Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Την Κυριακή 20/2/11 η εφημερίδα το Βήμα της Κυριακής φιλοξένησε τις προτάσεις ομάδας επιστημόνων για τις λίμνες Παρασκευοράματος στην Εύβοια.
Η Δημοτική Αρχή του Δήμου Μαντουδίου, Λίμνης και Άγιας Άννας οφείλει να αξιολογήσει τις προτάσεις του Δρ. Σπ.Νταμπίτζιας (γεωλόγος του ΙΓΜΕ) και της δρα Αγγελικής Χρυσάνθη (αρχαιολόγος του ΕΜΠ) αντίστοιχα για την δυνατότητα δημιουργίας ανοιχτού Γεωπάρκου ή Πολύ-θεματικού πάρκου στο χώρο των λιμνών Παρασκευάσματος.

Ο χώρος πρόσφατα ελευθερώθηκε από την σύμβαση μίσθωσης με την Water for People and Peace και είναι στην τελική φάση της διαδικασίας αδειοδότησης για μεταλλευτικές γεωτρήσεις που θα δώσουν δικαιώματα αποκλειστικής εκμετάλλευσης στην ΒΙΟΜΑΓΝ και θα περιορίσουν τις δυνατότητες για άλλες μορφές ανάπτυξης.
 
Οι προτάσεις των επιστημόνων έχουν ως εξής:
Πρόταση του Δρ. Σπ.Νταμπίτζιας (γεωλόγος του ΙΓΜΕ): «Οπως αναφέρει ο κ. Νταμπίτζιας, θα μπορούσε να αξιοποιηθεί και να προσελκύσει εκπαιδευτικό τουρισμό από ξένα αλλά και ελληνικά πανεπιστήμια, καθώς αποτελεί έναν σημαντικό γεώτοπο ανοιχτής εξόρυξης. Η δημιουργία ενός ανοιχτού γεωπάρκου, σύμφωνα με τον ίδιο, αποτελεί μια ιδιαίτερα φθηνή λύση για την αξιοποίηση των ορυχείων. «Λίγες πινακίδες, ώστε να αντιλαμβάνεται ο επισκέπτης τι βλέπει, αρκούν. Αν ήθελαν οι δήμοι της περιοχής θα μπορούσαν να τοποθετήσουν ακόμη κάποια παγκάκια, τραπεζάκια κτλ.,δηλαδή βασικές υποδομές για την εξυπηρέτηση του κοινού» επισημαίνει. Πιστεύει μάλιστα ότι τα μπάζα του δουνίτη (πολλά εκατομμύρια τόνοι) θα μπορούσαν να προστεθούν σε όξινα καλλιεργήσιμα εδάφη, ώστε να μετατραπούν σε ουδέτερα και να εμπλουτιστούν με πολλά στοιχεία.»
 
Πρόταση της Δρα Αγγελικής Χρυσάνθη (αρχαιολόγος του ΕΜΠ): «οι εγκαταστάσεις αυτές θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν από ιδιώτες σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες και με βάση ένα ευρύτερο μοντέλο διαχείρισης και ανάδειξης της ιστορίας και του φυσικού πλούτου της περιοχής, να αποτελέσουν ένα επισκέψιμο πολυθεματικό πάρκο, το οποίο θα έδινε ζωή στη Βόρεια Εύβοια»
Σχετικά
 
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο «Βήμα» http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=385615&dt=20%2F02%2F2011#ixzz1Ed11PiQ
 
Τι απέγινε το Περιβαλλοντικό χωριό στο Παρασκεύορεμα. Ένα φωτογραφικό χρονικό
http://www.facebook.com/album.php?id=1090490677&aid=2074712 
 
Σύλλογος Περιβάλλον και Πολιτισμός, kireas.org
Δημοφιλή σήμερα

Πλήθος κόσμου στο λαϊκό προσκύνημα για τον Μητροπολίτη Σιατίστης Παύλο

Πλήθος κόσμου στο λαϊκό προσκύνημα για τον Μητροπολίτη Σιατίστης Παύλο

14/1/2019
Το βράδυ της Κυριακής 13 Ιανουαρίου 2019 εκοιμήθει ο Μητροπολίτης Σιατίστης Παύλο. Το απόγευμα της Δευτέρας 14...
Σε λαϊκό προσκύνημα στη Χαλκίδα το σκήνωμα του Μητροπολίτη Σιατίστης Παύλου

Σε λαϊκό προσκύνημα στη Χαλκίδα το σκήνωμα του Μητροπολίτη Σιατίστης Παύλου

14/1/2019
Το σκήνωμα του μακαριστού Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης Παύλου θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στο...
Τα πρώτα ονόματα του ψηφοδελτίου του Φάνη Σπανού

Τα πρώτα ονόματα του ψηφοδελτίου του Φάνη Σπανού

15/1/2019
Ο Υποψήφιος Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός, ανακοίνωσε τα ονόματα δύο υποψήφιων περιφερειακών συμβούλων, από το ψηφοδέλτιο του....

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας