Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr

Ο Σπύρος Παπαδάς, φοιτητής στο Γ 'Ετος Νομικής Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης δίνει τη δική του απάντηση για το τί εστί το ΔΝΤ και το μνημόνιο για την Ελλάδα σήμερα:

Αναμφίβολα το Δ.Ν.Τ, θα είναι η πιό διάσημη συντομογραφία στην ιστορία της μεταπολίτευσης. Έχει γίνει σημαία σωτηρίας απο πολλούς, και κόκκινο πανί απο περισσότερους. Κάθε έλληνας το ψελλίζει καθημερινά, στο super-market όταν βλέπει το καλάθι και το πορτοφόλι συνεχώς πιο άδειο, στο ταμείο του ΟΑΕΔ που περιμένει μήπως και πάρει το επίδομα, και γενικότερα, τείνει να πάρει και τα πρωτεία απ'το "μαλάκας". Πρέπει όμως να δούμε, τί είναι το Δ.Ν.Τ, τί και άν προσφέρει, για να ξέρουμε και πώς να του φερθούμε.

Για αρχή, με βάση οτι υποστηρίζουν οι περισσότεροι ειδικοί επι του θέματος, εάν η Ελλάδα δέν έμπαινε στο μηχανισμό στήριξης θα είχε χρεοκοπήσει αυτοστιγμεί. Το ερώτημα όμως ίσως πρέπει να τεθεί διαφορετικά: Η Ελλάδα με την είσοδο της στο μηχανισμό στήριξης θα ξεχρεώσει;;
Δυστυχώς η απάντηση που δίνεται σε αυτό το ερώτημα είναι αρνητική, αφού σύμφωνα με υπολογισμούς, το δημόσιο χρέος σε 4 χρόνια θα φτάσει τα 358 δις ευρώ.( Ο υπολογισμός αυτός βασίζεται στο ότι το χρέος της Ελλάδας το 2006 ήταν 226,2 δις, και το 2010 ήταν 316,2)
Άρα λοιπόν γιατί να φέρεις ένα μηχανισμό ο οποίος όχι μόνο δε σε ξεχρεώνει, αλλά σε χρεώνει περισσότερο και σε βυθίζει στην ύφεση;;
Το ΔΝΤ είναι ένας μηχανισμός που δίνει δάνεια σε χώρες που βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού, όπως τα 110 δις που εγκρίθηκαν για την Ελλάδα, ο οποίος απαιτεί απ'τις χώρες αυτές να πάρουν σκληρά μέτρα για να εξασφαλίσουν την αποπληρωμή των δανείων αυτών. Στη λίστα των σκληρών μέτρων τίθενται σχεδόν με μορφή ιατρικής συνταγής τα εξής: Απολύσεις, Συγχωνεύσεις Δημοσίων Υπηρεσιών, Ιδιωτικοποιήσεις, Ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και Ασφαλιστικό.
Φυσικά το ΔΝΤ δεν είναι ο παράλογος κακός του παραμυθιού, που θέλει να καταστρέψει τον Κοντορεβυθούλη έτσι για την πλάκα του. Είναι ένας διεθνής οργανισμός, που ελέγχεται κατα βάση απ'τις ηγέτιδες οικονομίες του πλανήτη μας. Τί κέρδος λοιπόν έχουν αυτές οι κορπορατικές κυβερνήσεις ;
Όταν μια χώρα έχει υπερελαστικές εργασιακές σχέσεις, απάνθρωπο ασφαλιστικό πρόγραμμα, ελλειπέστατο δημόσιο τομέα, και ελάχιστες, κακοδιοικούμενες, δημόσιες επιχειρήσεις, τότε είναι παράδεισος για την ελεύθερη αγορά. Γιατί έτσι μπορούν να έρχονται οι πολυεθνικές εταιρίες, να εγκαθιστούν παραρτήματα και να έχουν φθηνό και σκληρά έργαζόμενο, εργατικό δυναμικό.


Ένας σοβαρός επίσης λόγος είναι οι ιδιωτικοποιήσεις: Δίνοντας το παραδειγμα της Ρωσίας θα σας αφήσω να βγάλετε τα δικά σας συμπεράσματα: Επι Γέλτσιν, η Ρωσία, κάτω απ'την επιρροή ανάλογων μηχανισμών στήριξης, ιδιωτικοποίησε την Norilsk Nickel, που έιχε ετήσιο κύκλο εργασιών 1,5 δις $, έναντι 170 εκατομμυρίων $, την πετρελαική Yukos, που τώρα έχει ετήσιο κύκλο εργασιών 3 δις $, έναντι 300 εκατομμυρίων $. Και ανάλογες ιδιωτικοποιήσεις έγιναν και σε χώρες όπως η Χιλή, η Βολιβία, η Αργεντινή κλπ. * Άν δέν αντιληφθήκατε το μέγεθος του ξεπουλήματος, οι πολυεθνικές αγόρασαν κολλοσούς που θα τους έκαναν απόσβεση σε 1-2 μηνες(!)
Άρα λοιπόν το ΔΝΤ δέν είναι τρελό που ήρθε στην Ελλάδα: Έχουμε ένα κράτος που κακοδιοικείται, κυβερνήσεις που εύκολα διαφθείρονται και ελέγχονται, έχουμε έναν ισχυρό παρεμβατισμό στις αγορές, και σημαντικές δημόσεις επιχειρήσεις,και κυρίως εκτάσεις, που μπορούν να εκποιηθούν.

Το ζήτημα είναι εμείς τί θα ζητήσουμε ως λαός. Θα φοβηθούμε να φτάσουμε στο,κατά τα φαινόμενα αναπόφευκτο, ή θα το κάνουμε γρήγορα, έτσι ώστε όταν πτωχεύσουμε, να έχουμε μια στοιχειώδη κρατική περιουσία, μια δομημένη κοινωνία, ένα εργασιακό και ασφαλιστικό σύστημα που θα σέβεται τον εργαζόμενο; Το ερώτημα είναι: Θα πτωχεύσουμε αξιοπρεπείς ή θα πτωχεύσουμε εξαθλιωμένοι;
Γιατί το αλλάζουμε ή βουλιάζουμε που έλεγε προεκλογικά ο πρωθυπουργός, πήγε περίπατο. Με το ΔΝΤ στη χώρα αλλάζουμε και βουλιάζουμε.

Σπύρος Παπαδάς
Γ 'Ετος Νομικής Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης

*Πηγή: Naomi Klein,Το δόγμα του Σοκ,Εκδόσεις Λιβάνη,2010
Δημοφιλή σήμερα

Έχασε την ζωή του σε τροχαίο ο Παναγιώτης Σίμωσης

Έχασε την ζωή του σε τροχαίο ο Παναγιώτης Σίμωσης

20/2/2019
Πέθανε ο πρώην πρόεδρος του Επιμελητηρίου Εύβοιας και επιχειρηματίας κ. Παναγιώτης Σίμωσης....
Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων για την Εύβοια

Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων για την Εύβοια

21/2/2019
Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού της ΕΜΥ που ισχύει από το Σάββατο 23 μέχρι και την Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2019, στην Εύβοια....
«Προστάτευαν» ένα τοίχο στην Δημοτική Αγορά Χαλκίδας, κρύβουν τον Παρθενώνα

«Προστάτευαν» ένα τοίχο στην Δημοτική Αγορά Χαλκίδας, κρύβουν τον Παρθενώνα

21/2/2019
Μετά τον σάλο, το Υπουργείο Πολιτισμού επανεξετάζει τις άδειες για τα 10ώροφα που έκρυψαν την Ακρόπο...

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας