Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Η εγκατάσταση Φωτοβολταϊκών (Φ/Β) σταθμών στην Εύβοια μπαίνει ως θέμα σε επιστολή του ΤΕΕ Εύβοιας προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, με την οποία ζητούν για το νομό μας τους όρους που ισχύουν στην ηπειρωτική χώρα για του Φωτοβολταϊκούς Σταθμούς, αφού ο αποκλεισμός της Εύβοιας απο την εγκατάσταση μικρών Φ/Β θα επιφέρει βαρύτατο οικονομικό πλήγμα σε μηχανικούς και κατοίκους του νομού μας.
φωτοβολταϊκά στην Εύβοια
φωτοβολταϊκά στην Εύβοια

Η επιστολή του ΤΕΕ Εύβοιας, στην Υπουργό Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη έχει ως εξής:

Σχετικό: Υπουργική Απόφαση του ΥΠΕΚΑ με αριθμό A.Y./Φ1/οικ.19598 (ΦΕΚ 1630/11-10-2010), για την επιδιωκόμενη αναλογία εγκατεστημένης ισχύος και  την κατανομή της στο χρόνο μεταξύ των διαφόρων τεχνολογιών
 Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας,

Σύμφωνα με την υπ’ αριθ. 1253/2010 απόφαση της ΡΑΕ και με την από 01-02-2011 6η ανακοίνωση της ΔΕΗ, η Εύβοια κατατάσσεται στα διασυνδεδεμένα νησιά με περιθώριο (πλαφόν) ισχύος για εγκατάσταση Φωτοβολταϊκών (Φ/Β) σταθμών τα 12 MW.

Η ΔΕΗ με την 6η ανακοίνωση της, η οποία αφορά στα διασυνδεμένα νησιά, ενημέρωσε μεταξύ άλλων τους υποψήφιους επενδυτές Φ/Β σταθμών, ότι από Πέμπτη 10/2/2011 θα άρχιζε να δέχεται αιτήσεις για Φ/Β σταθμούς ισχύος έως 150kW μέχρι την κάλυψη του περιθωρίου ισχύος για κάθε νησί, όπως και έγινε.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι στο πλαφόν ισχύος κάθε διασυνδεδεμένου νησιού συμπεριλαμβάνεται και η ισχύς των μικρών Φ/Β συστημάτων του Ειδικού Προγράμματος που λειτουργούν ή που πρόκειται να εγκατασταθούν σε στέγες ή δώματα κτιρίων, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τα ισχύοντα στην ηπειρωτική χώρα και με την Υπουργική Απόφαση στο ανωτέρω σχετικό, όπου η ισχύς των Φ/Β σταθμών έως 10KW για τις στέγες, δεν συνυπολογίζεται κατά την εκτίμηση της ενδεχόμενης υπερκάλυψης ισχύος.

Η Εύβοια είναι διασυνδεδεμένη με την ηπειρωτική χώρα σε αρκετά σημεία και επιπλέον πρόκειται να διασυνδεθεί με το χερσαίο Δίκτυο Μεταφοράς με νέα γραμμή υπέρ-υψηλής τάσης 400KVolts, η οποία ήδη κατασκευάζεται. Επίσης υπάρχει και το ενεργειακό κέντρο του Αλιβερίου, το οποίο μάλιστα αναβαθμίζεται με νέα μονάδα φυσικού αερίου 416MW.
Άρα η Εύβοια μπορεί κάλλιστα να θεωρηθεί με ασφάλεια, από πλευράς δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας, ως «ηπειρωτική χώρα» και να ισχύσουν γι’ αυτήν ό,τι ισχύει για την υπόλοιπη χερσαία Ελλάδα.
Συνεπώς, το πλαφόν των 12 MW που έχει μπει ως όριο για την εγκατάσταση Φ/Β σταθμών είναι μικρό για τις δυνατότητες των δικτύων της, που είναι πολλαπλάσιες. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την μικρή μέγιστη ισχύ (100KW στην πράξη) του κάθε Φ/Β πάρκου, διασφαλίζει ότι η αύξηση του ορίου ισχύος για την Εύβοια στα επίπεδα της ηπειρωτικής χώρας, δεν θα επηρεάσει καθόλου την ανάπτυξη των αιολικών πάρκων.

Επίσης ήταν αξιοσημείωτη η εκδήλωση ενδιαφέροντος για την κατασκευή Φ/Β πάρκων έως 150KW, η οποία από την πρώτη ημέρα ήταν ήδη πολλαπλάσια του περιθωρίου ισχύος.

Όπως είναι γνωστό η εγκατάσταση Φ/Β στις στέγες πλεονεκτεί τεχνικά σε σχέση με την ανάπτυξη μεγάλων σταθμών, καθώς πρόκειται για μικρές εγκαταστάσεις που συνδέονται κοντά στην κατανάλωση, εξασφαλίζοντας διεσπαρμένη παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος και συνεπώς αποκομίζονται οφέλη για το δίκτυο και τους καταναλωτές (περιορισμένα έργα σύνδεσης, μείωση απωλειών, κλπ).

Ο αποκλεισμός της Εύβοιας από την εγκατάσταση μικρών Φ/Β, είναι άδικος και επιφέρει βαρύτατο οικονομικό πλήγμα τόσο στους Μηχανικούς που δραστηριοποιούνται στον τομέα των Φ/Β και έχουν επενδύσει (σε χρόνο, σε χρήμα και σε εκπαίδευση) στο χώρο αυτό, όσο και στους κατοίκους της Εύβοιας που προσέβλεπαν σε μία ενίσχυση του εισοδήματος τους.

Για όλους τους ανωτέρω λόγους ζητούμε:
1)
 Την αύξηση του περιθωρίου ισχύος για Φ/Β σταθμούς στην Εύβοια στο ίδιο ποσοστό που ισχύει για την ηπειρωτική χώρα.
2) Την εξαίρεση των Φ/Β σταθμών ισχύος έως 10KW του ειδικού προγράμματος για τις στέγες, τόσο από το υπάρχον πλαφόν ισχύος, όσο και από οποιαδήποτε μελλοντική του αύξηση. Επίσης η ΔΕΗ να παραλαμβάνει τις αιτήσεις των ενδιαφερομένων ανεξαρτήτως περιθωρίου ισχύος.

 
Δημοφιλή σήμερα

Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων για την Εύβοια

Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων για την Εύβοια

21/2/2019
Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού της ΕΜΥ που ισχύει από το Σάββατο 23 μέχρι και την Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2019, στην Εύβοια....
«Προστάτευαν» ένα τοίχο στην Δημοτική Αγορά Χαλκίδας, κρύβουν τον Παρθενώνα

«Προστάτευαν» ένα τοίχο στην Δημοτική Αγορά Χαλκίδας, κρύβουν τον Παρθενώνα

21/2/2019
Μετά τον σάλο, το Υπουργείο Πολιτισμού επανεξετάζει τις άδειες για τα 10ώροφα που έκρυψαν την Ακρόπο...
Η ταινία «Η Ευνοούμενη» έρχεται στον Κινηματογράφο ΜΑΓΙΑ movietone

Η ταινία «Η Ευνοούμενη» έρχεται στον Κινηματογράφο ΜΑΓΙΑ movietone

21/2/2019
Η ταινία με τις 10 υποψηφιότητες στα Όσκαρ και με 7 βραβεία BAFTA στην κατοχή της, και με ελληνική υπογραφή από τον Γι...

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας