Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr

Αναδρομικό «πόθεν έσχες» για τους υπουργούς της τελευταίας δεκαετίας προτείνει ο βουλευτής Εύβοιας  του ΠΑΣΟΚ, Συμεών Κεδίκογλου στην ομιλία του στη Βουλή για το φορολογικό νομοσχέδιο.

Σημεία από την ομιλία του:

Πρόταση του βουλευτή για αναδρομικό «πόθεν έσχες» των υπουργών:
…Στο σημείο αυτό θα ήθελα να επισημάνω μία ενδιαφέρουσα έρευνα που είδα σε έναν ιστότοπο, όπου το 97% των πολιτών ζητούσαν να έχουμε «πόθεν έσχες» για τους πολιτικούς για τα προηγούμενα χρόνια. Βεβαίως, δεν αναφέρομαι στην πρόταση της Νέας Δημοκρατίας που μιλάει για το ’74 και μετά. Ουσιαστικά κάνει ανέφικτη την πρόταση και δεν έχει νόημα καθένας ο οποίος υπηρέτησε ένα χρόνο Βουλευτής, να ελέγχεται μετά από τριάντα χρόνια. Ξέρουμε ότι το πρόβλημα υπάρχει εκεί που ασκήθηκε η διοίκηση.
Αλλά πράγματι θα μπορούσατε να βρείτε, κύριε Υπουργέ, ένα τρόπο, να μπορέσουμε να δούμε το «πόθεν έσχες» –αν θέλετε- της τελευταίας δεκαετίας, να βάλω μέσα και το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία, για όσους διετέλεσαν Υπουργοί σε αυτό το τόπο. Πιστεύω ότι είναι ένα αίτημα του συνόλου της ελληνικής κοινωνίας.

Προϋπόθεση ένα τίμιο και όχι σπάταλο κράτος:
Η πάταξη της φοροδιαφυγής αποτελεί αίτημα κοινωνικής δικαιοσύνης και το νομοσχέδιο είναι στη σωστή κατεύθυνση. Προϋπόθεση, όμως, για τη νομιμοποίησή του στις συνειδήσεις των πολιτών είναι να νιώσουν σίγουροι ότι τα χρήματά μας πηγαίνουν σε ένα τίμιο και όχι σε ένα σπάταλο κράτος.
Πρέπει, λοιπόν, το πολιτικό σύστημα να πείσει και να αποδείξει στην πράξη ότι τα χρήματα των φορολογουμένων χρησιμοποιούνται σωστά με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και την αρμονική και ασφαλή κοινωνική συμβίωση. Πρέπει να τιμωρηθούν πράγματι και να πληρώσουν οι υπεύθυνοι της διασπάθισης του δημοσίου χρήματος, καθώς και εκείνοι που οφείλουν δισεκατομμύρια ευρώ στο κράτος.

Οι χαμηλοσυνταξιούχοι και οι μισθωτοί ό,τι μπορούσαν να δώσουν, το έδωσαν.
Όταν το φορολογικό έλλειμμα -διαφορά δηλαδή μεταξύ του φόρου που θα έπρεπε να εισπραχθεί και αυτού που τελικά εισπράττεται- είναι σε όλο τον δυτικό κόσμο περί το 10% με 15% στη συντριπτική πλειονότητα των κρατών αυτών, στην Ελλάδα ανέρχεται στο 30%! Ενώ σύμφωνα με μία συντηρητική, θα έλεγα, σε σύγκριση με άλλες έρευνα της Εθνικής Τράπεζας, η φοροδιαφυγή ανέρχεται ετησίως σε 12 δισεκατομμύρια ευρώ, όσο δηλαδή περίπου και το ποσό που εξοικονομήσαμε με τα σκληρά, οριζόντια αλλά αναγκαία μέτρα που πήραμε. Χρήματα, δηλαδή, που εάν τα κατέβαλλαν οι πολίτες που τα οφείλουν, δεν θα χρειαζόταν να μειώσουμε μισθούς και συντάξεις στους συνεπείς φορολογουμένους.
Οι χαμηλοσυνταξιούχοι και οι μισθωτοί, όμως –το έχω ξαναπεί- ό,τι μπορούσαν να δώσουν, το έδωσαν. Ήρθε η ώρα να κάψουμε και από αλλού λίπος, για να χρησιμοποιήσω μια έκφραση που είναι της μόδας. Άλλωστε, έχουμε μια στιγμή που εμπεδώνεται δυστυχώς, στον πολίτη το αίσθημα της κοινωνικής αδικίας και σε αυτό θα πρέπει να δουλέψουμε σημαντικά.
 
Γενναίες παρεμβάσεις του νομοσχεδίου:
Σίγουρα αυτό το νομοσχέδιο δεν χαϊδεύει τους φοροφυγάδες. Στοχεύει στην άρση της απόλυτης αίσθησης της ατιμωρησίας, που χαρακτηρίζει το υφιστάμενο καθεστώς, καθώς προβλέπει: Πρώτον, επιχειρησιακό πρόγραμμα αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής με συγκεκριμένες δράσεις και μετρήσιμους στόχους σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, που είναι αυτό της τριετίας.
Θεσπίζει τον εισαγγελέα του οικονομικού εγκλήματος με στόχο τη βελτίωση της φορολογικής δίκης ως προς τους χρόνους, αλλά και την ουσία, ώστε να μην περνάνε επτά και δέκα χρόνια –γεγονός που ουσιαστικά οδηγεί στη μη συμμόρφωση και στη γενικευμένη αντίληψη της ατιμωρησίας- για να τελεσιδικήσει.
Αυστηροποιεί μάλιστα τις ποινές της φοροδιαφυγής κατά το παράδειγμα πολλών ευρωπαϊκών χωρών.
Σε όσους ασκούν κριτική σε αυτές τις ρυθμίσεις απευθύνω το ερώτημα: Θέλουμε οι ελληνικές φυλακές να είναι γεμάτες από μικροεγκληματίες, ενώ αυτοί που πραγματικά χρωστάνε μεγάλα ποσά στο κράτος, να μένουν ατιμώρητοι;
Κάθε φορά μιλάμε για την ανάγκη πάταξης της φοροδιαφυγής. Όταν, όμως, φθάνουμε κάθε φορά στο επίπεδο των ποινών, τότε όλοι θέλουμε να είμαστε ελαστικοί. Στο σημείο αυτό πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι. Η φοροδιαφυγή είναι και αυτή μια καθαρή κλοπή.
Τίθενται ποιοτικοί και ποσοτικοί στόχοι στους ελεγκτικούς μηχανισμούς και συνδέεται η επιβολή κινήτρων με την επίτευξη των στόχων. Θεωρώ ότι είναι και στη σωστή κατεύθυνση και η ίδρυση του νέου σώματος αδιάφθορων –ας το πω έτσι- στο Υπουργείο Οικονομικών, σε μια εποχή που δυστυχώς ξέρουμε ότι και σε αυτό το τομέα η διαφθορά έχει μεγάλο ποσοστό. Επίσης, με τον συμψηφισμό των οφειλών του πολίτη με αυτές του δημοσίου ανακτάται η εμπιστοσύνη του προς το κράτος.

Διευκολύνσεις προς την επιχειρηματικότητα:
Εκτός, όμως, από την αυστηροποίηση των ποινών το νομοσχέδιο, λαμβάνοντας υπόψη τη βαθιά ύφεση της αγοράς, έρχεται να διευκολύνει την επιχειρηματικότητα με την τμηματική καταβολή του ΦΠΑ, τη μείωση από 24% στο 20% των κερδών που δεν διανέμονται, τη θέσπιση ορισμού φορολογικής κατοικίας, την αλλαγή στο χρόνο καταβολής ΦΠΑ στις οικοδομές, εάν δεν πουληθούν τα διαμερίσματα, την αναγνώριση πρόσθετου ποσού για δαπάνες έρευνας και τεχνολογίας.

Υπόθεση όλων μας η πάταξη της φοροδιαφυγής
…Πριν από λίγες μέρες ο Πρωθυπουργός πέτυχε μία πολύ σημαντική νίκη. Πέτυχε τις σκληρές αποφάσεις που χρειαζόμασταν από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τώρα που πήραμε αυτές τις λύσεις, τις ανάσες –αν θέλετε- πρέπει να δοκιμάσουμε τις δικές μας δυνάμεις και να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε εμείς, για να πιάσουμε το νήμα των μεταρρυθμίσεων… Εμείς, με τις ενέργειές μας, ξεκινάμε από την πλεονεκτική θέση του μηχανισμού διάσωσης και με δουλειά και λύσεις μπορούμε να βάλουμε μπροστά την ελληνική οικονομία. Ενδεχομένως, θα χρειαστεί συναίνεση απ’ όλους όσους μπορούμε.
Από όλους εμάς λοιπόν και από τους πολίτες, εξαρτάται να αντιληφθούμε ότι είναι και δική μας υπόθεση, υπόθεση του καθενός ξεχωριστά. Τα έργα, τα νοσοκομεία, η κοινωνική πρόνοια, οι συντάξεις δεν γίνονται από μόνα τους. Το κράτος οφείλει να μεριμνήσει από τις μικρές ηλικίες, από τη σχολική διαπαιδαγώγηση για τη φορολογική συνείδηση.
Αυτό το νομοσχέδιο τολμά. Τολμά να θίξει τη διαφθορά, την αδιαφάνεια, τους φοροφυγάδες και γι’ αυτό σας καλώ να το υπερψηφίσουμε.

 

 

 
Δημοφιλή σήμερα

Πλήθος κόσμου στο λαϊκό προσκύνημα για τον Μητροπολίτη Σιατίστης Παύλο

Πλήθος κόσμου στο λαϊκό προσκύνημα για τον Μητροπολίτη Σιατίστης Παύλο

14/1/2019
Το βράδυ της Κυριακής 13 Ιανουαρίου 2019 εκοιμήθει ο Μητροπολίτης Σιατίστης Παύλο. Το απόγευμα της Δευτέρας 14...
Τα πρώτα ονόματα του ψηφοδελτίου του Φάνη Σπανού

Τα πρώτα ονόματα του ψηφοδελτίου του Φάνη Σπανού

15/1/2019
Ο Υποψήφιος Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός, ανακοίνωσε τα ονόματα δύο υποψήφιων περιφερειακών συμβούλων, από το ψηφοδέλτιο του....
Επαναλειτουργεί η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Χαλκίδας

Επαναλειτουργεί η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Χαλκίδας

16/1/2019
Από την Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2019 θα επαναλειτουργήσει ο χώρος της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Χαλκίδας....

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας