Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Πενήντα οκτώ είναι οι δήμοι που τα συνολικά τους χρέη ανέρχονται μεταξύ 100% - 150% των τακτικών εσόδων τους και της ΣΑΤΑ μαζί! Σε αυτή την κατηγορία εντάσσεται ο Δήμος Ιστιαίας – Αιδηψού, ο Δήμος Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας (από 120% έως 150%), ο Δήμος Κύμης – Αλιβερίου και ο Δήμος Διρφύων – Μεσσαπίων (από 100% έως 120%).
Ο Υπουργός, κ.Ραγκούσης
Ο Υπουργός, κ.Ραγκούσης

Υπάρχουν όμως και άλλοι 267 δήμοι με χρέη που κυμαίνονται μεταξύ του 50% - 100% των εσόδων τους. Τα στοιχεία αυτά μαζί με τα ονόματα των υπερχρεωμένων δήμων οι οποίοι θα περιληφθούν σε πρόγραμμα εξυγίανσης, έδωσαν από κοινού στη δημοσιότητα ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, και ο πρόεδρος του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, Αλέξανδρος Αντωνόπουλος. (Για να δείτε το πλήρες πρόγραμμα εξυγίανσης των υπερχρεωμένων δήμων και ποιοι εντάσσονται πατήστε σ ε αυτή την ηλεκτρονική διεύθυνση) http://www.eklogika.gr/uploads/files/pdf_files/ypes_eksigiansi_dhmwn.pdf
Σύμφωνα με τα στοιχεία, πριν από την ένταξη στο πρόγραμμα, οι δήμοι θα υποβάλλονται σε έλεγχο οικονομικής κατάστασης από ορκωτούς ελεγκτές, ενώ η έγκριση του προγράμματος θα γίνεται από ανεξάρτητη ελεγκτική επιτροπή του υπουργείου Εσωτερικών. Το πρόγραμμα εξυγίανσης περιλαμβάνει επιμήκυνση αποπληρωμής των δανείων, χαμηλότερο επιτόκιο και χορήγηση περιόδου χάριτος (για ορισμένες περιπτώσεις δήμων), ενώ θα υπάρξει πάγωμα προσλήψεων σε αυτούς τους δήμους, πάγωμα χρηματοδότησης ορισμένων εκδηλώσεων, καθώς και υποχρέωση υλοποίησης του προγράμματος εντός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος.
Οι δήμοι που εντάσσονται στο πρόγραμμα εξυγίανσης, αναλαμβάνουν τις εξής δεσμεύσεις:
-Υποχρέωση διάθεσης μέρους ή του συνόλου των εσόδων, συμπεριλαμβανομένων των εσόδων από ΣΑΤΑ, προς επίτευξη των στόχων του εν λόγω Προγράμματος. Η ΣΑΤΑ θα χρηματοδοτεί, κατά περίπτωση, μόνο έργα για συντήρηση - επισκευή των υποδομών
- Πάγωμα ή περιορισμό χρηματοδότησης ορισμένων κωδικών (δημόσιες σχέσεις, εκδηλώσεις κλπ.)
-Πάγωμα ή περιορισμό των προσλήψεων και συμβάσεων
- Υποχρέωση υλοποίησης του Προγράμματος με βάση συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, που δεν θα υπερβαίνει τη δημοτική περίοδο
- Οι ανωτέρω υποχρεώσεις, συνολικά ή εν μέρει, μπορεί να αφορούν μόνο σε μια δημοτική ενότητα του Δήμου, εφόσον μόνο εκεί διαπιστώνεται το πρόβλημα
Οι πλέον υπερχρεωμένοι δήμοι της χώρας με σειρά κατάταξης, είναι : Δήμος Τήλου, δήμος Φυλής, δήμος Αμαρουσίου, δήμος Περάματος, δήμος Αχαρνών, δήμος Σπάτων.
Τραγική η οικονομική κατάσταση των δήμων
 Η υπερχρέωση των δήμων προκύπτει από τα εξής στοιχεία των οικονομικών των δήμων στην αρχή του 2011:
-Δάνεια δήμων: Ένα δισ., 891 εκατ.
-Υποχρεώσεις σε προμηθευτές: 1 δισ., 270 εκατ.
- Απαιτήσεις: Ένα δισ.,878 εκατ.
-Διαθέσιμα: 735,7 εκατ.

Κακλαμάνης κατά κυβέρνησης και Καμίνη
Με αφορμή τις δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και πρώην δήμαρχος Αθηναίων, Νικήτας Κακλαμάνης, δήλωσε:
«Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Γιάννης Ραγκούσης:
Τα συνολικά χρέη των δήμων είναι σε ποσοστό επί του ΑΕΠ 0,9% και αντιστοιχούν σε ποσοστό 0,7% επί του συνολικού χρέους της χώρας.
Επίσης, με βάση τα στοιχεία, 24 δήμοι βρίσκονται στο «κόκκινο», 34 στο «πορτοκαλί» και οι υπόλοιποι 267 στο «πράσινο».
Συμπέρασμα: Άλλος ένας μύθος της κυβέρνησης του κ. Ραγκούση και της Τρόικας κατέρρευσε σαν «χάρτινος πύργος», αποδεικνύοντας ότι «τα ψέματα έχουν κοντά ποδάρια».

eklogika.gr
Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας