Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr

Η Δάφνη Βαλέντε, μια σύγχρονη Ελληνίδα, μια σύγχρονη εκφραστής της Ελληνικής Μόδας, έχει βάλει τη δική της σφραγίδα στο στυλ της γυναίκας του σήμερα μέσα από τα ρούχα της αλλά και τα κοσμήματα που σχεδιάζει. Μιλάει αποκλειστικά στο eviaportal.gr, για τη μόδα στην Ελλάδα, την οικονομική κρίση που «χτύπησε» και τα ατελιέ, την εμφάνιση της σύγχρονης Ελληνίδας και την προσωπική της δουλειά.

κολιέ πολύχρωμο
κολιέ πολύχρωμο

Το προσωπικό της στιλ χαρακτηρίζεται από τη χρήση πλισαρισμένων υφασμάτων που πλάθει σαν γλυπτά γύρω από το σώμα καθώς εμπνέεται από τις Ελληνικές της ρίζες. Το 2000 έκανε στροφή στη δημιουργική της έκφραση, αποφασίζοντας να ασχοληθεί με τον σχεδιασμό κοσμημάτων και να παρουσιάζει τα δημιουργήματά της σε εκθέσεις σε galeries. Έμπνευσή της… το καθετί θα ερεθίσει τις αισθήσεις της και θα την προκαλέσει να ξεκινήσει το παιχνίδι της δημιουργίας.

Eviaportal.gr: Πόσο εύκολα μπορεί ένας Έλληνας Σχεδιαστής να σταθεί και να αναρριχηθεί στο χώρο της μόδας, κάνοντας καριέρα στο εξωτερικό;
Δ.Β.:
«Από όποια χώρα και αν κατάγεται κάποιος ή ξεκινήσει τα πρώτα του βήματα στο χώρο της μόδας, αν έχει ταλέντο και κάτι καινούργιο να προσφέρει, μπορεί να κάνει καριέρα. Οπότε και οι Έλληνες που είχαν και έχουν ταλέντο τα έχουν καταφέρει μια χαρά και έχουν βρει το χώρο τους στη μόδα εντός και εκτός Ελλάδας και έχουν αναγνωριστεί».
Eviaportal.gr: Με δεδομένη την οικονομική κρίση στη χώρα μας, η Ελληνική μόδα και οι εκφραστές της μπορούν να σταθούν με αξιοπρέπεια και να έχουν ανοδική πορεία; Παρατηρείται εσείς ενδεχομένως πως σήμερα υπάρχει "πτώση" της Ελληνικής μόδας;
Δ.Β.:
«Από τη στιγμή που η οικονομική κρίση έχει χτυπήσει κάθε ελληνικό σπίτι και την τσέπη του κάθε Έλληνα πολίτη, λογικά και η Ελληνική Μόδα πάσχει σήμερα. Νομίζω πως είναι πιο εύκολα τα πράγματα για όποιον στο χώρο μας κάνει χοντρική και πουλάει στο εξωτερικό. Αυτός μπορεί να επιβιώσει. Στην Ελλάδα τα πράγματα είναι δύσκολα. Βλέπουμε πολλά μεγάλα καταστήματα να κλείνουν και τα ατελιέ πάσχουν. Πρέπει να τονίσω εξάλλου πως έτσι κι αλλιώς η Ελληνική Μόδα κινείται με μάρκες του εξωτερικού. Στα editorial πρωταγωνιστεί η «ξένη μόδα και τα προϊόντα της». Μικρό κομμάτι πίτας αντιστοιχεί στους Έλληνες Σχεδιαστές. Όσοι δεν έχουν τη δυνατότητα της διαφήμισης, δυστυχώς μένουν στην αφάνεια. Άλλωστε, πολλά χρόνια τώρα κυριεύει την Ελληνική αγορά η ξενομανία. Αντίθετα, θα δούμε πόσο η Ιταλία αλλά και η Γαλλία στηρίζουν την εγχώριά τους μόδα. Αυτό δε συμβαίνει στη χώρα μας. Όσο λιγοστεύουν οι χορηγοί που στηρίζουν τη δουλειά και χρηματοδοτούν τους Έλληνες Σχεδιαστές, τόσο πιο δύσκολα θα είναι τα πράγματα για εμάς του χώρου».
Eviaportal.gr: Είναι η σύγχρονη Ελληνίδα ενήμερη σωστά για τη μόδα κάθε εποχής; Παρατήρησή μου είναι πως στη χώρα μας υπάρχει μια καθυστέρηση ενός έτους... στη τελευταία λέξη της μόδας. Συμφωνείτε;
Δ.Β.:
«Η σύγχρονη Ελληνίδα ενημερώνεται αρκετά. Αγοράζει περιοδικά μόδας και δε νομίζω πως υστερεί σε τίποτα από τις λοιπές Ευρωπαίες γυναίκες. Τώρα αν υπάρχει καθυστέρηση… στη μόδα κάθε εποχής στη χώρα μας. Πιστεύω, πως εφόσον η Ελληνίδα ντύνεται από μαγαζιά μαζικής κατανάλωσης, με ρούχα γαλλικής μόδας, εκ τω πραγμάτων θα ακολουθεί αυτή την τάση. Προσωπικά για την Ελληνίδα θα ήθελα λίγο περισσότερο αφαίρεση…. Η Ελληνίδα έχει την τάση να προσθέτει πολλά στην εμφάνισή της. Για μένα κομψότητα είναι η λιτότητα».
Eviaportal.gr: Ποιά είναι η άποψή σας με τα reality που βγάζουν μοντέλα στη χώρα μας; Υπάρχει χώρος και λεφτά για μοντέλα σήμερα στην Ελλάδα;
Δ.Β.:
«Με δεδομένη την οικονομική κρίση, που αναφέραμε πιο πριν, οι πασαρέλες και επιδείξεις μόδας είναι όλο και πιο λίγες, καθώς και οι διαφημιστικές καμπάνιες πολύ λιγότερες και με πιο χαμηλά μπάτζετ. Οπότε δεν είναι εύκολο να επιβιώσουν μοντέλα. Μόνο λίγα και πολύ ταλαντούχα μπορούν σήμερα στη χώρα μας πραγματικά να ορθοποδήσουν στο χώρο της μόδας. Δεν υπάρχει καμιά σχέση με την κατάσταση που επικρατούσε τις προηγούμενες δεκαετίες στην Ελλάδα, στο χώρο της μόδας, με τα πολλά μοντέλα, που σάρωναν τις επιδείξεις μόδας. Σ’ ότι αφορά το reality θεωρώ πως είναι άλλο ένα τηλεοπτικό προϊόν. Δεν το κρίνω, αλλά πιστεύω πως δεν μπορεί να φτιάξει την καριέρα ενός μοντέλου».
Eviaportal.gr: Εσείς απο τί εμπνέεστε για κάθε καινούργια δουλειά που παρουσιάζετε;
Δ.Β.:
«Στη δουλειά μου παίζω… Επειδή λειτουργώ με τρόπο γλυπτικής είτε ρούχο δημιουργώ είτε κόσμημα, παίζω με τα υλικά και μέσα από το παιχνίδι αυτό θα βγει η κατεύθυνση της γραμμής που στο τέλος θα προσδώσω κάθε σεζόν. Μπορεί να με εμπνεύσει μια φωτογραφία, η τέχνη, ένα βιβλίο που διάβασα, μια θεατρική παράσταση που είδα. Τα πάντα γύρω μου, στην καθημερινότητά μου, η ζωή μου η ίδια αποτελεί για μένα κάθε φορά πηγή έμπνευσης. Ακόμα και τα συναισθήματα που βιώνω σε κάθε φάση της ζωής μου μπορούν να καθοδηγήσουν την έμπνευσή μου στη δουλειά μου».
Eviaportal.gr: Τί θα συμβουλεύατε τις Ελληνίδες ως προς το στύλ τους;
Δ.Β.:
«Θα συμβούλευα τις Ελληνίδες, με ένα μαγιό να κάτσουν μπροστά στο καθρέπτη τους και να δουν το σώμα τους. Δεν μπορώ να δεχτώ το «Η μόδα μας φοράει». Η κάθε γυναίκα πρέπει να ανακαλύψει το σώμα της, ώστε να μπορεί να τονίσει τα θετικά της σημεία και να καμουφλάρει με το ντύσιμό της τα αδύναμα. Δεν γίνεται όλες να φοράμε ό,τι είναι στη μόδα».
Eviaportal.gr: Βλέπετε να υπάρχει νέο αίμα στον ελληνικό χώρο της μόδας, που θα μπορέσει να προσφέρει κάτι φρέσκο και ιδιαίτερο;
Δ.Β.:
«Φυσικά και υπάρχει. Βλέπω νέα ταλέντα να κάνουν την εμφάνισή τους και να παλεύουν για τα βήματά τους στο χώρο. Ίσως αν υπήρχε η δυνατότητα να στηριχτούν από βιομηχανίες, να μπορούσαν αυτά τα νέα παιδιά να κάνουν βήματα πιο σταθερά και ασφαλή… θα είχαμε θαύματα στην Ελληνική Μόδα, πραγματικά. Δυστυχώς χωρίς τις πλάτες χορηγών, εργοστασίων κλπ., μόνος του σήμερα ένας νέος σχεδιαστής δε μπορεί εύκολα να σταθεί».
Eviaportal.gr: Εσείς προτιμάτε το σχεδιασμό κοσμημάτων ή ρούχων; Ετοιμάζετε κάτι καινούργιο;
Δ.Β.:
«Είμαι 25 χρόνια στο χώρο της μόδας και πραγματικά αισθάνθηκα να έχω κουραστεί από το ρούχο. Ανακάλυψα το κόσμημα, το αξεσουάρ και είδα πως περνάω καλύτερα. Το ρούχο έχει τόσες πολλές φάσεις κατά τη δημιουργία του, που απαιτεί πολλούς και καλούς συνεργάτες, προκειμένου να έχεις το σωστό αποτέλεσμα που ο ίδιος θέλεις. Αυτό με είχε κουράσει. Όπως και η δύσκολη πελάτισσα. Το αξεσουάρ ή σου αρέσει και το φοράς ή όχι και επιλέγεις κάτι άλλο. Δεν υπάρχει η απαίτηση από τον πελάτη να του το αλλάξεις, όπως ένα ρούχο που ράβεις. Είναι πιο ξεκάθαρη δουλειά, πιο καλλιτεχνική και πιο προσωπική. Σ’ ότι αφορά τα σχέδιά μου, ετοιμάζω διάφορα για το Φθινόπωρο. Πρόσφατα συμμετείχα σε εκθέσεις με τις δημιουργίες μου πάνω στο κόσμημα. Αυτό που έχω ως στόχο στο μυαλό μου αυτό το διάστημα είναι η επαναπροσέγγιση της αγοράς του εξωτερικού. Είναι κάτι που με ενδιαφέρει πολύ και ετοιμάζω διάφορες κινήσεις για να το πετύχω».

Να σημειωθεί ότι τον Απρίλη του 2011, η Δάφνη Βαλέντε έλαβε μέρος στην ομαδική έκθεση εικαστικού κοσμήματος με τίτλο ‘Out of the closet’, του Ιδρύματος Εικαστικών Τεχνών Φίλιππου Τσιχριτζή. Η Δάφνη Βαλέντε νοσταλγώντας την παιδική της ηλικία, παρουσίασε κοσμήματα από φυσικά υλικά, ξύλο, ύφασμα, πηλό, ημιπολύτιμες πέτρες, καθώς και ανανεωμένες εσάρπες και τοπ από την χαρακτηριστική της πλισαρισμένη μουσελίνα σε αμέτρητα χρώματα.

Βιογραφικό Σημείωμα:

http://www.eviaportal.gr/content.asp?ID=9566

 


 
Δημοφιλή σήμερα

Ανακοίνωση πέντε νέων υποψηφίων του συνδυασμού «Αλλάζουμε»

Ανακοίνωση πέντε νέων υποψηφίων του συνδυασμού «Αλλάζουμε»

17/1/2019
Πέντε νέα πρόσωπα προστίθενται στην ομάδα του συνδυασμού «Αλλάζουμε» με επικεφαλής την Έλενα Βάκα....
Η ταινία Αστερίξ: το μυστικό του μαγικού ζωμού στον Κινηματογράφο ΜΑΓΙΑ movietone

Η ταινία Αστερίξ: το μυστικό του μαγικού ζωμού στον Κινηματογράφο ΜΑΓΙΑ movietone

17/1/2019
Η ταινία Αστερίξ: το μυστικό του μαγικού ζωμού έρχεται στον Κινηματογράφο ΜΑΓΙΑ movieton...
Ο Χρήστος Παγώνης θα παρουσιάσει τον συνδυασμό του «Γέφυρα προόδου και ελπίδας»

Ο Χρήστος Παγώνης θα παρουσιάσει τον συνδυασμό του «Γέφυρα προόδου και ελπίδας»

17/1/2019
Ο νυν δήμαρχος Χαλκιδέων και υποψήφιος δήμαρχος στις επερχόμενες εκλογές του Μαΐου 2019 Χρήσ...

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας