Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr

"Το υπουργείο Πολιτισμού νομιμοποιεί το λιμάνι στη Θίσβη σε όφελος μεγάλων ομίλων" επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Δέσποινα Σπανούδη, περιφερειακή σύμβουλος, επικεφαλής του Αυτοδιοικητικού κινήματος Στερεάς Ελλάδας και καταγγέλλει:

Μετά από τρεις συνεχόμενες αποφάσεις που έκριναν παράνομο το λιμάνι της Θίσβης, -μέρος του οποίου στηρίχθηκε επάνω σε αρχαιότητες- το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο γνωμοδότησε τελικά την περασμένη Τρίτη υπέρ της νομιμοποίησης. Στην μαραθώνια συνεδρίαση που ξεκίνησε νωρίς το απόγευμα και ολοκληρώθηκε χωρίς διακοπή το επόμενο πρωί (!), οι θεματοφύλακες του πολιτισμού μας αποδέχθηκαν την αυθαιρεσία, παρά το γεγονός ότι υπήρχαν δύο απαγορευτικές αποφάσεις του υπουργείου κατά παράβαση των οποίων κτίσθηκε το λιμάνι. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ο νομικός σύμβουλος του υπουργείου μειοψήφησε.
Η απόφαση ανοίγει το δρόμο για πολύ σοβαρές εξελίξεις στην περιοχή. Ήδη η Πολιτεία και οι τοπικοί άρχοντες έχουν φροντίσει να εξασφαλίσουν την οδική και σιδηροδρομική σύνδεση της βιομηχανικής περιοχής. Η μετεγκατάσταση ρυπογόνων βιομηχανιών από την περιοχή του Ασωπού και ένα μεγάλο ιδιωτικό εμπορικό λιμάνι – όπως αυτό που σχεδιάζεται στη Θίσβη- θα έχει βαρύτατες συνέπειες για τη βιωσιμότητα όχι μόνο της περιοχής αλλά και ολόκληρου του Κορινθιακού.
Το μήνυμα που στέλνει το υπουργείο στην Κοινωνία; «Ο τολμών, όπως και ο επιμένων, νικά». Αρκεί να είναι ο όμιλος Στασινόπουλου (και λοιποί).
Για τους εργαζόμενους καθώς και για τους προέδρους των τοπικών συμβουλίων που οδηγήθηκαν στο ΚΑΣ για να υποστηρίξουν τα συμφέροντα των ομίλων, οι συνέπειες είναι ήδη ορατές: Ανασφάλεια, ανύπαρκτος έλεγχος των συνθηκών εργασίας, ανύπαρκτος συνδικαλισμός. Η εκμετάλλευση έχει πολλές όψεις: όσο ενισχύεται σε βάρος δημόσιων αγαθών όπως ο πολιτισμός και το περιβάλλον, τόσο αυξάνεται απέναντι στην εργασία.
Η άποψη της περιφερειακής αρχής, των βουλευτών του νομού και άλλων τοπικών πολιτευτών δεν δηλώθηκε στο Κεντρικό αρχαιολογικό συμβούλιο. Δεν ήταν εκεί.
Παρόντες ήταν οργανώσεις και ενεργοί πολίτες από τον Κορινθιακό και τη Βοιωτία, ο Δήμαρχος και δημοτικοί σύμβουλοι Θήβας και το προεδρείο του Συνδέσμου των Δήμων του Κορινθιακού.
Για όλους όσους περιμέναμε επί πολλές ώρες να διατυπώσουμε τα επιχειρήματά μας, όπως και για όλους όσους εδώ και χρόνια δίνουν μάχες επιβίωσης απέναντι στους Γολιάθ του τόπου, η εξέλιξη δεν ήταν έκπληξη. Την είχαμε ξαναζήσει με τον ίδιο ακριβώς τρόπο πριν από λίγα χρόνια στη Χαιρώνεια. Μόνο που τότε ήταν ο όμιλος Κοπελούζου και υπουργοί Πολιτισμού ο Μ. Λιάπης και Α. Σαμαράς της προηγούμενης κυβέρνησης. Σήμερα ο υπουργός που επέστρεψε την υπόθεση είναι ο Π. Γερουλάνος. Και τότε όπως και σήμερα, το ΚΑΣ αναίρεσε τελικά τις προηγούμενες αποφάσεις του, συμμορφούμενο με την πολιτική ηγεσία. Και τότε, όπως και τώρα, τίποτε δεν κρίθηκε οριστικά. Η μονάδα του Κοπελούζου ακυρώθηκε τελικά λόγω των τοπικών αντιδράσεων. Τέτοιες αποφάσεις μπορεί να αποδειχτεί ότι έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που επιδιώκουν. «Δεν μας λυγίζουν, μας οργίζουν» λέει το γνωστό σύνθημα που ακούγεται ολοένα και πιο συχνά, από ολοένα και περισσότερα στόματα.
Δημοφιλή σήμερα

Το πρόγραμμα εορτασμού της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου 1821 στη Χαλκίδα

Το πρόγραμμα εορτασμού της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου 1821 στη Χαλκίδα

19/3/2019
Η Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας ανακοίνωσε το πρόγραμμα των εορτασμών της Εθνικής Επετείου της 25...
Στην Β

Στην Β' Εθνική η ομάδα βόλευ ΟΠΕ Χαλκίδας

19/3/2019
Η ανδρική ομάδα του ΟΠΕ Χαλκίδας μετά από μια 6μηνη σκληρή μάχη, κόντρα σε ομάδες με λίγο πολύ επαγγελματικούς προσανατολισμούς και λειτουργία, αλλά και δύο ανεπανάληπτ...
Η εταιρεία Ε & Δ Κόντος ΑΕ στην Food Expo

Η εταιρεία Ε & Δ Κόντος ΑΕ στην Food Expo

19/3/2019
Η εταιρεία Ε & Δ Κόντος ΑΕ από το Βασιλικό Χαλκίδας, συμμετείχε με μεγάλη επιτυχία στην Διεθνή Έκθεση τροφίμων και ποτών Food Expo 2019. ...

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας