Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Σπηλαιολογικοί θησαυροί στους Δήμους Κύμης και Κονιστρών.
Η περιοχή της Κύμης προς την πλευρά των Κοτυλαίων και της Όρθεως κρύβει εκτός από το φυσικό κάλλος και ένα μυστικό. Είναι γεμάτη από σπήλαια. Τέτοια συγκέντρωση σπηλαίων είναι μοναδική στην Ελλάδα. Υπάρχουν δεκάδες σπήλαια, από τα οποία πάνω από 10 φτάνουν σε βάθος μεγαλύτερο των 400 μέτρων. Τα σπήλαια αυτά κρύβουν μοναδικούς θησαυρούς. Οι είσοδοί τους συνδέονται με μονοπάτια έτσι που, αν διανοιχτούν και αναδειχτούν και το έργο ενταχθεί στο 4ο Κοινοτικό Πλαίσιο στήριξης, μπορεί να δημιουργηθεί ένα σπηλαιολογικό πάρκο δίνοντας στην περιοχή μια νέα διάσταση.
 Το μυστικό αποκάλυψε στους Κυμαίους, ο Σπηλαιολογικός Ελληνικός Ερευνητικός Όμιλος και την αξιοποίηση του μυστικού εξήγγειλε ο Δήμαρχος Κύμης Δημήτρης Θωμάς, σε συγκέντρωση που έγινε μέσα στον Αύγουστο στο Δημαρχείο της Κύμης.
 Ο πρόεδρος του ερευνητικού ομίλου, Ιάκωβος Καρακωστάνογλου και οι συνεργάτες του Έλληνες και Άγγλοι σπηλαιολόγοι αποκάλυψαν, ότι μια τεράστια περιοχή που ξεκινάει από τα Μανίκια και το ρέμα των Μανικίων, κατεβαίνει έως τα χωριά βρύση και Κονίστρες και εκτείνεται έως την θάλασσα, παρουσιάζει μοναδική για τα Ελληνικά δεδομένα γεωλογική ιδιαιτερότητα. Στην περιοχή αυτή έχουν σχηματιστεί μεγάλα σπήλαια (οι λεγόμενες καταβόθρες). Πριν από 20 και 30 χιλιάδες χρόνια, όταν οι βροχοπτώσεις ήταν πάρα πολλές, περνούσαν τα νερά από τις καταβόθρες στις κορυφές των βουνών και κατέβαιναν έως χαμηλά στον υδροφόρο ορίζοντα της πεδιάδας. Το ίδιο γίνεται και μέχρι σήμερα σε πολύ μικρότερο βαθμό βέβαια, λόγω των ελάχιστων βροχών. "Ένα άλλο ιδιάζον φαινόμενο που παρατηρήσαμε πάνω στα βουνά ήταν το εξής", είπαν οι σπηλαιολόγοι, "Σε ύψος 1000 έως και 1350 μέτρων υπάρχει χιόνι σε ορισμένα βάραθρα καθ’ όλη την διάρκεια του έτους. Δυστυχώς αυτό το φαινόμενο εξαλείφεται, καθώς, λόγω υπερθέρμανσης του πλανήτη, λιώνει το χιόνι".
 Ο σχηματισμός αυτών των σπηλαίων δημιουργήθηκε, λόγω του πετρώματος που υπάρχει στην περιοχή, δηλαδή του ασβεστόλιθου που διεισδύει το νερό και του σχιστόλιθου που δεν το αφήνει να περάσει, αλλά το κατευθύνει κατεβάζοντάς το σε μεγάλες καταβόθρες στα χαμηλά, έως και στις πεδιάδες. Το νερό στο πέρασμα των χρόνων έχει σχηματίσει μεγάλες στοές, σιφόνια, τα οποία είναι σχεδόν απροσπέραστα, μεγάλα σπήλαια με σταλακτίτες και πολλούς χώρους με άμμο, όπου βρέθηκαν απολιθώματα ζωικής μορφής παρελθόντων ετών, έως δεκάδων χιλιάδων ετών. Τέτοιες καταβόθρες είναι η Κολέθρα του Αγίου Βλάση και του Μετοχίου, η πηγή στα Μανίκια στην περιοχή Ατσίτους και άλλες μικρότερες πηγές χαμηλά. Αυτό που προξένησε το μεγάλο ενδιαφέρον στους σπηλαιολόγους ήταν να μάθουν από πού προέρχεται αυτό το νερό. Και από το 1985 άρχισαν τις καταδύσεις. Επειδή το εγχείρημα ήταν μεγάλο ζήτησαν την συνδρομή των Άγγλων σπηλαιολόγων, που έχουν μεγαλύτερη πείρα και καλύτερη οργάνωση. Άρχισαν την εξερεύνηση από την καταβόθρα του Αγίου Βλάση και πήγαιναν προς τα πάνω, ανάποδα δηλαδή, για να βρουν την πηγή από όπου ξεκινάει το νερό. Επίσης έχουν ξεκινήσει έρευνες και στην καταβόθρα των Μανικίων που σήμερα δεν δέχεται νερό, αλλά πριν από χιλιάδες χρόνια είχε νερό και είχαν σχηματιστεί σπήλαια, που σήμερα παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον.
 Οι σπηλαιολόγοι είπαν ακόμη ότι η περιοχή δεν έχει μόνον σπήλαια έχει και μονοπάτια. Μονοπάτια, που, αν διαπλατυνθούν και αραιώσει και η βλάστηση στην είσοδο των σπηλαίων, μπορεί κάλλιστα, όπως είπε ο Δήμαρχος, να δημιουργηθεί ένα σπηλαιολογικό πάρκο για τους περιηγητές και τους επισκέπτες. Και επειδή η είσοδος στα σπήλαια, λόγω βάθους είναι αδύνατη για τους περισσότερους, θα υπάρχει χώρος, όπου θα εκτίθεται φωτογραφικό υλικό από τα βάθη των σπηλαίων, για να ενημερώνεται ο επισκέπτης.Δημοφιλή σήμερα

Πλήθος κόσμου στο λαϊκό προσκύνημα για τον Μητροπολίτη Σιατίστης Παύλο

Πλήθος κόσμου στο λαϊκό προσκύνημα για τον Μητροπολίτη Σιατίστης Παύλο

14/1/2019
Το βράδυ της Κυριακής 13 Ιανουαρίου 2019 εκοιμήθει ο Μητροπολίτης Σιατίστης Παύλο. Το απόγευμα της Δευτέρας 14...
Σε λαϊκό προσκύνημα στη Χαλκίδα το σκήνωμα του Μητροπολίτη Σιατίστης Παύλου

Σε λαϊκό προσκύνημα στη Χαλκίδα το σκήνωμα του Μητροπολίτη Σιατίστης Παύλου

14/1/2019
Το σκήνωμα του μακαριστού Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης Παύλου θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στο...
Τα πρώτα ονόματα του ψηφοδελτίου του Φάνη Σπανού

Τα πρώτα ονόματα του ψηφοδελτίου του Φάνη Σπανού

15/1/2019
Ο Υποψήφιος Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός, ανακοίνωσε τα ονόματα δύο υποψήφιων περιφερειακών συμβούλων, από το ψηφοδέλτιο του....

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας