καλύπτονται από Νόμους, Υπουργικές αποφάσεις και Διεθνείς υποχρεώσεις, μεταξύ των οποίων είναι και οι πολιτικοί πρόσφυγες. Οι πολιτικοί πρόσφυγες δεν έχουν, ως γνωστό, βιβλιάριο υγείας και εξυπηρετούνται επιδεικνύοντας μόνο την κάρτα πρόσφυγα. Καθώς λοιπόν το σύστημα δεν προβλέπει καταγραφή της συνταγογράφησης και την αφήνει ανεξέλεγκτη, παρατηρείται το φαινόμενο με τις ίδιες εξετάσεις και για το ίδιο νόσημα ένας πρόσφυγας να λαμβάνει πολλαπλώς τα συνταγογραφούμενα φάρμακα από διαφορετικά νοσοκομεία και να τα μεταπουλά.
Αναφέρεται σε αυτό το σημείο ότι μόνο για τις ειδικές κατηγορίες δικαιούχων, τους απόρους και πολιτικούς πρόσφυγες, η συνολική ετήσια δαπάνη υπολογίζεται σε 100 με 120 εκ. ευρώ σύμφωνα με την Π.Ε.Φ.Ν.Ι.

Προκειμένου για τον έλεγχο της συνταγογράφησης στην ειδική κατηγορία των πολιτικών προσφύγων, προτείνεται μια σειρά μέτρων και πρακτικών, όπως:
1. Να αποκτήσουν βιβλιάριο για όσο χρόνο παραμένουν στη χώρα.
2. Να εξυπηρετούνται στα νοσοκομεία που γίνεται η εξέταση και η συνταγογράφηση των φαρμάκων.
3. Να εξυπηρετούνται σε συγκεκριμένα νοσοκομεία Αθηνών και Θεσσαλονίκης που θα ορίσει το ΥΥΚΑ. Για παράδειγμα, για δερματολογικά στο Ν. «Ανδρέας Συγγρός», Οφθαλμολογικά στο «Οφθαλμιατρείο», Παίδων σε Παιδιατρικό Νοσοκομείο και Αντικαρκινικά σε Αντικαρκινικό Νοσοκομείο.
4. Οι γιατροί των νοσοκομείων να υποχρεούνται να συνταγογραφούν μόνο τα φάρμακα που διαθέτει το νοσοκομειακό φαρμακείο. Στην εξαιρετική περίπτωση που ο ασθενής χρειάζεται κάτι άλλο, το φαρμακείο του νοσοκομείου να εξετάζει πρώτα την περίπτωση υποκατάστασης με γενόσημο που διαθέτει το φαρμακείο, αλλιώς να βάζει τη ένδειξη «στερείται», σφραγίδα και υπογραφή του φαρμακοποιού και ημερομηνία, ώστε ο δικαιούχος να μπορεί να πάει σε άλλο νοσοκομείο.
5. Σε κάθε περίπτωση, η συνταγογράφηση γενοσήμων να είναι η πρώτη επιλογή των γιατρών. Στην περίπτωση που ο γιατρός συνταγογραφεί πρωτότυπο που έχει λήξει η προστασία του και κυκλοφορούν ουσιωδώς όμοια, το φαρμακείο του νοσοκομείου να τα αντικαθιστά. Αντικατάσταση μπορεί να γίνει και στην περίπτωση δύο όμοιων γενοσήμων με εκείνο που διαθέτει το νοσοκομειακό φαρμακείο.

Γνωρίζοντας τις προσπάθειες που καταβάλλετε για τη βελτίωση της φαρμακευτικής περίθαλψης και την εξοικονόμηση των δαπανών, ερωτάστε:
1. Πως αξιολογείτε τα παραπάνω μέτρα και αν διατίθεστε να προχωρήσετε στην εφαρμογή τους;
2. Πως σχεδιάζετε να εφαρμόσετε αποδοτικότερο έλεγχο και να εξορθολογήσετε τη νοσηλευτική φαρμακευτική δαπάνη ειδικά για τις ως άνω κατηγορίες των εξωτερικών ασθενών; 
     
Δημοφιλή σήμερα

Επιδείνωση του καιρού με ψύχος και χιόνια στην Εύβοια από το Σάββατο

Επιδείνωση του καιρού με ψύχος και χιόνια στην Εύβοια από το Σάββατο

19/2/2019
Σύμφωνα με την Μετεωρολογική Υπηρεσία νέο κύμα κακοκαιρίας, με αισθητή πτώση της θερμοκρασίας θα επικρατήσει το Σα...
Η Νατάσα Παζαΐτη χάρισε δύναμη και αισιοδοξία στις γυναίκες του δήμου Ιστιαίας – Αιδηψού

Η Νατάσα Παζαΐτη χάρισε δύναμη και αισιοδοξία στις γυναίκες του δήμου Ιστιαίας – Αιδηψού

17/2/2019
Μια ανθρώπινη εκδήλωση για τον καρκίνο του μαστού με ομιλήτρια τη χειρουργ...
Κόπηκε στα δύο το χωριό Μακρυχώρι του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου

Κόπηκε στα δύο το χωριό Μακρυχώρι του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου

18/2/2019
Διακοπή κυκλοφορίας στο δρόμο Μακρυχωρίου-Μανίκια για λόγους ασφαλείας....

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας