Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Καφηρέας ή Κάβο Ντόρο είναι ακρωτήριο της Εύβοιας το οποίο βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο του νησιού, Κάβο Ντόρος επίσης είναι η συμβατική ονομασία του νοτιοανατολικού τμήματος της γεωγραφικής περιοχής Εύβοιας,η οποία χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα.
Καφηρέας
Καφηρέας

Η περιοχή (νοητά) ορίζεται από τη τοποθεσία «Τσολιάς» (12χλμ ανατολικά της Καρύστου) έως την περιοχή του οικισμού Σχίζαλη, όπου καταλήγει στο βόρειο Αιγαίο, άλλη εκδοχή τοποθετεί τα όρια έως τις ανατολικές ακτές της περιοχής Καλλιανοί. Στη βόρεια πλευρά βρίσκονται τα βουνά του Καβοντόρου, τα οποία αποτελούν τις ανατολικές απολήξεις του όρους Όχη, σημαντικότερα από αυτά είναι το όρος «σαμάρι», «Αηδόνι», «Κερασιά», «Πρόκα» κ.ά. Η βλάστηση αποτελείται από πλατάνια, δρυς,βελανιδιές,ελιές,πουρνάρια καθώς και άλλα υδροχαρή φυτά,ενώ τα ζώα που συναντούνται στην περιοχή είναι αλεπούδες,ασβοί,λαγοί,πέρδικες και άλλα είδη πουλιών.

Η βασική δραστηριότητα των κατοίκων είναι η κτηνοτροφία ποιμενικού χαρακτήρα, η γεωργία κλειστού οικογενειακού τύπου,όπου καλλιεργούνται ελαιόδεντρα,αμπέλια,όσπρια,κηπευτικά για κάλυψη δικών τους αναγκών.Πολύ σημαντική μάλιστα είναι η αύξηση του εισοδήματος στο οικισμό Ποτάμι από το τουρισμό.

Τα χωριά που βρίσκονται στη περιοχή Κάβοντορο είναι:Άγιοι, Καστρί, Λιβάδι, Ποτάμι, Πλατανιστός (που απαρτίζεται απ΄τους οικισμούς Πανοχώρι, Πηδουλέϊκα και ελαιών). Τα χωριά που ανήκουν στη κοινότητα Καφηρέα και αποτελούν την πλειονότητα στη περιοχής είναι Αντιά, Κόμητο, Ευαγγελισμός (ή Δράμεσι), Καψούρι, Δρυμονάρι, Σιμικούκι, Θύμι, Ζαχαριά, Βρέστυδες, Πρινιά, Αμυγδαλιά και Σχίζαλη

Προέλευση ονομασίας

Τμήμα από χάρτη του 1552 όπου το ακρωτήρι επισημαίνεται ως caphareus
Καφηρέας, ακρωτήρι της Εύβοιας. Το όνομα του οποίου φέρει το ευρύτερο τμήμα του νοτιοανατολικού άκρου του νησιού και αποτελεί την επίσημη ονομασία της περιοχής, η οποία αναφέρεται σε κείμενα αρχαίων συγγραφέων και με αυτή την ονομασία ακόμα, επισημαίνεται σε χάρτες του μεσαίωνα αλλά και του 18ου αιώνα, όπως στη «χάρτα της Ελλάδας» του Ρήγα Φεραίου.

Κάβο ντόρος (Cavo D’oro) επίσης είναι η άλλη ονομασία του ακρωτηρίου και η οποία αποδόθηκε από Ιταλούς ναυτίλους του 14ου και 15ου αιώνα. Εικάζεται ότι η πρώτη ονομασία που δόθηκε ήταν αυτή του Cavo duro[3] και που σημαίνει σκληρό ή δύσκολο πέρασμα, όμως η αντιγραφή από χάρτη σε χάρτη είχε ως αποτέλεσμα το u να γράφεται ως o και έτσι προήλθε η λέξη Cavo d’oro και η οποία αποτελεί έως σήμερα την λαϊκή ονομασία της περιοχής. Ενώ ακόμα πολλοί ευρωπαίοι χαρτογράφοι του 17ου και του 18ουαιώνα επισημαίνουν το ακρωτήρι ως capo doro.

Αυτό το κείμενο βασίζεται στο άρθρο Καφηρέας από την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια Βικιπαίδεια. Παραχωρείται η άδεια για αντιγραφή, διανομή και/ή τροποποίηση αυτού του κειμένου κάτω από τους όρους της GNU Free Documentation License. Στην Βικιπαίδεια βρίσκεται ένας κατάλογος των συντακτών.

Σχολιάστε



Σχετικά άρθρα

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.