Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Συνέντευξη παραχώρησε αποκλειστικά στο Eviaportal.gr ο κ.Σταμάτης Καπελέρης σχετικά με το στόχο της δράσης «καλάθι προϊόντων» προκειμένου να αναπτυχθεί ένα πλέγμα επενδύσεων σε πράσινες υποδομές, μεταποίηση, τυποποίηση, προβολή και προώθηση προϊόντων, με συμμετοχή των αγροτών και του επιχειρηματικού κόσμου. Διαβάστε τί αναφέρει για τον αγροτικό τομέα και τα προϊόντα της Στ.Ελλάδας αλλά και την κίνησή  «ΣΤΗΡΙΖΩ ΕΥΒΟΙΑ».
Σταμάτης Καπελέρης
Σταμάτης Καπελέρης

Eviaportal.gr: Ποια μπορούμε να πούμε, συνοπτικά, πως είναι η σύγχρονη αγροτική φυσιογνωμία της Στερεάς Ελλάδας και ειδικά της Εύβοιας;

Σ.Κ.: "Κατ’ αρχή θέλω να σας εκφράσω τα συγχαρητήριά μου για την πρωτοβουλία σας, να αναδείξετε με ένα ξεχωριστό και σύγχρονο τρόπο τα σημαντικά πλεονεκτήματα που συγκεντρώνει ο τόπος μας, σε επίπεδο παραγωγικής βάσης και προσφοράς υπηρεσιών, μέσω της δράσης «Στηρίζω την Τοπική Αγορά και τα Τοπικά Προϊόντα της Εύβοιας», μια πρωτοβουλία αξιέπαινη και πρωτοπόρα του Εμπορικού Συλλόγου Χαλκίδας και του Εμπορικού, Βιομηχανικού, Βιοτεχνικού, Επαγγελματικού και Τουριστικού Επιμελητηρίου της Εύβοιας και φυσικά της δικής σας συνδρομής , του EVIAPORTAL. GR. , ως χορηγού επικοινωνίας.
Αναφέρομαι, κύρια, στις δυνατότητες του τουρισμού, του εμπορίου και φυσικά στις δυνατότητες που έχει ο πρωτογενής τομέας στον τόπο μας, παρά τη φθίνουσα πορεία της αγροτικής παραγωγής του την τελευταία 15ετία, καθόσον η οποιαδήποτε προσπάθεια αναζωογόνησης του αγροτικού τομέα θα έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη στο σύνολο της οικονομίας.
Αναφορικά με το ερώτημά σας, έχω να επισημάνω τα εξής:

Όπως γνωρίζετε, στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε πρόσφατα μια μεγάλη διοικητική μεταρρύθμιση. Με αυτήν δημιουργήθηκε η αιρετή Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, μια νέα αυτοδιοικητική αρχή, η οποία περιλαμβάνει πέντε περιφερειακές ενότητες: την Εύβοια, την Βοιωτία, τη Φθιώτιδα την Ευρυτανία και τη Φωκίδα.
Δημιουργήθηκε,δηλαδή, ένα νέο αυτοδιοικητικό σχήμα, μια ευρύτερη γεωγραφική ενότητα, με μεγάλες αναπτυξιακές δυνατότητες και προοπτικές.
H Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, είναι μια δυναμική και πολύμορφη περιοχή, με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, που διαφέρουν από ενότητα σε ενότητα, δημιουργώντας ένα σύνολο με σημαντικά κι ενδιαφέροντα πλεονεκτήματα.

Ο τόπος μας έχει μια πλούσια και αξιόλογη παραγωγική βάση, αγροτική παραγωγή και βιομηχανία , ορεινούς όγκους, θάλασσες, σημαντικό φυσικό, πολιτιστικό και ιστορικό απόθεμα και δυνατότητες υπηρεσιών ειδικά στον τουρισμό και το εμπόριο.
Σήμερα η κεντροβαρική θέση της Περιφέρειάς μας, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, ως προς τη χώρα και η εγγύτητά της με τις σπουδαιότερες μεταφορικές υποδομές (λιμάνι του Πειραιά, αεροδρόμιο, εθνικό οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο), υποδηλώνει ότι βρισκόμαστε σε μια πλεονεκτική θέση ανάμεσα σε παραγωγικά κέντρα και σε κέντρα παροχής υπηρεσιών, τόσο μέσα στην Ελλάδα, όσο και σε διεθνές επίπεδο.
Να σημειώσω ακόμη, κάνοντας χρήση αναφορών από την μυθολογία μας, ότι η Περιφέρειά μας είναι, μεταφορικά, ο «Ομφαλός» της Γης, δηλ. το κέντρο της Γης.
Το γεγονός αυτό διευκολύνει να προγραμματίζουμε, να σχεδιάζουμε και να υλοποιούμε εμπορικές συμφωνίες ενδοκοινοτικά και με τρίτες χώρες.

Όσον αφορά την περιφερειακή ενότητα της Εύβοιας, έχω να προσθέσω τη φράση του Φίλιππα Β΄της Μακεδονίας, πάλι κατά τις ιστορικές αναφορές, «άρχεις Εύβοιας, άρχεις Ελλάδος», γεγονός που υποδηλώνει την σημαντική και επίκαιρη θέση της στα όσα πιο-πάνω σας ανέφερα".

Eviaportal.gr: Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας ως νέα Περιφερειακή Αρχή στον αγροτικό τομέα;

Σ.Κ.: "Στον αγροτικό τομέα η προτεραιότητά μας ως νέα περιφερειακή αρχή είναι να μετεξελίξουμε την Περιφέρεια Στερέας Ελλάδας σ' ένα πρότυπο κέντρο παραγωγής ποιοτικών αγροτικών προϊόντων και η ανάδειξη της Στερεoελλαδίτικης ταυτότητας, της Ελληνικής Μεσογειακής Διατροφής, των τοπικών παραδοσιακών διατροφών που τη συνδιαμορφώνουν, αλλά και των προϊόντων που όχι απλώς “προέρχονται” από την Περιφέρειά μας, αλλά “ είναι” από την περιοχή αυτή, δηλ. έχουν “ταυτότητα”.
Γιατί η ταυτότητα των προϊόντων αυτών αντανακλά τον μοναδικό συνδυασμό των τοπικών φυσικών πόρων ( κλίμα, έδαφος, τοπικές ποικιλίες και εκτροφές, παραδοσιακός εξοπλισμός, κ.λ.π.) και του πολιτισμικού κεφαλαίου της περιφέρειας μας ( παραδόσεις, τεχνογνωσία, δεξιότητες και πρακτικές, που συχνά περνούν από γενιά σε γενιά ).
Ο τόπος μας, το κλίμα μας, ο ήλιος μας είναι αδιάψευστοι παράγοντες για την παραγωγή μοναδικών ποιοτικών προϊόντων. Αυτά θα πραγματοποιηθούν μέσα από βέλτιστες και καινοτόμες γεωργικές πρακτικές και φυσικά μέσα από συνθήκες αειφορίας των υποδομών μας και τήρησης των περιβαλλοντικών όρων που προβλέπει η Εθνική και η Κοινοτική νομοθεσία.
Η γεωργία μας συμπορεύεται με την ιστορία μας και με την πολιτιστική μας κληρονομιά που ανάγεται σε ένα αγροδιατροφικό πρότυπο, που έχει σαν βάση τη Μεσογειακή Διατροφή και που πρόσφατα (16 Νοεμβρίου 2010 στο Ναϊρόμπι της Κένυας) αναγνωρίστηκε από την UNESCO ως “ άυλο αγαθό της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς ”".

Eviaportal.gr: Ποιος είναι ο στόχος σας μέσω της κίνησης «Το καλάθι προϊόντων της Στερεάς Ελλάδας»;

Σ.Κ.: "Στις σημερινές συνθήκες, όπως διαμορφώνονται στην εγχώρια αλλά και στη διεθνή αγορά, ο αγροδιατροφικός τομέας έχει τη δυναμική για να συμβάλλει ουσιαστικά στην αντιμετώπιση των προκλήσεων και στην ανάπτυξη, αξιοποιώντας τις διαφαινόμενες ευκαιρίες, την αύξηση δηλαδή της παγκόσμιας ζήτησης για ποιοτικά, υγιεινά και με ταυτότητα αγροδιατροφικά προϊόντα.
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ξεκίνησε ένα σχεδιασμό με στόχο την ποιοτική στροφή της ελληνικής γεωργίας, τόσο σε επίπεδο παραγωγής, όσο και σε επίπεδο κατανάλωσης, μέσα από μια εθνική στρατηγική που θα εξειδικεύεται για κάθε περιφέρεια.
Το εγχείρημα αυτό, όπως γνωρίζετε, ονομάστηκε « καλάθι προϊόντων της ελληνικής γης » .
Στόχος αυτής της προσπάθειας είναι με επίκεντρο το «καλάθι προϊόντων» να αναπτυχθεί ένα πλέγμα επενδύσεων στις πράσινες υποδομές, τη μεταποίηση, την τυποποίηση, την προβολή και προώθηση αυτών των προϊόντων με συμμετοχή των αγροτών και του επιχειρηματικού κόσμου.
Αυτήν την ευκαιρία που μας δίνεται από το ΥπΑΑΤ πρέπει να την αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και να δημιουργήσουμε σύντομα το «καλάθι προϊόντων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας », το καλάθι με τα δικά μας προϊόντα".

Eviaportal.gr: Πως θα υλοποιηθεί στην πράξη αυτή η κίνηση; Τι προβλέπει και τι περιλαμβάνει;

Σ.Κ.: "Το «καλάθι προϊόντων» θα περιέχει ομάδες προϊόντων με πρώτα, αυτά που βοηθούν στην οικονομική ανάπτυξη της περιφέρειάς μας και συγκεκριμένων περιοχών. Επίσης, προϊόντα που αφορούν στην ταυτότητα των γεωγραφικών περιοχών αλλά και εκείνα που είναι αποτέλεσμα νέων, αλλά μικρότερων καλλιεργειών., όπως:
• Προϊόντα που έχουν εξαγωγικό προσανατολισμό (για παράδειγμα το κρασί , το λάδι, οι βρώσιμες ελιές κ.α.)
• Προϊόντα που αναδεικνύουν την ταυτότητα κάθε περιοχής (για παράδειγμα το τυρί, τα φρούτα κ.α.)
• Προϊόντα που καλύπτουν τις επισιτιστικές ανάγκες της χώρας (για παράδειγμα τα δημητριακά, προϊόντα ζωϊκής προέλευσης,κ.α.).
Από την πρώτη κιόλας στιγμή κινηθήκαμε και μέσω των αρμόδιων υπηρεσιακών μονάδων των περιφερειακών ενοτήτων, και μέσω των επαφών μας με φορείς του αγροτικού χώρου (Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών, Αγροτικοί Συνεταιρισμοί, Αγροτικοί Σύλλογοι, Ένωση Νέων Αγροτών, Ομάδες Παραγωγών κλπ), μεμονωμένους παραγωγούς, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα Επιμελητήρια, τους εκπροσώπους του Κοινοβουλίου και επιστημονικούς φορείς, προκειμένου να διακριβώσουμε τις δυνατότητες και προοπτικές του εγχειρήματος για το «καλάθι προϊόντων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας ». Δημιουργήσαμε ακόμη και δίαυλο επικοινωνίας μέσω δικτυακής ανοιχτής διαβούλευσης για το θέμα αυτό. Προγραμματίζουμε για τις αρχές του Μάη δύο ημερίδες (Λαμία, Λειβαδιά) με ανοιχτή διαβούλευση για το καλάθι των προϊόντων μας, ενώ παράλληλα συγκροτήσαμε Ομάδα Εργασίας για την Ανάπτυξη του Αγροτικού Τομέα στην Περιφέρειά μας.
Το επόμενο βήμα θα είναι να φέρουμε τις προτάσεις µε τα προϊόντα στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ώστε αμέσως μετά την οριστικοποίηση του περιεχομένου του καλαθιού να προωθηθεί η πρότασή μας στο ΥπΑΑΤ για τη σύνταξη του αντίστοιχου επιχειρησιακού προγράμματος.
Η στροφή σε ένα σύγχρονο αναπτυξιακό πρότυπο βιώσιμης και πράσινης ανάπτυξης που θα προσδίδει ταυτότητα και υψηλή διατροφική αξία στο προϊόν. θα διασφαλίζει την ποιότητα και την προβολή του, θα διαχειρίζεται τους φυσικούς πόρους σε συνθήκες αειφορίας, αποτελεί για μας απαρέγκλιτη προϋπόθεση για να ανταποκριθούμε στις σημερινές συνθήκες της αγοράς και όχι μόνο και μάλιστα υπό την οικονομική συγκυρία της κρίσης που περνά ο τόπος μας, ο αγρότης , ο παραγωγός.
Η Περιφέρειά μας έχει τη δική της ταυτότητα και αυτή είναι που πρέπει σήμερα να δώσει απάντηση στην επανεκκίνηση της ανάπτυξης.
Μιλάμε για το καλάθι των προϊόντων της ελληνικής γης, της στερεοελλαδίτικης γης , που είναι η απάντηση της περιφερειακής γεωργίας στη σύγχρονη πρόκληση".

Eviaportal.gr: Η Εύβοια μπορεί να επενδύσει σε αυτή την κίνηση για «αφύπνιση» του αγροτικού της τομέα; Ποια είναι τα προϊόντα που μπορούν να προωθηθούν από πλευράς νομού μας αλλά και γενικά της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας;

Σ.Κ.: "Αναμφίβολα, η Εύβοια, ως περιφερειακή ενότητα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας έχει σημαντικά προϊόντα να αναδείξει και ως προϊόντα αιχμής και ως παραδοσιακά προϊόντα , αλλά και ως προϊόντα που καλύπτουν της επισιτιστικές ανάγκες της χώρας μας.

Σταχυολογώντας μερικά από αυτά επιχειρούμε να σας δώσουμε την πραγματική φυσιογνωμία της αγροτικής παραγωγής μας:

Ελαιόλαδο, ο θησαυρός του τόπου μας. Αποτελεί βασικό στοιχείο της Ελληνικής Μεσογειακής Διατροφής. Θεωρείται προϊόν υγιεινής διατροφής, λόγω της περιεκτικότητάς του σε μονοακόρεστα λιπαρά. Είναι το έλαιο των καρπών της ελιάς με θαυμάσια οργανοληπτικά χαρακτηριστικά και υψηλής διαιτητικής αξίας. Η χώρα μας, η οποία έρχεται τρίτη στον κόσμο σε παραγωγή ελαιόλαδου καλύπτοντας περίπου το 16% της παγκόσμιας παραγωγής, παρουσιάζει τη μεγαλύτερη κατανάλωση, σε διεθνές επίπεδο. Γενικά το ελαιόλαδο χρησιμοποιήθηκε από την αρχαιότητα, ως θρεπτικό συστατικό, ως φάρμακο ή φορέας φαρμάκων και ως καλλυντικό.
Ελιές επιτραπέζιες, ονομασίας προέλευσης, πιστοποιημένες από την Ευρωπαϊκη Ένωση, όπως οι επιτραπέζιες ελιές Άμφισσας, η κονσερβολιά Στυλίδας, η κονσερβολιά Αταλάντης, η κονσερβολιά Ροβιών (διατίθενται στο εμπόριο ως πράσινες, ξανθές ή μαύρες), καθώς επίσης οι μαύρες ελιές Καλαμών των περιοχών Φθιώτιδας (Λιβανάτες) και Βόρειας Εύβοιας.
Επιτραπέζια σταφύλια.
Ποικιλία ποιοτικών κρασιών που αντικατοπτρίζουν στο πέρασμα του χρόνου την ιστορία μας και την παράδοσή μας. Το κρασί είναι ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για διάφορους λόγους. Είναι αφενός ένα δημοφιλές ποτό που συνοδεύει και ενισχύει ένα ευρύ φάσμα ευρωπαϊκών και μεσογειακών γεύσεων, από τις πιο απλές και παραδοσιακές ως τις πιο σύνθετες και αφετέρου αποτελεί σημαντικό γεωργικό προϊόν που αντικατοπτρίζει την ποικιλία του εδάφους και το κλίμα ενός τόπου. Το κρασί χρησιμοποιείται επίσης σε θρησκευτικές τελετές σε πολλούς πολιτισμούς ενώ το εμπόριο κρασιού είναι ιστορικής σπουδαιότητας για πολλές περιοχές. Στην Περιφέρειά μας βρίσκει κανείς κρασιά προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης, όπως: Εύβοια, Ριτσώνας, Ληλάντιου Πεδίου, Κάρυστος, Θήβα, Πολύδροσο Φωκίδας κ.’α, καθώς και κρασιά ονομασίας κατά παράδοση, όπως η γνωστή ρετσίνα Εύβοιας, ρετσίνα Γιάλτρων Βόρειας Εύβοιας, κ.’α.
Παραδοσιακό τσίπουρο. Πρόκειται για απόσταγμα στεμφύλων σταφυλής. Το τσίπουρο είναι ένα παραδοσιακό αλκοολούχο ποτό της χώρας μας, το οποίο τυγχάνει ιδιαίτερης ζήτησης τα τελευταία χρόνια, λόγω των ιδιαίτερων ποιοτικών χαρακτηριστικών του. Απαντάται σ’ ‘όλη την Περιφέρειά μας.
Φρούτα υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών, όπως: ακτινίδιο Σπερχειού με πιστοποιημένη ονομασία προέλευσης από την Ε.Ε, κεράσια Λαμίας και Μετοχίου Διρφύων, κ.'α.
Ποικιλία κηπευτικών – λαχανικών, όπως λάχανα , κουνουπίδια , μπρόκολα, τομάτες, μελιτζάνες, μαρούλια,κ.ά.
Ξηρούς καρπούς, όπως το κελυφωτό φυστίκι Φθιώτιδας με πιστοποιημένη ονομασία προέλευσης από την Ε.Ε , τα καρύδια και τα κάστανα των ορεινών περιοχών μας.
Εξαιρετικής ποιότητας ξερά σύκα Κύμης και Ταξιάρχη Εύβοιας με πιστοποιημένη ονομασία προέλευσης από την Ε.Ε
.
Δημητριακά και εξαιρετικής ποιότητας όσπρια Δομοκού και Ψαχνών, με πιστοποιημένη ονομασία προέλευσης από την Ε.Ε.
Βαμβάκι, καταλαμβάνει μεγάλη έκταση, έχει σημαντικό όγκο παραγωγής, καλή προϊστορία και εξαγωγικό προσανατολισμό
Μέλι και μελισσοκομικά προϊόντα από τις πιο θαυμαστές και μοσχοβολούσες περιοχές της περιφέρειάς μας.
Αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά , όπως τσάϊ του βουνού Δίρφυς, ρίγανη, φασκόμηλο (από τους ορεινούς όγκους της περιφέρειας μας) , ιπποφαές κλπ.
Πατάτες Λιβανάτων, Τριάδας, Πισσώνα, Θήβας.
Κρεμμύδια, Καρότα (από τους κάμπους Βοιωτίας, Φθιώτιδας, Εύβοιας), Σκόρδα Ψαχνών , εξαιρετικής ποιότητας.
Προϊόντα βιολογικής γεωργίας καθώς και προϊόντα ολοκληρωμένης διαχείρισης με υψηλές ποιοτικές προδιαγραφές.
Τυρί - Φέτα, εξαιρετικό προϊόν από αιγοπρόβειο γάλα της ελληνικής αλλά και της τοπικής κτηνοτροφίας, με πιστοποιημένη ονομασία προέλευσης από την Ε.Ε., το περίφημο Κατίκι Δομοκού, η φορμαέλλα Αράχωβας, κ.’α.
Παραδοσιακό γιαούρτι από πρόβειο γάλα της τοπικής κτηνοτροφίας.
Κατσικάκι, Αρνάκι της τοπικής νομαδικής κτηνοτροφίας.
Κοτόπουλα υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών.
Αλιεύματα από τις πιο καθαρές θάλασσές μας.
Ψάρια, όπως λαβράκι, τσιπούρα από ιχθυοκαλλιέργειες της περιφέρειάς μας.
Να σημειώσω ότι η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας κατέχει την πρώτη θέση ανάμεσα στις λοιπές περιφέρειες της χώρας σε ότι αφορά το λευκό κρέας και τα ψάρια, άριστης ποιότητας.
 Λοιπά παραδοσιακά προϊόντα, όπως: χυλοπίτες, τραχανάς, κουραμπιέδες, γλυκά του κουταλιού, ποτά από βατόμουρο, καρύδι, βύσσινο, κράνι, κ.ά.
Αυτό είναι το “ καλάθι ” των αγροτικών μας προϊόντων, το οποίο θα εμπλουτισθεί και με άλλα ,εφόσον προκύψουν από την ανοιχτή διαβούλευση και τις προτάσεις των φορέων της Περιφέρειας".

Eviaportal.gr: Το χρονικό διάστημα που έχετε παρουσιάσει την κίνηση, έχετε θετική ανταπόκριση;

Σ.Κ.: "Πράγματι, το διάστημα που έχει κυλίσει μέχρι σήμερα, υπήρξε θετική ανταπόκριση από φορείς και μη, στην προσπάθειά μας να συγκροτήσουμε το καλάθι των προϊόντων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και ευελπιστούμε ότι, μέχρι την οριστικοποίησή του, θα έχουμε τη καλύτερη δυνατή συμμετοχή όλων των παραγόντων του αγροδιατροφικού τομέα".

Eviaportal.gr: Πώς θα χρηματοδοτηθεί η κίνηση για το «Καλάθι των προϊόντων;

Σ.Κ.: "Τα κίνητρα στήριξης και προβολής των εν λόγω προϊόντων θα προέλθουν από το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Αγροτικής Ανάπτυξης «Αλ. Μπαλτατζής» και ένα μικρότερο μέρος από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας.
Μετά το 2013, οπότε θα έχουμε τη νέα ΚΑΠ, το επιχειρησιακό μας πρόγραμμα θα τύχει των απαραίτητων διορθωτικών αλλαγών, προκειμένου να είναι ευέλικτο και περισσότερο αποτελεσματικό προς όφελος της αγροτικής οικονομίας του τόπου μας, προς όφελος της αγροτικής ανάπτυξης της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, των παραγωγών της , των αγροτών της".
Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας