Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Άρθρο των βουλευτών Επικρατείας και Εύβοιας του ΠΑΣΟΚ, Ηλία Μόσιαλου και Συμεών Κεδίκογλου, αντίστοιχα, σχετικά με την ελληνική κτηνοτροφία που δημοσιεύθηκε στην Ημερησία του Σαββάτου.

Αφορμή για το άρθρο αποτέλεσαν οι καταγγελίες και τα παράπονα πτηνο-κτηνοτρόφων, από την Εύβοια, που ήθελαν να επενδύσουν σε νέες μονάδες παραγωγής και ήρθαν αντιμέτωποι με τον παραλογισμό της ελληνικής γραφειοκρατίας. Στο άρθρο γίνονται και προτάσεις για λύσεις στο πρόβλημα, προτάσεις που θα εξειδικευθούν και θα αναπτυχθούν, ακόμη περισσότερο, στο άμεσα προσεχές διάστημα.
 Οι προτάσεις αυτές, που θα έχουν παραλήπτη τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, θα δημοσιοποιηθούν. Στόχος είναι σε μία στιγμή, που όλοι μιλάμε για την αναπτυξιακή επανεκκίνηση, η ελληνική κτηνοτροφία να έχει το ρόλο, που της αρμόζει .

Ακολουθεί το άρθρο:

Καθώς η Ελληνική οικονομία έχει εισέλθει σε φάση βαθιάς ύφεσης, η συζήτηση εστιάζεται στην ανάπτυξη, αναθέρμανση και επανεκκίνηση της οικονομίας. Πόσο όμως εύκολο είναι αυτό, όταν η γιγάντωση του δημόσιου τομέα και η γραφειοκρατία της δημόσιας διοίκησης που τη συνοδεύει κάνουν όλο και πιο δύσκολη τη ζωή των πολιτών; Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα κατά το οποίο για την έκδοση άδειας λειτουργίας κτηνοτροφικής μονάδας οι ενδιαφερόμενοι πολίτες χρειάζεται να απευθυνθούν σε 10 διαφορετικές υπηρεσίες, για να παρουσιάσουν 11 δικαιολογητικά-μελέτες και εγκρίσεις- και, σαν να μην είναι αυτά αρκετά, χρειάζεται και η σύγκλιση μιας διευρυμένης επιτροπής, της Επιτροπής Σταυλισμού. Το τελευταίο πρακτικά σημαίνει ότι θα πρέπει να συντονιστούν οι εκπρόσωποι 10 διαφορετικών υπηρεσιών (ήτοι τουλάχιστον δέκα άτομα). Αυτοί θα πρέπει να επισκεφθούν από κοινού τη μονάδα, προκειμένου να ξαναϋπογράψουν ό,τι έχουν ούτως ή άλλως γνωμοδοτήσει στα 11 δικαιολογητικά. Μέσα σ’ αυτόν τον λαβύρινθο των υπογραφών, ανάμεσα σε τόσο διαφορετικές υπηρεσίες, είναι φυσικό κάπου να χάσει το δρόμο της η ευθύνη. Οι χρόνοι που ορίζει ο Ν3698/08 για την σύγκληση της Επιτροπής (εντός 3 ημερών) ουδέποτε τηρούνται. Αντιθέτως, έχουν παρατηρηθεί περιπτώσεις όπου η Επιτροπή συγκαλείται μετά από 15 έως 18 μήνες.
Αυτή η κατάσταση αποτελεί αντικίνητρο για τον οποιονδήποτε θέλει να επενδύσει στον κλάδο της κτηνοτροφίας, αφού η έκδοση μιας άδειας μπορεί να διαρκέσει και δύο χρόνια. Ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί στον κλάδο είναι η περίπτωση πτηνοτρόφου στην Εύβοια. Διαδικασία για την έκδοση άδειας λειτουργίας μιας μικρής πτηνοτροφικής μονάδας που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2007 ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του 2010. Το αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας είναι το 90% περίπου των υφιστάμενων μονάδων να λειτουργεί παράνομα.
Όλα αυτά συμβαίνουν στην Ελλάδα, ενόσω, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ICAP Group, οι εισαγωγές κρεάτων στη χώρα αυξάνονται την τελευταία πενταετία, κυμαινόμενες μεταξύ του 43%-48,5% της συνολικής κατανάλωσης κρέατος ενώ οι εξαγωγικές επιδόσεις της ελληνικής παραγωγής παραμένουν εξαιρετικά χαμηλές. Αυτά όλα καταλήγουν στο δυσθεώρητο έλλειμμα του εμπορικού γεωργικού ισοζυγίου, το οποίο κάθε χρόνο προσεγγίζει περίπου τα 2 δις ευρώ. Σ’ αυτό τη μερίδα του λέοντος καταλαμβάνει με ποσοστό 80% το έλλειμμα που προέρχεται από το ισοζύγιο των κτηνοτροφικών προϊόντων, κάνοντας την κτηνοτροφία τον «μεγάλο ασθενή» του πρωτογενούς τομέα της οικονομίας μας. Οι εισαγωγές χοιρινού κρέατος στην Ελλάδα καλύπτουν περίπου το 65% της κατανάλωσης και προέρχονται κυρίως από Ολλανδία, Γαλλία και Γερμανία. Με τον τρόπο αυτό γίνεται αντιληπτό ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην Δυτική Ευρώπη, που δεν μπόρεσε να οργανώσει τη χοιροτροφία της. Αυτό σήμερα το πληρώνει ακριβά. Μια απλή σύγκριση αποκαλύπτει πως στη Δανία, για παράδειγμα, με παραγωγή 25 εκατομμυρίων χοιρινών ετησίως λειτουργούν εννέα σφαγεία, την ίδια στιγμή που στη χώρα μας με μόλις 1,5 εκατομμύρια χοιρινά, τα σφαγεία ξεπερνούν τα 150. Το βοδινό κρέας καλύπτει περίπου το ένα τρίτο της εγχώριας ζήτησης.
Όμως, καμία ουσιαστική απλοποίηση των διαδικασιών δεν πρόκειται να επέλθει, αν η όλη διαδικασία δεν διεκπεραιώνεται από μία υπηρεσία. Το ζητούμενο δηλαδή είναι οι Διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης (ΔΑΑ) των Περιφερειακών Διοικήσεων να λειτουργήσουν ως one stop shop που θα αναλάβει τη συγκέντρωση όλων των δικαιολογητικών από τις άλλες υπηρεσίες ενδοϋπηρεσιακά, χωρίς να υποχρεούται ο επαγγελματίας να έρχεται σε επαφή με τους υπαλλήλους της κάθε εμπλεκόμενης υπηρεσίας. Οι ΔΑΑ πρέπει να διασφαλίζουν την τήρηση των χρόνων που ορίζουν οι νόμοι. Η μη τήρηση θα πρέπει να συνοδεύεται από συγκεκριμένες κυρώσεις.
Μετά την έκδοση άδειας ίδρυσης από τη ΔΑΑ ακολουθεί η διαδικασία έκδοσης πολεοδομικής άδειας. Το κόστος έκδοσης πολεοδομικής άδειας είναι μόνο 35% χαμηλότερο από το αντίστοιχο μια κοινής οικοδομικής άδειας. Οι χώροι μιας κτηνοτροφικής μονάδας είναι αφενός μεν μεγάλοι σε έκταση, αφού απαιτούνται σημαντικοί χώροι για τον σταυλισμό των ζώων και την αποθήκευση ζωοτροφών, μηχανημάτων, αφετέρου δε πρόχειρες κατασκευές. Συνεπώς το κόστος της πολεοδομικής άδειας πρέπει να επανεξετασθεί.
Ωστόσο, πέρα από την απογοητευτική πραγματικότητα, υπάρχει μια ευκαιρία που δεν πρέπει να αφήσουμε να πάει χαμένη. Είναι γεγονός ότι για μία σειρά από δημογραφικούς και κοινωνικούς κυρίως λόγους, όπως η παγκόσμια αύξηση του πληθυσμού και η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου σε πολλές χώρες του κόσμου, όπως Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, αναμένεται ραγδαία αύξηση της κατανάλωσης κρέατος. Αυτή προβλέπεται ως το 2050 να διπλασιαστεί.
Η γεωργία και η κτηνοτροφία θα μπορούσαν να παίξουν ένα σημαντικό ρόλο στην αναδιάρθρωση της οικονομίας. Για να γίνει όμως αυτό απαιτείται να εκλείψει άμεσα ο σουρεαλισμός που χαρακτηρίζει την ελληνική δημόσια διοίκηση για να μπορούμε να μιλάμε για αναπτυξιακή επανεκκίνηση. Και παράλληλα με την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης και τη μείωση του κόστους πολεοδομικής άδειας πρέπει να επανεξετασθεί η πολιτική ενίσχυσης των αγροτικών και κτηνοτροφικών επιχειρήσεων που από επιδοματική με εξαιρετικά χαμηλά αποτελέσματα πρέπει να γίνει πιο στοχευμένη και να συνδεθεί με κίνητρα για την ανάπτυξη συγκεκριμένων ποιοτικών προϊόντων, τα οποία θα καλύπτουν τις ανάγκες της ελληνικής αγοράς, με φοροαπαλλαγές συνδεδεμένες με το ύψος των ιδιωτικών επενδύσεων και με κίνητρα για συγχρηματοδοτήσεις από τον τραπεζικό τομέα.

 
Δημοφιλή σήμερα

Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων για την Εύβοια

Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων για την Εύβοια

21/2/2019
Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού της ΕΜΥ που ισχύει από το Σάββατο 23 μέχρι και την Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2019, στην Εύβοια....
«Προστάτευαν» ένα τοίχο στην Δημοτική Αγορά Χαλκίδας, κρύβουν τον Παρθενώνα

«Προστάτευαν» ένα τοίχο στην Δημοτική Αγορά Χαλκίδας, κρύβουν τον Παρθενώνα

21/2/2019
Μετά τον σάλο, το Υπουργείο Πολιτισμού επανεξετάζει τις άδειες για τα 10ώροφα που έκρυψαν την Ακρόπο...
Η ταινία «Η Ευνοούμενη» έρχεται στον Κινηματογράφο ΜΑΓΙΑ movietone

Η ταινία «Η Ευνοούμενη» έρχεται στον Κινηματογράφο ΜΑΓΙΑ movietone

21/2/2019
Η ταινία με τις 10 υποψηφιότητες στα Όσκαρ και με 7 βραβεία BAFTA στην κατοχή της, και με ελληνική υπογραφή από τον Γι...

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας