Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr

Οι βουλευτές του ΚΚΕ, Γιώργος Μαρίνος, Θανάσης Παφίλης και Γιώργος Μαυρίκος κατέθεσαν ερώτηση προς την Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, σχετικά με την αδειοδότηση των Λατομείων Σχιστολιθικών Πλακών στην περιοχή της Καρύστου.

 

Όπως είναι γνωστό η Νότια Εύβοια είναι περιοχή με πολύ υψηλό ποσοστό ανεργίας και στις συνθήκες αυτές δίκαια εντείνεται η ανησυχία για την καθυστέρηση αδειοδότησης των Λατομείων Σχιστολιθικών Πλακών, που απασχολούν σημαντικό αριθμό εργαζομέ–νων και επιδρούν καθοριστικά στην οικονομική ζωή της Καρύστου και της γύρω περιοχής.
Για το λόγο αυτό και παίρνοντας υπόψη τις διαμαρτυρίες των λατόμων που διαπιστώνουν ακόμα μια φορά ότι βρίσκονται απέναντι σε έναν νέο εμπαιγμό, επανερχόμαστε και θέλουμε να θέσουμε ορισμένα σοβαρά ζητήματα.
Μέσα στο 2010 έγινε μια έντονη συζήτηση για τη χορήγηση άδειας εκμετάλλευσης των Λατομείων και οργανώθηκαν μαζικές κινητοποιήσεις ακόμα και έξω από τη Βουλή.
Το ΚΚΕ υποστήριξε και υποστηρίζει τη χορήγηση αδειών λειτουργίας με τις σχετικές τεχνικές και περιβαλλοντικές μελέτες, δίνοντας έμφαση στην προστασία του περιβάλλοντος.
Η κινητικότητα που έλαβε χώρα μέσα στο 2010 οδήγησε στην τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή και στο Νόμο 3851/2010, ο οποίος στο άρθρο 16 δίνει τη δυνατότητα για χορήγηση αδειών εκμετάλλευσης.
Δυστυχώς, σήμερα βρισκόμαστε μπροστά σε νέα προβλήματα που μπλοκάρουν αυτή τη διαδικασία, χωρίς να ευθύνονται οι λατόμοι, οι οποίοι κατέθεσαν έγκαιρα τα απαραίτητα δικαιολογητικά, η εξέταση των οποίων καθυστέρησε με ευθύνη των υπηρεσιών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας –Στερεάς Ελλάδας.
Όμως, ενώ η ευθύνη της καθυστέρησης αφορά τις αρμόδιες υπηρεσίες η Επιθεώρηση Μεταλλείων Νοτίου Ελλάδας σε έγγραφό της μιλάει γενικά για λήξει της προθεσμίας των 5 μηνών που προβλέπει η νομοθεσία, δηλαδή, επί της ουσίας, παραβλέπει την πραγματικότητα και μεταφέρει αδίκως τις ευθύνες στους λατόμους.
Παράλληλα το Δασαρχείο Κύμης και στη συνέχεια η Διεύθυνση Δασών Νομού Ευβοίας έθεσαν θέμα χαρακτηρισμού της περιοχής των λατομείων ως αναδασωτέας, παρεμβάλλοντας πρόσθετα εμπόδια στη λειτουργία τους.
Οι εξελίξεις αυτές θέτουν το εξής ζήτημα: Υπάρχει πολιτική απόφαση για τη λειτουργία των λατομείων ή όχι; Αυτή είναι η ουσία.
Αν υπάρχει πολιτική απόφαση, με ευθύνη του Υπουργείου Περιβάλλοντος τα εμπόδια που παρεμβάλλονται έπρεπε και πρέπει να ξεπεραστούν.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. Υπουργός, τι προτίθεται να κάνει το Υπουργείο για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που έχουν προκύψει, να ανοίξει ο δρόμος για την χορήγηση των αδειών το συντομότερο δυνατόν και να εξασφαλιστεί η λειτουργία των λατομείων;
Δημοφιλή σήμερα

Η ταινία «Οι απίθανοι 2» σε 3D στον Κινηματογράφο ΜΑΓΙΑ movietone

Η ταινία «Οι απίθανοι 2» σε 3D στον Κινηματογράφο ΜΑΓΙΑ movietone

17/6/2018
Η ταινία «Οι απίθανοι 2» σε 3D έρχεται στον Κινηματογράφο ΜΑΓΙΑ movietone, από την Πέμπτη 21 έως και την Κυριακή 24 Ιουν...
Το Θέατρο Χαλκίδας παρουσιάζει την «Ελένη» του Ευρυπίδη

Το Θέατρο Χαλκίδας παρουσιάζει την «Ελένη» του Ευρυπίδη

23/6/2018
Το Θέατρο Χαλκίδας στο πλαίσιο του bio-Mechanical Festival 2018 παρουσιάζει την τραγωδία του Ευριπίδη Ελένη σε σκηνοθεσία Γιάννη Κατσάνου, σ...

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας