Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr

Oι προτάσεις του Συμεών Κεδίκογλου για τη μείωση της γραφειοκρατίας στην κτηνοτροφία υιοθετούνται στο νσ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ο κ. Κεδίκογλου συνομιλώντας με εκπροσώπους του κλάδου από την Εύβοια για τις καθυστερήσεις στις αδειοδοτήσεις στον κλάδο της κτηνοτροφίας εισηγήθηκε προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σειρά προτάσεων για τη μείωση της γραφειοκρατίας. Συγκεκριμένα, με το άρθρο «Η κτηνοτροφία στο λαβύρινθο της γραφειοκρατίας» που δημοσιεύθηκε προ ημερών στην εφημερίδα «Ημερησία» με την υπογραφή του ίδιου και του Ηλία Μόσιαλου, με σχετική ερώτηση που κατέθεσαν οι δύο βουλευτές στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σκανδαλίδη και με υπόμνημα που έστειλε ο βουλευτής της Εύβοιας με συγκεκριμένες προτάσεις προς την Υφυπουργό κ. Μιλένα Αποστολάκη ανάδειξε την ανάγκη απλοποίησής της χρονοβόρας και σύνθετης διαδικασίας αδειοδότησης των κτηνο-πτηνοτροφικών μονάδων.

Από πλευράς του Υπουργείου διατυπώθηκε ότι υπάρχει η βούληση να μειωθεί η γραφειοκρατία στον κλάδο και έχει πράγματι ήδη συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο «Ενιαίο Μητρώο Εμπόρων Αγροτικών Προϊόντων, Εφοδίων και Εισροών και άλλες διατάξεις» που φέρνει το Υπουργείο στη Βουλή προς ψήφιση, η πρόταση του βουλευτή για μείωση της γραφειοκρατίας μέσω της μείωσης της Επιτροπής Σταυλισμού, καθώς με τις διατάξεις του εν λόγω νομοσχεδίου η τουλάχιστον δεκαμελής Επιτροπή Σταυλισμού γίνεται τριμελής. Αυτό εξάλλου επισημαίνει και χθεσινό δημοσίευμα στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» (το οποίο επισυνάπτεται).
 
Ο κ. Κεδίκογλου, με την πεποίθηση ότι η γεωργία και η κτηνοτροφία μπορούν να αναδειχθούν σε κλειδί στην αντιμετώπιση της κρίσης και να συμβάλλουν στην αναπτυξιακή επανεκκίνηση, εμμένει στο θέμα με επιπλέον προτάσεις και βελτιώσεις στη διαδικασία, ώστε να σταματήσει πλέον να αποτελεί αντικίνητρο για τον επαγγελματία που θέλει να επενδύσει στον κλάδο της κτηνοτροφίας.

Ακολουθεί και το πλήρες κείμενο της ερώτησης.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Θέμα: Απλοποίηση διαδικασίας αδειοδότησης κτηνο-πτηνοτροφικών μονάδων.

Κύριε Υπουργέ,

Για την έκδοση άδειας λειτουργίας κτηνοτροφικής μονάδας, οι ενδιαφερόμενοι πολίτες χρειάζεται να απευθυνθούν σε 10 διαφορετικές υπηρεσίες για να παρουσιάσουν 11 δικαιολογητικά-μελέτες και εγκρίσεις - και, σαν να μην είναι αυτά αρκετά, χρειάζεται και η σύγκληση μιας διευρυμένης επιτροπής, της Επιτροπής Σταυλισμού.

Το τελευταίο πρακτικά σημαίνει ότι θα πρέπει να συντονιστούν οι εκπρόσωποι 10 διαφορετικών υπηρεσιών (ήτοι τουλάχιστον δέκα άτομα). Αυτοί θα πρέπει να επισκεφθούν από κοινού τη μονάδα, προκειμένου να ξαναϋπογράψουν ό,τι έχουν, ούτως ή άλλως, γνωμοδοτήσει στα 11 δικαιολογητικά. Μέσα σ' αυτόν το λαβύρινθο των υπογραφών, ανάμεσα σε τόσο διαφορετικές υπηρεσίες, είναι φυσικό κάπου να χάσει το δρόμο της η ευθύνη. Οι χρόνοι που ορίζει ο Ν3698/08 για τη σύγκληση της Επιτροπής (εντός 3 ημερών) ουδέποτε τηρούνται. Αντιθέτως, έχουν παρατηρηθεί περιπτώσεις, όπου η Επιτροπή συγκαλείται ύστερα από 15 έως 18 μήνες.

Αυτή η κατάσταση αποτελεί αντικίνητρο για τον οποιονδήποτε θέλει να επενδύσει στον κλάδο της κτηνοτροφίας, αφού η έκδοση μιας άδειας μπορεί να διαρκέσει και δύο χρόνια. Ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί στον κλάδο είναι η περίπτωση πτηνοτρόφου στην Εύβοια. Διαδικασία για την έκδοση άδειας λειτουργίας μιας μικρής πτηνοτροφικής μονάδας που ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 2007 ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του 2010. Το αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας είναι το περίπου 90% των υφιστάμενων μονάδων να λειτουργεί παράνομα.

Ομως, καμία ουσιαστική απλοποίηση των διαδικασιών δεν πρόκειται να επέλθει, αν η όλη διαδικασία δεν διεκπεραιώνεται από μία υπηρεσία. Το ζητούμενο δηλαδή είναι οι Διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης (ΔΑΑ) των Περιφερειακών Διοικήσεων να λειτουργήσουν ως one stop shop που θα αναλάβει τη συγκέντρωση όλων των δικαιολογητικών από τις άλλες υπηρεσίες ενδοϋπηρεσιακά, χωρίς να υποχρεούται ο επαγγελματίας να έρχεται σε επαφή με τους υπαλλήλους της κάθε εμπλεκόμενης υπηρεσίας. Οι ΔΑΑ πρέπει να διασφαλίζουν την τήρηση των χρόνων που ορίζουν οι νόμοι. Η μη τήρηση θα πρέπει να συνοδεύεται από συγκεκριμένες κυρώσεις.
Μετά την έκδοση άδειας ίδρυσης από τη ΔΑΑ ακολουθεί η διαδικασία έκδοσης πολεοδομικής άδειας. Το κόστος έκδοσης πολεοδομικής άδειας είναι μόνο 35% χαμηλότερο από το αντίστοιχο μιας κοινής οικοδομικής άδειας. Οι χώροι μιας κτηνοτροφικής μονάδας είναι αφενός μεν μεγάλοι σε έκταση, αφού απαιτούνται σημαντικοί χώροι για το σταυλισμό των ζώων και την αποθήκευση ζωοτροφών, μηχανημάτων, αφετέρου δε πρόχειρες κατασκευές. Συνεπώς το κόστος της πολεοδομικής άδειας πρέπει να επανεξετασθεί.

Κύριε Υπουργέ,
Σήμερα το έλλειμμα του εμπορικού γεωργικού ισοζυγίου προσεγγίζει κάθε χρόνο περίπου τα 2 δισ. ευρώ. Καθώς η ελληνική οικονομία έχει εισέλθει σε φάση βαθιάς ύφεσης, η συζήτηση εστιάζεται στην ανάπτυξη, αναθέρμανση και επανεκκίνηση της οικονομίας. Για να γίνει όμως αυτό απαιτείται απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης και μείωσης του κόστους πολεοδομικής άδειας, ενώ πρέπει να επανεξετασθεί η πολιτική ενίσχυσης των αγροτικών και κτηνοτροφικών επιχειρήσεων που από επιδοματική με εξαιρετικά χαμηλά αποτελέσματα πρέπει να γίνει στοχευμένη και να συνδεθεί με κίνητρα για την ανάπτυξη συγκεκριμένων ποιοτικών προϊόντων, τα οποία θα καλύπτουν τις ανάγκες της ελληνικής αγοράς, με φοροαπαλλαγές συνδεδεμένες με το ύψος των ιδιωτικών επενδύσεων και με κίνητρα για συγχρηματοδοτήσεις από τον τραπεζικό τομέα. Σήμερα
Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε:
1. Πόσες κτηνο-πτηνοτροφικές μονάδες λειτουργούν στην ελληνική επικράτεια και πόσες από αυτές έχουν άδεια λειτουργίας;
2. Με ποια μέτρα και ρυθμίσεις σκοπεύετε να απλοποιήσετε τη διαδικασία αδειοδότησης;
3. Συμφωνείτε με τις ως άνω προτάσεις επί της διαδικασίας (ενίσχυσης της Αγροτικής Διεύθυνσης, επανεξέταση του κόστους πολεοδομικής άδειας, μείωση ή και κατάργηση της επιτροπής Σταυλισμού);
4. Σκοπεύετε να επανεξετάσετε την πολιτική ενίσχυσης των αγροτικών και κτηνοτροφικών επιχειρήσεων προς μια κατεύθυνση πιο στοχευμένη, συνδεόμενη με τα κίνητρα για την ανάπτυξη ποιοτικών προϊόντων, όπως περιγράφεται ανωτέρω;
Δημοφιλή σήμερα

Η Νατάσα Παζαΐτη χάρισε δύναμη και αισιοδοξία στις γυναίκες του δήμου Ιστιαίας – Αιδηψού

Η Νατάσα Παζαΐτη χάρισε δύναμη και αισιοδοξία στις γυναίκες του δήμου Ιστιαίας – Αιδηψού

17/2/2019
Μια ανθρώπινη εκδήλωση για τον καρκίνο του μαστού με ομιλήτρια τη χειρουργ...
Κόπηκε στα δύο το χωριό Μακρυχώρι του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου

Κόπηκε στα δύο το χωριό Μακρυχώρι του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου

18/2/2019
Διακοπή κυκλοφορίας στο δρόμο Μακρυχωρίου-Μανίκια για λόγους ασφαλείας....
Στο Εργατικό Κέντρο Εύβοιας θα φιλοξενηθεί το 30ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Γάλακτος

Στο Εργατικό Κέντρο Εύβοιας θα φιλοξενηθεί το 30ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Γάλακτος

15/2/2019
Το 30ο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσποδνίας Εργαζομένων Γάλακτος Τροφίμων και ποτών ...

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.

Σχόλια

[1]
mery-christy-kassy (15/10/2011 2:45:16 πμ)
Με ενδιαφερει να φτιαξω μια μικρη πτηνοτροφικη μοναδα αλλα με σταματησε η μεγαλη γραφειοκρατεια
Σημείωση: Όλα τα σχόλια αποτελούν προσωπικές απόψεις των συμμετεχόντων, και με κανέναν τρόπο δεν εκφράζουν την άποψη του EVIAPORTAL.GR. Σε κάθε περίπτωση όμως το EVIAPORTAL.GR διατηρεί το δικαίωμα να μη δημοσιεύει σχόλια τα οποία είναι υβριστικού ή συκοφαντικού περιεχομένου.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας