Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Ο πρώην βουλευτής Εύβοιας του ΣΥΝ, Βαγγέλης Αποστόλου έκανε την ακόλουθη δήλωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας:

 Βασικό ζητούμενο για τη χώρα μας τη φετινή παγκόσμια ημέρα δασοπονίας πρέπει να αναδειχτεί η ορθή καταγραφή όλων των δασικού χαρακτήρα εδαφών.
 Έστω και με καθυστέρηση 12 χρόνων από τη θέσπιση της υποχρέωσης της πολιτείας έχει ξεκινήσει ένα νέο πρόγραμμα κατάρτισης του Εθνικού Κτηματολογίου που περιλαμβάνει και των δασικών χαρτών. Τις προσεχείς ημέρες αναμένεται και η προκήρυξη του έργου σύνταξης των δασικών χαρτών και της Εύβοιας.
 Στη διαδικασία αυτή, δυστυχώς δεν συμμετέχουν ούτε η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, στην ευθύνη της οποίας ανήκει η προστασία της δημόσιας περιουσίας ούτε και η Δασική Υπηρεσία στην οποία ανήκει ο χαρακτηρισμός των εκτάσεων, με αποτέλεσμα η Κτηματολόγιο Α.Ε. να οριοθετεί τα δάση και να καταρτίζει τους δασικούς χάρτες με παραλείψεις που οδηγούν στην απώλεια τόσο του δασικού χαρακτήρα όσο και του τεκμηρίου κυριότητας του Δημοσίου σε μεγάλες εκτάσεις. Αρκεί να αναφερθεί ότι εκτελεί τις παραπάνω εργασίες χωρίς συγκεκριμένο ορισμό του δάσους, αφού εξακολουθεί μετά την προσφυγή κατά του νόμου 3208/2003 και την απόφαση αναστολής (202/2005) του ΣΤΕ να βρίσκεται σε εκκρεμότητα.
 Το χειρότερο όμως όλων είναι ότι σχεδιάζονται αναρτήσεις δασικών χαρτών χωρίς να κηρύσσονται αναδασωτέες οι εκτάσεις της παρ. 3 του αρ. 117 του Συντάγματος, σύμφωνα με την οποία «Δάση που καταστράφηκαν... δεν αποβάλλουν το χαρακτήρα που είχαν πριν καταστραφούν... κηρύσσονται υποχρεωτικά αναδασωτέα». Και βέβαια το Σύνταγμα εννοεί, όπως και το ΣτΕ έχει ερμηνεύσει, ως σημείο αναφοράς την παλιότερη βλαστική απεικόνιση, δηλαδή τις αεροφωτογραφίες του 1945. Εκτιμάται ότι έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες σ' όλη τη χώρα μόνο το 35% των καταστραφεισών εκτάσεων, ενώ οι υπόλοιπες σύμφωνα με το Ν. 3818/2010 έχασαν το χαρακτήρα που είχαν πριν απ' την καταστροφή τους.
 Κι ενώ θα περίμενε κανείς ότι η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ θα αντιμετώπιζε τις παραπάνω παραλείψεις μετέφερε όλες τις διαδικασίες σύνταξης -ακόμη και κύρωσης- των δασικών χαρτών στην Κτηματολόγιο Α.Ε. και μέσω αυτής σε ιδιωτικά μελετητικά γραφεία.
 Όμως οι δασικοί χάρτες πρέπει να συντάσσονται κυρίως για λογαριασμό του Δημοσίου και μόνον από δημόσια όργανα ,δηλαδή τις Δασικές Υπηρεσίες, που διαχρονικά τις προστάτευαν και τις προστατεύουν και σήμερα στο πλαίσιο της εκάστοτε ισχύουσας νομοθεσίας.
Δημοφιλή σήμερα

Χρήστος Παγώνης και Γιάννης Μπάκας μαζί για τον Δήμο Χαλκιδέων

Χρήστος Παγώνης και Γιάννης Μπάκας μαζί για τον Δήμο Χαλκιδέων

15/2/2019
Δήλωση συμπόρευσης από κοινού ανακοίνωσαν οι υποψήφιοι δήμαρχοι για τον Δήμο Χαλκιδέων Γιάννης Μπάκας και Χρήστος Παγώνης....
Συνεδρίασε η Επιτροπή για την κατάρτιση πρότασης έργων ΕΣΠΑ 2021-2027 για την Στερεά Ελλάδα

Συνεδρίασε η Επιτροπή για την κατάρτιση πρότασης έργων ΕΣΠΑ 2021-2027 για την Στερεά Ελλάδα

15/2/2019
Πραγματοποιήθηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2019 στη Λαμία η συνεδρίαση της...
Ημερίδα του ΤΕΕ Εύβοιας για το Κτηματολόγιο στην Σκύρο

Ημερίδα του ΤΕΕ Εύβοιας για το Κτηματολόγιο στην Σκύρο

15/2/2019
Το ΤΕΕ/Π.Τ.Ευβοίας στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών και συναδέλφων μηχανικών, διοργανώνει την Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2019 ώρα 20:00 στην...

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας