Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Η Φαράκλα είναι ένα πεδινό χωριό στην βόρειο κεντρική Εύβοια, το οποίο περιτριγυρίζεται από πευκόφυτους λόφους και αποτελεί ένας από τους διάσπαρτους παραδείσους που υπάρχουν σε όλη την περιοχή της Βόρειας Εύβοιας.
Το συντριβάνι κοσμεί την κεντρική πλατεία του χωριού
Το συντριβάνι κοσμεί την κεντρική πλατεία του χωριού
Η Φαράκλα, ανήκει στον δήμο Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα «Καλλικράτης», με έδρα του δήμου να είναι η Λίμνη Ευβοίας. Κατά τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας με το σχέδιο «Καποδίστριας», μέχρι το 2010, η Φαράκλα ανήκε στο Τοπικό Διαμέρισμα Φαράκλας, του πρώην Δήμου Κηρέως του Νομού Ευβοίας και έχει υψόμετρο 79 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας.


Η Φαράκλα χτισμένη στους πρόποδες του όρους Καντήλι, είναι ένα χωριό που σε γεμίζει με ηρεμία. Όπου και αν γυρίσεις το βλέμμα σου βλέπεις πράσινο καθώς στο βουνό υπάρχει δάσος γεμάτο έλατα, πεύκα και βελανιδιές.


Για την ονομασία του υπάρχουν τρεις εκδοχές. Η πρώτη εκδοχή λέει ότι ονομάστηκε έτσι επειδή κτίστηκε στο «φαρακλών», σε χώρο γυμνό χωρίς βλάστηση, σε αντίθεση με το πυκνό δάσος της περιοχής. Μία άλλη εκδοχή, υποστηρίζει ότι το χωριό πήρε το όνομά του από ένα φάρο που υπήρχε στο χωριό. Τέλος μία ακόμη εκδοχή υποστηρίζει ότι το χωριό πήρε το όνομά του από το αρχαίο ρήμα «φαράω» που σημαίνει οργώνω.


Οι κάτοικοι του χωριού ασχολούνται με τη γεωργία, την κτηνοτροφία και την υλοτομία γεγονός που αποδεικνύεται και από αναφορές ιστορικών για τη σημασία του χωριού, αφού ανέκαθεν η μελισσοκομία, η μεγάλη παραγωγή δημητριακών, κτηνοτροφικών, αλλά και δασικών προϊόντων ήταν ένας λόγος που το χωριό βρίσκονταν σε όλες τις φάσεις ιστορίας της Βόρειας Εύβοιας. Λέγεται ακόμα ότι από τη Φαράκλα ξεκινούσε και ένας εμπορικός δρόμος της εποχής του Βυζαντίου. Ιστορικές πηγές αναφέρουν ακόμα ότι στην επανάσταση του 1821 η Φαράκλα ήταν από τα πρώτα χωριά που ξεσηκώθηκαν ενώ και στον πόλεμο του 1940 αρκετοί Φαρακλιώτες συμμετείχαν σε οργανώσεις της εθνικής αντίστασης κατά των γερμανικών ναζιστικών στρατευμάτων.


Σήμερα ο επισκέπτης στο όμορφο αυτό χωριό θα διαπιστώσει ότι πρόκειται για ένα σύγχρονο οικισμό που διατηρεί το χρώμα της παλιάς καλής εποχής. Στο κέντρο του χωριού υπάρχει ο μεγαλοπρεπής ναός του Αγίου Γεωργίου, ενώ προστάτιδα του χωριού θεωρείται η Αγία Παρασκευή, της οποίας το εκκλησάκι είναι λίγο πιο έξω από το χωριό σε ένα χαμηλό λόφο, πνιγμένο στο πράσινο. Το νερό τρέχει κρυστάλλινο από μία πηγή ενώ στη μέση της πλατείας έχει διαμορφωθεί ένας χωρος αναψυχής καθώς υπάρχει ένα γεφυράκι, 2 παγκάκια και 2 συντριβάνια, καθιστώντας το με αυτόν τον τρόπο ως έναν ιδανικό προορισμό ξεκούρασης μετά από ένα μακρύ περίπατο.


Ακόμα η Φαράκλα είναι και η πατρίδα του Οσίου Ιακώβου, ηγούμενου της μονής του Οσίου Δαυίδ- ο οποίος ανακηρύχθηκε άγιος- και του οποίου η προτομή βρίσκεται στο προαύλιο της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου. 

Τουριστικά καταλύματα δεν υπάρχουν στο χωριό, ενώ καφέ ή φαγητό μπορεί κάποιος να απολαύσει στο μοναδικό καφενείο του χωριού στην κεντρική πλατεία.

Πως θα πάτε

Στη διαδρομή από τη Χαλκίδα, στο χωριό Κηρίνθος, αριστερά στο δρόμο θα βρείτε την έξοδο και τον δρόμο που οδηγεί στην Φαράκλα. Επίσης όταν κινήστε στο δρόμο μεταξύ Λίμνης – Στροφυλιά λίγο έξω από το χωριό Κεχριές θα βρείτε την διασταύρωση που οδηγεί στο χωριό Φαράκλα
ΣχολιάστεΚάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος