Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Παρέμβαση στις πέντε συνεδριάσεις της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, έκανε η Βουλευτής Φωκίδας Αφροδίτη Παπαθανάση, με θέμα ημερήσιας διάταξης:

Συνέχιση της επεξεργασίας και εξέτασης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, στελέχωση των Ελεγκτικών Υπηρεσιών και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Οικονομικών».

Βασικά σημεία της παρέμβασης:

Η Βουλευτής αφού τόνισε πρωτίστως πως στόχος της χώρας είναι το Εθνικό Σχέδιο για την πάταξη της φοροδιαφυγής και τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, που σημαίνει όχι μόνο περισσότερα έσοδα, αλλά και δικαιοσύνη, αναδιανομή, και μέτρα ανάπτυξης, παρουσίασε αναλυτικά τα σημεία τα οποία πρέπει να αποσαφηνιστούν από το Υπουργείο Οικονομικών, σχετικά με το ζήτημα της φοροδιαφυγής. Αυτά είναι:

1. Τι γίνεται με το σύστημα των εγκυκλίων που συστηματικά εμφανίζονται.
Υπάρχουν 149 φορολογικά νομοσχέδια την τελευταία δεκαετία. Επομένως υπάρχουν κάποιες χιλιάδες εγκύκλιοι, στις οποίες εάν πρέπει να ανατρέξει ένας φορολογούμενος, πρέπει να κάνει αναφορά της αναφοράς ή να έχει ένα πολύ καλά οργανωμένο δικηγορικό γραφείο ειδικευμένο στα φορολογικά, για να μπορεί εύκολα να βρίσκει λύση.

2. Το Υπουργείο υιοθετεί λογική των «οριζόντιων» μέτρων.
Αυτό ως οριζόντια πολιτική μπορεί να είναι σωστό γιατί δεν υπάρχει σχέση ελεγκτή / ελεγχόμενου. Από την άλλη πλευρά, η λογική πολλές φορές χάνεται στα «οριζόντια μέτρα» σε ποια εποχή που χρειαζόμαστε την ουσία και ότι την τυπολατρία.

3. Η περαίωση έγινε. Υποτίθεται ότι κάποιες χιλιάδες υποθέσεων πήγαν στα υπόγεια άπαξ δια παντός. Από εκεί και μετά γίνονται τακτικοί έλεγχοι;
Έχει εικόνα το Υπουργείο; Γίνονται προσωρινοί έλεγχοι; Πόσο αποδίδουν αυτοί; Είναι γνωστό ότι υπάρχει ένας στόχος ανά ΔΟΥ. Όμως, όταν αυτοί οι στόχοι είναι οριζόντιοι και λέμε 20% αύξηση των στόχων και των ελέγχων, και μια εφορία που κάνει μόλις πέντε ελέγχους, το 20% είναι ένας έλεγχος. Πολλές φορές τα οριζόντια μας έχουν αφαιρέσει την ικανότητα να βλέπουμε τα πράγματα επί της ουσίας και στα ποιοτικά στοιχεία τόνισε η Βουλευτής. Άρα, ένα σημείο που πρέπει να εξηγηθεί, είναι τι γίνεται με τα ποιοτικά στοιχεία των ελέγχων.

4. Ποια η πρόβλεψη των εσόδων για τα επόμενα χρόνια.
Οι καιροί είναι δύσκολοι, πολλά έσοδα από τη φορολογία των επιχειρήσεων δεν μπορούμε να περιμένουμε, όμως υπάρχει πολύ μεγάλη φοροδιαφυγή και υπάρχει πεδίον δόξης λαμπρόν και πρέπει να μας πει το Υπουργείο τι θεωρεί ως στόχους. Υπάρχουν πλέον τα πληροφοριακά συστήματα και αποδίδουν κάνοντας τις διασταυρώσεις, άρα προσανατολίζεστε σε συγκεκριμένες ομάδες – στόχους.
Θα θέλαμε να μας πείτε εάν έχουν αποδώσει και εάν υπάρχουν συνέργειες μεταξύ του Υπουργείου Ανάπτυξης και του Υπουργείου Γεωργίας σε ό,τι αφορά τη διασταύρωση στα τιμολόγια, τον έλεγχο των τιμών, των αγροτικών προϊόντων, αλλά και των τριγωνικών συναλλαγών στα μεγάλα πολυκαταστήματα και στις αλυσίδες καταστημάτων.

5. Διάταξη των υπηρεσιών.
Δεν μπορεί μια εφορία να εισπράττει από παράβολα, να ασχολείται με το φοιτητικό επίδομα, και να θέλουμε να κάνει και έλεγχο. Πρέπει κάποια πράγματα να πάνε στα ΚΕΠ άπαξ δια παντός και τα υπόλοιπα να είναι έλεγχος. Πότε μπορεί να υλοποιηθεί αυτό;

6. Άρθρο 3
Το Υπουργείο πρέπει να προσέξει το άρθρο 3 δίνοντας ίσως καλύτερες εξηγήσεις, όπως τέθηκε και από φορείς και από άλλους Βουλευτές. Υπάρχει πλέον η δυνατότητα μέσα από τα τεχνικά μέσα -που ήταν πολιτική επιλογή αλλά είναι ορθή- που έχει το Υπουργείο να διασταυρώνονται τα στοιχεία. Είναι κάτι που κάνει η Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων συστηματικά ελέγχοντας και συγκρίνοντας τις βάσεις δεδομένων και κάποια στιγμή, στις βάσεις δεδομένων του Υπουργείου θα πρέπει να έρθουν, να μπουν και πλέον στοιχεία και από εκεί να υπάρξει μια συνολική πορεία σε σχέση με την πάταξη της φοροδιαφυγής.

7. Μέριμνα για τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Μπορεί μέσα στα πολλά νούμερα και στις πολλές συνθήκες κάποια πράγματα να μην έχουν κατανοηθεί σωστά. Σαφώς πρέπει να αποσαφηνιστούν κάποια πράγματα και από την άλλη, πολιτικά, πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν μπορούμε να ενοχοποιήσουμε ούτε την επιχειρηματικότητα και κυρίως δεν πρέπει σε αυτή την περίοδο να ενοχοποιήσουμε την αποτυχία. Πολλοί επιχειρηματίες σε αυτή την κρίση θα αποτύχουν.
Τα πράγματα είναι δύσκολα. Πρέπει όμως να υπάρξει μέριμνα για το τι γίνεται με τις επιχειρήσεις που πτωχεύουν και δεν μπορούν να πληρώσουν, τι γίνεται με επιχειρήσεις που είναι ένα στάδιο πριν την πτώχευση. Αυτό κυρίως ίσως να αφορά τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Άλλωστε αυτή είναι και η αγωνία όλων.

8. «Φορολογικοί παράδεισοι»
Ταυτόχρονα, για την πάταξη της φοροδιαφυγής, πέραν αυτών που λέμε για τα τεχνικά μέσα, την αναδιάρθρωση των υπηρεσιών, θα πρέπει κάποια στιγμή και σε επίπεδο Ε.Ε. να τεθεί το θέμα των φορολογικών παραδείσων και κυρίως ότι αφορά την Κύπρο και τις γειτονικές χώρες.
Συνολικά και το Υπουργείο, θέτοντας το θέμα στα συμβούλια των Υπουργών, πρέπει αυτό το θέμα σιγά-σιγά να απαντηθεί. Δεν μπορεί δηλαδή εντός της Ε.Ε. να υπάρχουν χώρες ανάλογες με τα Κανάρια νησιά και τα νησιά Κέιμαν.

«Νομίζω ότι θα πρέπει να απαντήσουμε στο ποια είναι τα θετικά στοιχεία του σχεδίου και τα θετικά στοιχεία έχουν να κάνουν σίγουρα με τον συμψηφισμό, με την ηλεκτρονική καταγραφή και διασταύρωση, με την ηλεκτρονική κάρτα, με τη δημοσιοποίηση των οφειλετών, έχουν να κάνουν με το ότι έρχεται οικονομικός εισαγγελέας, ελεγκτής βεβαίωσης, υπηρεσία εσωτερικών υποθέσεων και όλα αυτά συγκαταλέγονται στα θετικά. Όπως επίσης και ότι ρυθμίζεται το θέμα της οικοδομής», τόνισε η Βουλευτής κλείνοντας την παρέμβαση της.

 


 
Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας