Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Τα πενήντα χρόνια προσφοράς στην Ελληνική ναυτιλία γιόρτασε την περασμένη Παρασκευή 11 Νοεμβρίου, στις 11.00 το πρωί, η Ακαδημία Εμποροπλοιάρχων του Εμπορικού Ναυτικού Κύμης. Την εκδήλωση, που είχε πανηγυρικό χαρακτήρα, οργάνωσαν η Ακαδημία και ο Δήμος Κύμης.
ΣΧΟΛΗ ΕΜΟΡΟΠΛΟΙΑΡΧΩΝ
ΣΧΟΛΗ ΕΜΟΡΟΠΛΟΙΑΡΧΩΝ
     Στο μεγάλο προαύλιο της σχολής που είναι κτισμένη σε ύψωμα απέναντι από το λιμάνι της Κύμης, είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς οι σπουδαστές της σχολής, οι γονείς τους και πολλοί επίσημοι, από τον Μητροπολίτη Εύβοιας, τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, τους βουλευτές του νομού, τον νομάρχη Εύβοιας  και τον Δήμαρχο Κύμης έως τους ανώτερους και ανώτατους αξιωματούχους του Εμπορικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος, καθώς και πολλούς πλοιάρχους της πρώτης σειράς που αποφοίτησε από τη σχολή.
     Η εκδήλωση άρχισε με τον αγιασμό για την έναρξη της νέας περιόδου μαθημάτων, από τον Μητροπολίτη Καρυστίας  και Σκύρου κ.κ. Σεραφείμ. Μετά τον αγιασμό ο κ. Σεραφείμ, απευθυνόμενος στους σπουδαστές, τους συμβούλευσε να έχουν στη ζωή τους για οδηγό το πηδάλιο και την πυξίδα, γιατί το επάγγελμά τους εκτός από προσοδοφόρο, κρύβει και πολλούς κινδύνους. Σαν σοβαρότερους κινδύνους χαρακτήρισε το λαθρεμπόριο που οδηγεί στο μαύρο χρήμα και στη φυλακή και στα λιμάνια, στα οποία, όπως είπε, έχουν καταποντιστεί πολλοί περισσότεροι ναυτικοί από όσους έχουν πνίγει στη θάλασσα.
     Στη συνέχεια μίλησε ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Τζοάνος, ο οποίος αφού αναφέρθηκε στη συμβολή της σχολής στην άνοδο της Ελληνικής ναυσιπλοΐας, τόνισε ότι το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας προχωρεί στην περαιτέρω αναβάθμιση της σχολής και ότι ο ίδιος ο υπουργός κ. Κεφαλογιάννης δεσμεύτηκε για την μηχανοργάνωση της σχολής. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο λιμάνι της Κύμης και στο σπουδαίο ρόλο που καλείται να παίξει λόγω της  στρατηγικής του θέσης, για να επιβεβαιώσει για άλλη μια φορά, ότι τα υπουργεία ΠΕΧΩΔΕ και Εμπορικής Ναυτιλίας συνεργάζονται για την αξιοποίηση του λιμανιού και την κατασκευή νέου σύγχρονου δρόμου Χαλκίδας-Κύμης. Ακόμη επιβεβαίωσε ότι το ακτοπλοϊκό δρομολόγιο Κύμη-Λήμνος θα συνεχιστεί.
    Για τα 50 χρόνια της σχολής Εμπορικού Ναυτικού της Κύμης μίλησε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού, πλοίαρχος Ευάγγελος Κούσης.
     Ο κ. Κούσης χαρακτήρισε τη σχολή από τις πλέον αξιόλογες  Ακαδημίες, τόνισε ότι θεμελιώθηκε επί Κων\νου Καραμανλή και υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας του Κουμιώτη Γεωργίου Βογιανζή, ο οποίος ήταν και ο εμπνευστής για την ίδρυσή της. Ανέφερε ότι η σχολή από την ημέρα της λειτουργίας της  έως σήμερα, έχει αποδώσει στην Ελληνική ναυσιπλοΐα περί τους 1350 πλοιάρχους και έχει συμβάλει στα μέγιστα για να έχει η χώρα μας την παγκόσμια πρωτιά σε αριθμό πλοίων, που οργώνουν τις θάλασσες είτε με Ελληνικές, είτε με ξένες σημαίες. Τα Ελληνικά πλοία αριθμούν σήμερα, είπε, σε 3870 από τα οποία τα 1000 έχουν Ελληνική σημαία.
     Στη συνέχεια μίλησαν οι βουλευτές Εύβοιας. Ο Σίμος Κεδίκογλου αναφέρθηκε στις προσπάθειες που γίνονται από την πλευρά της κυβέρνηση για την αναβάθμιση της σχολής και του τόπου γενικότερα και ενεχείρισε στον Δήμαρχο Κύμης Δημήτρη Θωμά από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, έγγραφο χρηματοδότησης του Δήμου Κύμης με το ποσό των 200.000 για την αγορά της οικίας του αναγνωρισμένου παγκοσμίως για το τεστ παπ κατά του καρκίνου, Κουμιώτη  γιατρού Γ.Ν. Παπανικολάου.
     Στην ομιλία της η βουλευτής Εύβοιας Αικατερίνη Περλεπέ αναφέρθηκε στην συμβολή των προηγούμενων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ για την αναβάθμιση της σχολής και ζήτησε από την παρούσα κυβέρνηση την μηχανοργάνωση της Ακαδημίας.
     Στην ομιλία του ο νομάρχης Εύβοιας Θανάσης Μπουραντάς απότισε φόρο τιμής στον Ευβοιώτη  πολιτικό Γεώργιο Βογιανζή, τόνισε ότι η νομαρχία είναι στη διάθεση της σχολής για ό,τι χρειαστεί και ευχήθηκε καλή σταδιοδρομία στους σπουδαστές.
     Τέλος το λόγο πήρε ο Δήμαρχος Κύμης Δημήτρης Θωμάς ο οποίος τόνισε ότι η σχολή είναι πηγή ζωής για τους Κυμαίους και ο συνδετικός κρίκος  που ενώνει την Κύμη με τις άλλες περιοχές της χώρας μέσα από τους σπουδαστές της. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο Δήμο Κύμης ο οποίος, όπως είπε,
διεκδικεί την ανάπτυξη του λιμανιού και την κατασκευή νέου σύγχρονου δρόμου Χαλκίδας-Κύμης και ότι στις προσπάθειες αυτές έχει εξασφαλίσει συμμάχους στα απέναντί από την Κύμη  νησιά του Αιγαίου και στη Βόρεια Ελλάδα. Μίλησε για την ανταπόκριση που είχε η προσπάθεια αυτή από τα υπουργεία ΠΕΧΩΔΕ και Εμπορικής Ναυτιλίας. Και ευχαρίστησε δημόσια τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Τζοάνο για την υπόσχεση που έδωσε στον ίδιο και στην αντιπροσωπεία Λημνίων που τον επισκέφθηκαν στις 7 Νοεμβρίου , ότι το δρομολόγιο Κύμη-Λήμνος που είχε διακοπεί πριν από λίγες ημέρες, θα επαναλειτουργήσει πολύ σύντομα.
     Στο τέλος της εκδήλωσης μοιράστηκαν από τη σχολή στους επισήμους αναμνηστικές πλακέτες και ακολούθησε μια μικρή δεξίωση. Δημοφιλή σήμερα

Νέο έργο οδοποιίας στην Νότια Εύβοια προϋπολογισμού 700.000 ευρώ

Νέο έργο οδοποιίας στην Νότια Εύβοια προϋπολογισμού 700.000 ευρώ

18/01/2018
Ένα σημαντικό έργο αναβάθμισης του οδικού δικτύου της Νότιας Εύβοιας ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπ...
Η ταινία «The Post» έρχεται στον Κινηματογράφο ΜΑΓΙΑ movietone

Η ταινία «The Post» έρχεται στον Κινηματογράφο ΜΑΓΙΑ movietone

18/01/2018
Η ταινία «The Post» έρχεται στον Κινηματογράφο ΜΑΓΙΑ movietone, από την Πέμπτη 18 εώς και την Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2018....
Μελέτη Γυμνασίου και Λέσχη Αριστείας στo Φροντιστήριo Πουκαμισάς Χαλκίδας

Μελέτη Γυμνασίου και Λέσχη Αριστείας στo Φροντιστήριo Πουκαμισάς Χαλκίδας

24/08/2017
Τα φροντιστήρια ΠΟΥΚΑΜΙΣΑΣ Χαλκίδας ξεκινούν δυναμικά τη φετινή χρονιά, εντάσσοντας στα ήδη υπάρχοντα νέ...

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας