Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας για τα προβλήματα των πτηνοτροφικών επιχειρήσεων και των εργαζομένων.

 ΄Υστερα από την αποσάθρωση των εργασιακών σχέσεων, που με εντολή του Δ.Ν.Τ. και της Ε.Ε., υλοποιεί η κυβέρνηση, πρόθυμος συνοδοιπόρος αυτής της πολιτικής, εμφανίζεται η αιρετή Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, μέσω του θεματικού αντιπεριφερειάρχη της.
 Με ευκολία υιοθετεί το σύνολο των αιτημάτων των πτηνοτροφικών επιχειρήσεων, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις, που θα επέλθουν στην μισθωτή εργασία και τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων στις παραπάνω επιχειρήσεις.
 Η δυσχερής κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι πτηνοτροφικές επιχειρήσεις, δεν οφείλεται στους εργαζόμενους, οι οποίοι με δυσμενείς συνθήκες και πενιχρή αμοιβή προσφέρουν την εργασία τους, σε εργασιακούς χώρους, οι οποίοι για άλλους, δεν είναι ούτε καν επισκέψιμοι.
 Η οικονομική κρίση, η συμπεριφορά των τραπεζών, η αδιαφορία της πολιτείας για την στήριξη της παραγωγής, η καταχρηστική κερδοσκοπία των αγορών και η στρεβλή ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων του κλάδου, δεν είναι στοιχεία που διαμορφώνονται εξαιτίας της μισθωτής εργασίας αλλά εξαιτίας της ασυδοσίας του κεφαλαίου και της ελεύθερης αγοράς.
 Το κόστος αυτών των πολιτικών και των ενδογενών συγκρούσεων, δεν μπορούν κάποιοι με περισσή ευκολία να το μετακυλίουν στους εργαζόμενους.
 ΄Ας αναλογισθούν οι επιχειρηματίες, τον τρόπο με τον οποίο δημιούργησαν σχεδόν το σύνολο των επιχειρήσεών τους, τους τρόπους με τους οποίους κατ΄ επανάληψη έχουν χρηματοδοτηθεί , τις στρατηγικές που έχουν αναπτύξει και ας αναζητήσουν εκεί τις αιτίες που δημιουργούν την κρίση στο κλάδο.
 Οι εργαζόμενοι, έγκαιρα με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας, εδώ και αρκετά χρόνια, είχαν διαγνώσει τα προβλήματα και σε ημερίδα που πραγματοποίησαν με την συμμετοχή των συναρμοδίων υπουργείων και των πτηνοτροφικών επιχειρήσεων, κατέθεσαν τις προτάσεις τους για έξοδο από την κρίση και ανάπτυξη σε στέρεες και αποτελεσματικές βάσεις.
 Τα συμπεράσματα αυτή της ημερίδας, ενώ συμφώνησαν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, τα αγνόησαν, ακολουθώντας κατά μόνας την δική τους συγκρουσιακή και καταστροφική πολιτική, ευελπιστώντας πως μόνιμα θα έρχεται η πολιτεία να απλώνει δίχτυ προστασίας.
 Στις προτάσεις των πτηνοτροφικών επιχειρήσεων, οι εργαζόμενοι θα μπορούσαν να σταθούν αρωγοί και συμπαραστάτες, αν αυτές συνοδεύονταν και από ενέργειες που θα δημιουργούσαν συνθήκες ασφαλούς βιωσιμότητας και όχι μετακύλισης των προβλημάτων.
 Δεν μπορούν όμως σι καμιά περίπτωση να συμφωνήσουν με την αλόγιστη πρόταση αλλαγής του φορέα ασφάλισής τους, η οποία οδηγεί απροκάλυπτα στην διάρρηξη των εργασιακών σχέσεων και των εργασιακών μας δικαιωμάτων.
 Η επιχειρηματολογία, ότι η εργασία μας αφορά, πρωτογενή προϊόντα ιδίας παραγωγής, καθίσταται έωλη δεδομένου πως πρόκειται για μια καθετοποιημένη βιομηχανική παραγωγή, η οποία πραγματοποιείται σε στεγασμένους χώρους με την χρήση τεχνικών μέσων ιδιαίτερης έντασης.
 Το Εργατικό Κέντρο Εύβοιας, καταγγέλλει σε κάθε κατεύθυνση, αυτές τις αντεργατικές προτάσεις που οδηγούν στην πλήρη αποσάθρωση των εργασιακών σχέσεων και δυναμιτίζουν την κοινωνική συνοχή αλλά και την τοπική οικονομία.
 Δηλώνουμε σε κάθε κατεύθυνση πως δεν θα αποδεχθούμε τον ρόλο της Ιφιγένειας, δεδομένου πως άλλοι έχουν στα χέρια τους τους ασκούς του Αιόλου, διαφυλάττοντας για εμάς τον ρόλο του κωπηλάτη.
 Όσοι ανησυχούν για το μέλλον της πτηνοτροφικής βιομηχανίας, ας αναζητήσουν τα πραγματικά αίτια εκεί όπου αυτά υπάρχουν και όχι στην μισθωτή εργασία, η οποία ιδιαίτερα στον συγκεκριμένο χώρο εργάζεται με συνέπεια για την στήριξη και την βιωσιμότητα αυτών των επιχειρήσεων.
 Καλούμε τέλος την αιρετή Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, να ξεκαθαρίσει αν πράγματι θεωρεί τους εργαζόμενους στις πτηνοτροφικές επιχειρήσεις ως μέρος του προβλήματος και της κρίσης του κλάδου και να αποστασιοποιηθεί από μια πρόταση η οποία μόνο δεινά μπορεί να επιφέρει στον ήδη διαταραγμένο κοινωνικό ιστό.
 Να υπενθυμίσουμε, ότι αντίστοιχες πρακτικές εφαρμόσθηκαν στο πρόσφατο παρελθόν και σε άλλες επιχειρήσεις του Νομού, οδηγώντας τους εργαζόμενους στην ανεργία και το κοινωνικό περιθώριο, χωρίς να δώσουν αναπτυξιακή προοπτική στις επιχειρήσεις που εφαρμόσθηκαν.

 
Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας