Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr

Η Βουλευτής Ν. Φωκίδας κ. Α. Παπαθανάση μίλησε στις 17 Μαρτίου 2011 στην Ολομέλεια της Βουλής, στη συνέχιση της συζήτησης επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, στελέχωση των Ελεγκτικών Υπηρεσιών και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Οικονομικών».

«Ο κόσμος γύρω μας αλλάζει. Βλέπουμε στα ηλεκτρονικά μέσα τα γεγονότα σε ενεστώτα χρόνο , τα γεγονότα που είναι ιστορικά είτε αφορούν το ευρωπαϊκό περιβάλλον, είτε αφορούν τους γείτονες μας στον αραβικό κόσμο, είτε αφορούν το παγκόσμιο γίγνεσθαι που, όμως, σαφώς αλλάζουν τον «γνωστό μας κόσμο» και σαφώς θα μας επηρεάσουν και οικονομικά και πολιτικά και περιβαλλοντολογικά».
Η Βουλευτής επεσήμανε πως αν και σε ανάλογες συζητήσεις στα πρακτικά της Βουλής των Ελλήνων τα προηγούμενα χρόνια βρίσκονται εκφράσεις και ζητούμενα όπως η πάταξη της φοροδιαφυγής, τα έσοδα, η ανάγκη και η απαίτηση για ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα, ωστόσο η προσεκτική ανάλυση των αποτελεσμάτων τους αποδεικνύει πως τα αποτελέσματα δεν ήταν ούτε τα αναμενόμενα, ούτε καν ικανοποιητικά και αυτό οφείλεται σε συγκεκριμένες συνθήκες της οποίες και ανέλυσε:
Τι συμβαίνει σήμερα:
Η εκτιμώμενη απώλεια εσόδων στη χώρα μας σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται περίπου στο 30%, ενώ ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι 12%.
Τα φορολογικά έσοδα της χώρας μας σαν ποσοστό του ΑΕΠ είναι τα χαμηλότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, περίπου πέντε μονάδες κάτω από το μέσο ευρωπαϊκό όρο.
Ποιοι κερδίζουν από αυτό; Το κοινωνικό σύνολο, η εθνική οικονομία ή κάποιοι οι οποίοι κερδοσκοπούν σε βάρος της Ελλάδας και του μέλλοντος μας ;
Η απαξίωση των ικανών – γιατί σαφώς και υπάρχουν ικανοί άνθρωποι στις εφορίες με πολύ συνείδηση και γνώση.
Η αίσθηση που δημιουργήθηκε πως όλα λύνονται ή διορθώνονται με ένα τηλέφωνο κάποιου πολιτικού ή κάποιου παράγοντα ή ακόμη χειρότερα η αίσθηση πως όλα λύνονται με συναλλαγή με πολιτικό ή και οικονομικό κόστος.
Όλα αυτά δηλαδή που οδήγησαν στην απενοχοποίηση της φοροδιαφυγής και της φοροκλοπής.
Οι εποχές αυτές, όμως, οφείλουν να τελειώσουν άπαξ δια παντός, τόνισε η Βουλευτής.
«Αυτή την παθογένεια και την έκφραση της στο μικρόκοσμο μας με καταστρατήγηση νόμων και δικαιωμάτων και το στρεβλό μοντέλο της ανάπτυξης της χώρας και των σχέσεων του πολίτη και του κράτους οφείλουμε πλέον να τα αντιμετωπίσουμε στη γένεση τους», επεσήμανε η Βουλευτής και συνέχισε:
«Δεν μπορούμε άλλο να αποδεχόμαστε ως δράση τη στατικότητα. Την στατικότητα παντού υπερασπίζονται κάποιοι, ακόμη και στα πιο απλά: Να μην στηρίξουμε τίποτα, καμία τομή στην εκπαίδευση, καμία τομή στην υγεία, καμία τομή στην ασφάλεια. Αυτόκλητοι σωτήρες , σε κεντρική ή σε περιφερειακή κλίμακα επικαλούνται παντού κινδύνους και οχυρώνουν την αδυναμία έκφρασης πολιτικής , την αδυναμία του να τεκμηριώσουν αυτονόητα επιχειρήματα και τον λαϊκισμό τους πίσω από ένα ισχυρό αντιδραστικό και φοβικό «όχι».
Δεν μπορούμε, σήμερα , εν μέσω κρίσης, να αποδεχόμαστε ως δράση τη στατικότητα. Να μην αλλάξει τίποτα, λες και το καθεστώς , κρινόμενο από τα αποτελέσματα που μας έφεραν στο παρά πέντε της χρεοκοπίας – πέντε, δέκα και είκοσι χρόνια πριν ήταν το απόλυτα ιδανικό, είτε για ανάπτυξη, είτε για τη σφυρηλάτηση της κοινωνικής συνείδησης που να βασίζεται στην ευθύνη, στη συνείδηση της ατομικής μας ευθύνης».
Οι ευκαιρίες που παρουσιάστηκαν για τη χώρα ήταν πολλές. Οι πρόσφατες ευκαιρίες ήταν τελευταία κατά τη διακυβέρνηση της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία, όταν υπήρχαν ακόμη υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης και όταν υπήρχε νωπή κοινοβουλευτική εντολή. Αντί, όμως, για τομές, αντί για μεταρρυθμίσεις, αντί για συμμάζεμα των δημοσιονομικών, αντί να αξιοποιηθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, επέλεξαν οι τότε κυβερνώντες να υπηρετήσουν το απόλυτο τίποτα.
 Τι επιχειρείται με το υπό συζήτηση νομοσχέδιο & τι πρέπει να προσέξουμε:
Σήμερα, γίνονται κάποια βήματα, τα οποία είναι σημαντικά. Βήματα που επί της ουσίας λόγω μη πολιτικής βούλησης και λόγω στρεβλώσεων και αγκυλώσεων στη χώρα μας δεν έχουν γίνει και έτσι δεν έχουν αντιμετωπιστεί τα ουσιαστικά ζητήματα της πάταξης της φοροδιαφυγής. Το ζητούμενο σήμερα είναι ένα δίκαιο και απλό φορολογικό σύστημα, η αποκατάσταση της φορολογικής δικαιοσύνης.
Το εθνικό σχέδιο για την πάταξη της φοροδιαφυγής συνεπάγεται και σηματοδοτεί δικαιοσύνη και αναδιανομή και ενισχύει τα μέτρα ανάπτυξης, γιατί δίνει ίσες ευκαιρίες στο συνεπή φορολογούμενο απέναντι σ’ αυτόν που συστηματικά φοροδιαφεύγει ή φοροκλέπτει.
Το παρόν σχέδιο νόμου συμπληρώνει το θεσμικό πλαίσιο που δημιούργησε η Κυβέρνηση με τον ν. 3842/2010. Αμέσως μετά η Κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει στην πλήρη αναδιοργάνωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού σε ό,τι αφορά το ελεγκτικό κομμάτι και στην απλοποίηση της φορολογικής διαδικασίας.
Πρέπει να αποσαφηνιστεί και στην κοινωνία και προς τον επιχειρηματικό κόσμο και προς τον ελεγκτικό μηχανισμό τι πραγματικά θέλουμε.
Θέλουμε να προστατεύσουμε την επιχειρηματικότητα και πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν μπορούμε να ενοχοποιούμε την τίμια επιχειρηματικότητα και κυρίως δεν πρέπει σε αυτήν την περίοδο να ενοχοποιήσουμε την αποτυχία.
Επιχειρηματίες και ικανοί άνθρωποι σ’ αυτήν την κρίση, ενδέχεται δυστυχώς, να αποτύχουν. Χρειάζονται δεύτερη ευκαιρία και με τις αλλαγές στον Πτωχευτικό Κώδικα, θα τους δώσουμε την ευκαιρία αυτή , χρειάζονται στήριξη. Χρειάζονται στήριξη και στις εφορίες, να δουν και εκεί τα αυτονόητα και όχι τις τυπικές παραλείψεις. Χρειάζονται χείρα βοηθείας και πρέπει να ξεκλειδώσει το τραπεζικό σύστημα. Χρειάζονται χείρα βοηθείας και με τη ρύθμιση των οφειλών μεταξύ δημοσίου και επιχειρήσεων , βήμα που γίνεται με το παρόν σχέδιο νόμου.
Πρέπει να δούμε με προσοχή τη νέα σχέση εφορίας και πολίτη. Αυτή η σχέση πρέπει να είναι αυστηρή για τους ανθρώπους που δεν είναι συνεπείς. Πρέπει να είναι, όμως, σε μια λογική βοήθειας για τους ανθρώπους που είναι φορολογικά συνεπείς τυχαίνει να είναι κάποια συγκεκριμένη στιγμή σε αδυναμία.
Η κλοπή δημοσίου χρήματος, η κλοπή του μετακυλιόμενου φόρου που πληρώνει ο καταναλωτής , ο ΦΠΑ, η απόκρυψη εισοδήματος, το λαθρεμπόριο, η εξαπάτηση του δημοσίου είναι σήμερα μεγάλα εγκλήματα , καθώς από τη στιγμή που λόγω της έλλειψης σοβαρών δημόσιων πόρων αναγκαστικά αυξάνονται οι φόροι, κόβονται οι κοινωνικές παροχές, οι μισθοί και οι συντάξεις.
Τη στιγμή που η χώρα υποβάλλεται σε σκληρές θυσίες, για να βγει από το τέλμα στο οποίο βρισκόμαστε, η Βουλευτής τόνισε πως θα πρέπει να καταλάβουμε όλοι -αν και έστω από λανθάνουσα αίσθηση κομματικού πατριωτισμού κάποιοι φοβούνται δημόσια να το παραδεχτούν- ότι για να μειώσουμε το υπέρογκο δημόσιο χρέος, χωρίς να στερήσουμε από τις μελλοντικές γενιές την περιουσία τους, χρειαζόμαστε κάθε χρόνο σημαντικά πρωτογενή πλεονάσματα, δηλαδή δημόσια έσοδα πολύ υψηλότερα από τις δαπάνες μας, χωρίς τόκους και χρέος.
Το νέο φορολογικό πλαίσιο συνίσταται σε δύο βασικές αρχές: στην οργάνωση και στην πάταξη του φορολογικού αδικήματος. Επιλογή μας είναι να στηρίξουμε τα μέτρα και τα μέτρα να είναι δίκαια. Θα πρέπει να εξοπλίσουμε τις ελεγκτικές υπηρεσίες και θα πρέπει ενοχοποιώντας αυτόν που συστηματικά υπεξαιρεί, απατά και κλέβει να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα, υπογράμμισε η Βουλευτής κλείνοντας την ομιλία της.

 
Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας