Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Ο Αργύρης Ελληνικός μετά από 31 χρόνια υπηρεσίας στο Νοσοκομείο Χαλκίδας, υπέβαλε παραίτηση για συνταξιοδότηση, προκειμένου να ασχοληθεί απερίσπαστος με τις νέες αρμοδιότητές του ως Συμπαραστάτης του Δημότη του Δήμου Χαλκιδέων.

Δεν μπορεί να κρύψει τη συγκίνησή του μιλώντας για τη σταδιοδρομία του ως γιατρός στο Νοσοκομείο Χαλκίδας, αλλά και τον έκδηλο ενθουσιασμό του για τα νέα του καθήκοντα.
Αργύρης Ελληνικός
Αργύρης Ελληνικός

Μιλάει αποκλειστικά στο Eviaportal.gr για τις αρμοδιότητές του ως Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης και τον τρόπο που θα διαχειριστεί τη θέση του, τονίζοντας πως ανέκαθεν ήταν πρώτα αυστηρός με τον εαυτό του και μετά με όλους τους άλλους. Ενώ δίνει τις δικές του απαντήσεις στα σχόλια περί έμμισθης θέσης και κατά πόσο ένας γιατρός μπορεί να τα βγάλει πέρα με το διοικητικό κομμάτι ευθύνης του Συμπαραστάτη του Δημότη.

Eviaportal.gr: Πώς αισθάνεστε που μετά από 30 χρόνια υπηρεσίας στο Νοσοκομείο Χαλκίδας, συνταξιοδοτήστε;
Α.Ε.: «Με το ένα μάτι κλαίω και με το άλλο γελάω… Κλαίω γιατί φεύγω… και γελάω γιατί θα απασχοληθώ σε έναν άλλο δημόσιο τομέα, εννοώ τη θέση του Συμπαραστάτη του Δημότη. Μάλλον, θα μπορούσα να πω ότι αυτό που αισθάνομαι είναι χαρμολύπη…. για κάτι που αγαπάω πολύ και το αποχωρίζομαι αλλά συγχρόνως έρχεται κάτι νέο, στο οποίο επίσης θα αφιερωθώ».

Eviaportal.gr: Θέλετε να μας πείτε πως είναι η κατάσταση στο Νοσοκομείο Χαλκίδας, σήμερα; Σίγουρα ξέρετε τα πράγματα καλύτερα, αφού βιώνατε την καθημερινότητά του. Όμως τα παράπονα των πολιτών είναι πολλά για το Νοσοκομείο.
Α.Ε.: «Το Νοσοκομείο εγγυάται μέσα από το προσωπικό (Διοικητικό, Ιατρικό, Νοσηλευτικό) την ασφάλεια των ασθενών, διότι το προσωπικό έχει κάνει την ανάγκη φιλότιμο. Με άλλα λόγια, η εγγύηση των παρεχομένων υπηρεσιών είναι διασφαλισμένη, και το πιστεύω αυτό. Άλλωστε, αν δεν υπήρχε ασφάλεια σε ικανοποιητικό βαθμό, θα είχα παραιτηθεί και σε καμία περίπτωση δε θα είχα γίνει «συνεργός στο έγκλημα». Δεν μπορεί να διαταράσσεται η ασφάλεια, που νιώθει η κοινή γνώμη. Πρέπει να επισημάνουμε τα εξής, για να κατανοήσει κάποιος πως λειτουργεί σήμερα το Νοσοκομείο Χαλκίδας. Καταρχήν, σοβαρά περιστατικά αντιμετωπίζονται στο τριτοβάθμιο επίπεδο, εντός 40 λεπτών, στην Αθήνα. Επίσης υπάρχει συνεχής βελτίωση, που αφορά στο έμψυχο δυναμικό. Νέοι επιστήμονες, φρέσκες ιδέες, είναι απαραίτητα για να αναζωογονείται ένας ζωντανός οργανισμός, όπως είναι το Νοσοκομείο.
Σ’ ότι αφορά τον εξοπλισμό, λειτουργεί ο αξονικός, μαστογράφος, ενώ στα πλαίσια ενός λειτουργικού εκσυγχρονισμού της παροχής υπηρεσιών συστάθηκε και λειτουργεί το ΤΕΠ - Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών. Άρα έχουμε και ανανέωση ανθρώπινου δυναμικού που αναζωογονεί και στον εξοπλισμό έχουν γίνει βήματα, μικρά μεν ουσιαστικά δε. Να επισημάνω ακόμα ότι παραλάβαμε αναισθησιολογικό μηχάνημα, στις 12/3, από προσφορά, ύστερα από δραστηριοποίηση των Φίλων του Νοσοκομείου και απόφαση του Πρωτοδικείου. Με πρωτοστάτες την Διοικ. κ.Καφαντάρη, την Ελένη Βαβουλιώτη, τον Γαληνό Λαουτάρη και τους λοιπούς φορείς. Εν τω μεταξύ αναμένουμε, παρά την περίοδο των ισχνών αγελάδων, και την πρόσληψη νοσηλευτικού προσωπικού, μόνιμου και συμβασιούχων».

Eviaportal.gr:
Πώς πήρατε την απόφαση να θέσετε υποψηφιότητα για τη θέση του Συμπαραστάτη του Δημότη Χαλκίδας;
Α.Ε.: «Η πατρίδα είναι σε συναγερμό, ο καθένας στο μέτρο των δυνατοτήτων του πρέπει να συνεισφέρει. Θεώρησα υποχρέωσή μου μετά την αποχώρηση από το Νοσοκομείο, να διαθέσω τον εαυτό μου και τις γνώσεις μου σε όποιον μου ζητηθεί. Έτσι λοιπόν, η πρόσκληση που δέχτηκα, κατέληξε στην επιλογή μου, της θέσης του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης. Με τη διαδικασία της μυστικής ψηφοφορίας του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία απαιτούσε ενισχυμένη πλειοψηφία, εξελέγην».

Eviaportal.gr: Ποιες είναι οι αρμοδιότητες του Συμπαραστάτη του Δημότη;
Α.Ε.: «Να αντιμετωπίσει το τέρας της γραφειοκρατίας. Να υποστηρίξει τον Δημότη, ώστε αυτός να μην αδικείται από την Υπηρεσία στα ζητήματα που τον αφορούν, τα οποία γενικώς τα χαρακτηρίζουμε κακοδιοίκηση.
Με τρία βήματα:
Ο Συμπαραστάτης του Δημότη παραλαμβάνει το αίτημα του πολίτη, το χαρακτηρίζει βάσιμο, επισκέπτεται αυτοπροσώπως την καταγγελλομένη υπηρεσία, συζητά, διερευνά, και καταλήγει στο συμπέρασμα του αιτήματος. Κατόπιν ενημερώνει τον αιτούντα πολίτη, σε διάστημα 30 ημερών, ώστε να του δοθεί το χρονικό περιθώριο, εάν το αίτημά του δεν ικανοποιηθεί, να προσφύγει στον Συνήγορο του Πολίτη ή στα Διοικητικά Δικαστήρια, όταν το αίτημα είναι σοβαρό. Δηλαδή, ο Συμπαραστάτης είναι ο διαμεσολαβητής μεταξύ του απλού πολίτη και των Δημοτικών Υπηρεσιών. Όμως το δίπολο πρέπει να λειτουργήσει άψογα και τηρώντας τις ισορροπίες, ώστε και ο πολίτης να αισθάνεται δικαιωμένος και η πολιτεία να στέκεται στο ύψος των υποχρεώσεών της έναντι του πολίτη. Πρέπει όμως να γίνει κατανοητό, ότι δεν είμαι ελεγκτής, ούτε εισαγγελέας των υπηρεσιών. Απλώς δέχομαι αιτήματα, παράπονα, καταγγελίες, που μέσω της διαμεσολάβησής μου με τις υπηρεσίες, προστατεύω και τις δύο πλευρές – πολίτη και υπηρεσίες».

Eviaportal.gr:
Έχετε εγκατασταθεί σε κάποιο χώρο; Έχει οργανωθεί το γραφείο του Συμπαραστάτη του Δημότη;
Α.Ε.: «Όχι ακόμα. Μέχρι τέλος Μαρτίου πιστεύω, πως θα έχει ολοκληρωθεί η εγκατάστασή μου σε γραφείο στο Δημαρχιακό Μέγαρο Χαλκίδας. Πρέπει να επισημάνω πως το γραφείο υποστηρίζεται διοικητικά από τις υπηρεσίες του Δήμου. Θα συγκροτηθεί υπηρεσία του Συμπαραστάτη που θα υποστηρίζεται διοικητικά και γραμματειακά από το Δήμο. Το ωράριο λειτουργίας, θα είναι σύμφωνα με το ισχύον ωράριο λειτουργίας των υπηρεσιών του Δήμου. Επίσης για την καλύτερη αμφίδρομη ενημέρωση - πολιτών και γραφείου, είναι στις προθέσεις μου το στήσιμο ιστοσελίδας του Συμπαραστάτη του Δημότη, όπου θα γίνεται καθημερινή ανάρτηση των ενεργειών του γραφείου, αλλά και που θα μπορούν οι πολίτες να απευθυνθούν σε εμένα, μέσω αυτής. Φυσικά θα υπάρξει ανακοίνωση των αρμοδιοτήτων στον τύπο, καθώς και πίνακας ανακοινώσεων έξω από το γραφείο μου

Eviaportal.gr:
Η θέση του Συμπαραστάτη του Δημότη είναι έμμισθη. Έγινε αρκετός σχολιασμός επί αυτού. Εσείς τι απαντάτε στους επικριτές;
Α.Ε.: «Δεν συνέταξα εγώ το Νόμο Καλλικράτη, ούτε προέβλεψα την αντιμισθία στις υπηρεσίες του Συμπαραστάτη (Ν.3852/10). Σ’ ότι με αφορά, υποχρεούμαι ως υπάλληλος του Δημοσίου σε άδεια άνευ αποδοχών για όσο χρονικό διάστημα υπηρετήσω το θεσμό του Συμπαραστάτη, που σημαίνει ότι δεν επιβαρύνω το Δημόσιο με έναν ακόμη μισθό. Παρά μόνον της αντιμισθίας της νέας θέσης. Εγώ προκειμένου να ασκήσω τα καθήκοντά μου απερίσπαστα και απρόσκοπτα, κατέθεσα την παραίτησή μου στο Νοσοκομείο, προς συνταξιοδότηση. Σε αυτή την περίπτωση, περικόπτεται το 70% της κύριας σύνταξής μου, ώστε να μην επέλθη ζημία εις το δημόσιο. Έτσι λοιπόν, με δύο τρόπους διασφαλίζεται η διπλοθεσία – υποχρεωτική αποπομπή και περικοπή 70% σύνταξης».

Eviaportal.gr:
Υπήρξε και η άποψη ότι αυτή η θέση είναι ιδανική για έναν δικηγόρο που θα γνωρίζει και από διοικητικά ζητήματα. Πώς το σχολιάζετε;
Α.Ε.: «Έχω την απαιτούμενη προϋπηρεσία και εμπειρία, που προκύπτει από το βιογραφικό μου (http://www.eviaportal.gr/content.asp?ID=8659), σε διοικητικά ζητήματα, αφού άσκησα διοίκηση ως Αναπληρωτής Διοικητής του Νοσοκομείου Χαλκίδας. Επομένως δεν υστερώ σε γνώσεις… ».
Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.

Σχόλια

[2]
Μ.Δ (20/10/2011 12:36:57 πμ)
Μπορει ο Συμπαραστατης του Δημοτη να μας πει πως δικαιολογη τον μισθο του? Τι ακριβως κανει για τον Δημοτη?
ΜΔ (20/10/2011 1:00:55 πμ)
Ποιος θα κανει ντα-ντα Κυριε Συμπαραστατη αυτους που σε εβαλαν σε αυτην την καρεκλα? Δεν εισαι Δικηγορος για να ξερεις τι πρεπει να κανεις. Αλλο Διοικητης Νοσοκομειου και αλλο Να μπορεις να πας εναντιον των ομοιοδεατων σου.
Σημείωση: Όλα τα σχόλια αποτελούν προσωπικές απόψεις των συμμετεχόντων, και με κανέναν τρόπο δεν εκφράζουν την άποψη του EVIAPORTAL.GR. Σε κάθε περίπτωση όμως το EVIAPORTAL.GR διατηρεί το δικαίωμα να μη δημοσιεύει σχόλια τα οποία είναι υβριστικού ή συκοφαντικού περιεχομένου.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας