Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής Εύβοιας της ΝΔ, Κώστας Μαρκόπουλος προς την Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, κα. Άννα Διαμαντοπούλου σχετικά με το θέμα που έχει προκύψει με τα μαθητικά δρομολόγια για 5000 μαθητές της Εύβοιας. Η ερώτηση έχει ως εξής:

Πέραν των σοβαρών ζητημάτων χρηματοδότησης από το κράτος που αντιμετωπίζει η τοπική αυτοδιοίκηση, η ανεπαρκής διοικητική προετοιμασία της κυβέρνησης για τις μεταβιβάσεις αρμοδιοτήτων που προβλέπονται στο νόμο «Καλλικράτης», δημιουργεί πολλαπλά προβλήματα, κυρίως για την κάλυψη δημόσιων υποχρεώσεων κοινωνικού χαρακτήρα. Έτσι, σήμερα στο Νομό Ευβοίας, τουλάχιστον 5000 μαθητές κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς τη δυνατότητα δημόσιας μεταφοράς στα σχολεία τους. Αυτό συμβαίνει επειδή, από τη μία υπάρχουν τεράστια ανεξόφλητα χρέη της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης προς τα ΚΤΕΛ που μεταφέρουν τους μαθητές, αλλά από την άλλη οι Δήμοι, που έχουν πλέον την αρμοδιότητα, δεν μπορούν να πληρώσουν παλαιά χρέη άλλων φορέων, αλλά ούτε μπορούν να καλύψουν τις νέες υποχρεώσεις προς τους μεταφορείς των μαθητών, διότι ακόμα δεν έχουν ψηφιστεί οι προϋπολογισμοί των Δήμων, που θα έχουν τη σχετική αρμοδιότητα.

Η κατάσταση αυτή, πρόσφατα, ως μία αντίδραση απελπισίας, εξανάγκασε τα ΚΤΕΛ Ευβοίας να ανακοινώσουν ότι μέσα στο Μάρτιο θα αναγκαστούν να διακόψουν τα μαθητικά δρομολόγια, αν δεν υπάρξει κάποιο φως στην αποπληρωμή του εκπρόθεσμου χρέους, το οποίο ανέρχεται σε € 4 εκατ., τμήμα του οποίου χρονίζει από το 2009. Τα ΚΤΕΛ Ευβοίας υποβάλλονται στο σύνολο των εξόδων λειτουργίας των μαθητικών δρομολογίων, χωρίς να έχουν κανένα ουσιαστικά έσοδο για την κάλυψη αυτών. Μάλιστα, πρόσφατα, έχουν επέλθει σε αδυναμία κάλυψης ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων τους και φυσικά αδυναμία πληρωμής αποδόσεων στους πολλούς μικρομετόχους τους.

Αντίστοιχα, υπάρχουν χρέη και σε ταξί που έχουν σύμβαση για μεταφορά μαθητών, που και αυτά είναι απλήρωτα, φέρνοντας σε δυσχερή θέση τους επαγγελματίες αυτούς, αλλά παράλληλα προκαλώντας μεγάλη ανησυχία στους γονείς των μαθητών που η πρόσβασή τους στα σχολεία είναι στον αέρα.
Με βάση τα παραπάνω δεδομένα,

Ερωτάται η κα. Υπουργός

1. Υπάρχει η πρόθεση του Υπουργείου να διευθετηθεί το χρέος προς το ΚΤΕΛ Ευβοίας και προς τα ταξί που διενεργούν μαθητικά δρομολόγια στην Εύβοια;
2. Πώς προτίθεται το Υπουργείο να λύσει το θέμα που έχει προκύψει από την μεταβίβαση αρμοδιοτήτων της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης προς τους Δήμους; Ποιές ακριβώς είναι οι ενέργειες, προς την κατεύθυνση αυτή, που το Υπουργείο ήδη έχει προβεί;
3. Ποιές ακριβώς είναι οι οφειλές προς τα ταξί που έχει επιστρατεύσει η πολιτεία για μεταφορές μαθητών στην Εύβοια;
4. Πόσα ταξί εκτελούν σήμερα μαθητικά δρομολόγια στην Εύβοια;

 
Δημοφιλή σήμερα

Όλη η Χαλκίδα ένα απέραντο πάρτυ στην Λευκή Νύχτα του Εμπορικού Συλλόγου

Όλη η Χαλκίδα ένα απέραντο πάρτυ στην Λευκή Νύχτα του Εμπορικού Συλλόγου

18/02/2018
Όλο το εμπορικό κέντρο της Χαλκίδας πλημμύρισε με πλήθος κόσμου, μουσική, κεράσματα και μασκαράδες....
Συνάντηση Δημάρχου Χαλκιδέων με το νέο Πρέσβη των Αραβικών Εμιράτων

Συνάντηση Δημάρχου Χαλκιδέων με το νέο Πρέσβη των Αραβικών Εμιράτων

16/02/2018
Συνάντηση με τον νέο Πρέσβη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στην Ελλάδα, είχε την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2018 ο Δήμαρχ...
Δείτε τι καιρό θα κάνει το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας στην Εύβοια

Δείτε τι καιρό θα κάνει το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας στην Εύβοια

16/02/2018
Τριήμερο με καλό καιρό αναμένεται να κάνουμε φέτος σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των μετεωρολόγων. Ο καιρός φτι...

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας