Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Ο νομός Εύβοιας είναι ένας από τους 51 νομούς της Ελλάδας και ανήκει διοικητικά στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Ο νομός περιλαμβάνει τα νησιά Εύβοια και Σκύρο, καθώς και μικρό τμήμα της ηπειρωτικής Στερεάς Ελλάδας.
Υψηλή Γέφυρα Χαλκίδας
Υψηλή Γέφυρα Χαλκίδας

Η Εύβοια είναι το δεύτερο μεγαλύτερο νησί του ελληνικού αρχιπελάγους μετά την Κρήτη. Είναι χωρισμένη από την κυρίως χώρα της Ελλάδας από την Ευβοϊκή θάλασσα η οποία αποτελείται από δύο μεγάλους κόλπους. Σε γενικές γραμμές είναι μακρόστενη. Η γενική της κατεύθυνση είναι από ΒΔ προς ΝΑ. Έχει έκταση 3.660 τετρ. χλμ. Το μήκος της είναι 175 χλμ., ενώ το πλάτος της κυμαίνεται από 6 μέχρι και 50 χιλιόμετρα. Το μήκος των ακτών της Εύβοιας ανέρχεται σε 678 χλμ.

Η Σκύρος είναι ένα από τα νησιά των Βορείων Σποράδων έχει έκταση 209 τετρ. χλμ. και περίμετρο ακτών 130 χλμ.

Στην Εύβοια ανήκει και ένας μεγάλος αριθμός βραχονησίδων, όπως οι Πεταλιοί έξω από το Μαρμάρι, τα Λιχαδονήσια στο Βορρά, οι νησίδες ανοιχτά των Στύρων και αρκετές ακόμη, που βρίσκονται από την πλευρά του Αιγαίου.

Η Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας με βάση την τελευταία απογραφή του 2011 έχει πληθυσμό 210.957 κατοίκους. Έδρα της είναι η Χαλκίδα.

Χωρισμός των δήμων της Εύβοιας μετά τον Καλλικράτη

  1. Δήμος Διρφύων - Μεσσαπίων
  2. Δήμος Ερέτριας
  3. Δήμος Ιστιαίας - Αιδηψού
  4. Δήμος Καρύστου
  5. Δήμος Κύμης - Αλιβερίου
  6. Δήμος Μαντουδίου - Λίινης - Αγίας Άννας
  7. Δήμος Σκύρου
  8. Δήμος Χαλκιδέων
ΣχολιάστεΚάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.