Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr

Ο Τομέας Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας της ΟΝΝΕΔ εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση με αφορμή τουρκικό έλεγχο σε ελληνική υφαλοκρηπίδα:

Για μία ακόμη φορά οι ανησυχίες, που είχαμε διατυπώσει στο παρελθόν για την έγκαιρη και αποτελεσματική προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων επαληθεύονται. Απέναντι στη μεθοδικότητα, με την οποία εκδηλώνονται οι τουρκικές αμφισβητήσεις, η ελληνική κυβέρνηση αντιπαρατάσσει ..δηλώσεις και ατολμία. Το πρόσφατο περιστατικό με το ιταλικό ερευνητικό σκάφος «Explora», το οποίο, προκειμένου να ολοκληρώσει τις εργασίες του για την πόντιση καλωδίου οπτικών ινών από την Ιταλία μέχρι το Ισραήλ στην περιοχή νότιας της Καρπάθου (εντός δηλαδή των ορίων της ελληνικής υφαλοκρηπίδας), ζήτησε και πήρε άδεια από τις τουρκικές αρχές, ελέω ..αδράνειας της ελληνικής κυβέρνησης, γεννά εκ νέου κρίσιμα ερωτηματικά. Ερωτηματικά για την ικανότητα, αλλά και τη διάθεση της ελληνικής κυβέρνησης να προασπιστεί έγκαιρα τα εθνικά μας δίκαια. Ερωτηματικά για τη διάθεσή της να ορθώσει ανάστημα, όχι στα λόγια, αλλά στην πράξη, απέναντι στην εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα.

 Ένα είναι βέβαιο. Η επικίνδυνη αδράνεια των ελληνικών αρχών γεννά «προηγούμενα» στην εξωτερική μας πολιτική. Ενισχύει τη σύγχυση στο Αιγαίο, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, την οποία επιδιώκει επιμελώς η Τουρκία. Πάγια ελληνικά δικαιώματα, τα οποία εδράζονται στο δίκαιο της θάλασσας και άλλες διεθνείς συμβάσεις, κινδυνεύουν να ακυρωθούν εξαιτίας της αναποφασιστικότητας της ελληνικής πλευράς. Εκτός αν πρέπει να δεχθούμε εν τέλει, ότι για να πλεύσει κανείς ή να διεξάγει έρευνες εντός των ορίων της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, θα πρέπει πρώτα να λάβει άδεια από …. τον κ. Νταβούτογλου!

 Η προσπάθεια της Τουρκίας να αποσπάσει de facto κυριαρχικά δικαιώματα σε θαλάσσιες περιοχές του Αιγαίου και όχι μόνο, είναι γνωστή εδώ και καιρό. Αυτό που δεν είναι γνωστό, είναι αν η ελληνική κυβέρνηση έχει τη δύναμη να πράξει το αυτονόητο ˙ να εμποδίσει δηλαδή έγκαιρα και αποτελεσματικά κάθε τουρκική πράξη αμφισβήτησης των εθνικών δικαιωμάτων στην περιοχή και να προχωρήσει επιτέλους στην οριοθέτηση της ΑΟΖ με τρίτα κράτη, όπως η Αίγυπτος και η Λιβύη, προσδιορίζοντας με σαφήνεια τα όρια της ελληνικής δικαιοδοσίας.
 

 
Δημοφιλή σήμερα

2 Δημοτικά Σχολεία στην Εύβοια αποκτούν τάξεις για προσφυγόπουλα

2 Δημοτικά Σχολεία στην Εύβοια αποκτούν τάξεις για προσφυγόπουλα

19/10/2018
Τάξεις υποδοχής μαθητών, θα έχουν από φέτος το 13ο Δημοτικό Σχολείο Χαλκίδας και το 1ο Δημοτικό Σχολείο Ιστιαίας....
Οι γεύσεις της Στερεάς Ελλάδας στο Τελ Αβίβ

Οι γεύσεις της Στερεάς Ελλάδας στο Τελ Αβίβ

18/10/2018
Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας βρέθηκε στην γιορτή αγροδιατροφής και τουρισμού που διοργάνωσαν με την ελληνική πρεσβεία στο Τελ Αβίβ και το ελληνικό γραφείο τουρισμού...
Το Campus Bus στη Χαλκίδα και σήμερα Παρασκευή 19 Οκτωβρίου

Το Campus Bus στη Χαλκίδα και σήμερα Παρασκευή 19 Οκτωβρίου

19/10/2018
Το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα ενίσχυσης εύρεσης εργασίας Ενηλίκων, θα βρίσκεται στη Χαλκίδα και σήμερα Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2018, στο ...

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας